Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Συνδικαλιστές» σε ρόλο προαγωγού

Προκλητικά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, προτείνουν τη σύσταση εταιρίας διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων με τη συμμετοχή των ιδιωτών

Ετοιμα τα «μαχαίρια» για το λιμάνι του Πειραιά
Ετοιμα τα «μαχαίρια» για το λιμάνι του Πειραιά
Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Μια μέρα μόλις πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και ενώ οι εργαζόμενοι στο λιμάνι εκφράζουν την καθολική αντίδρασή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που προωθεί η κυβέρνηση, οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ συνδικαλιστικές ηγεσίες στον Πειραιά προτείνουν να δοθεί για εκμετάλλευση στους ιδιώτες το «φιλέτο» του ΟΛΠ που είναι η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, το ΣΕΜΠΟ.

Το χορό σέρνει ο συνδικαλιστής και στέλεχος του ΣΥΝ Θάνος Βασιλόπουλος, που από καιρό έχει διαρρήξει κάθε σχέση του με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία των μεγάλων αφεντικών. Ενεργώντας σαν ατζέντης των πολυεθνικών και καλυπτόμενος πίσω από την ιδιότητα του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζόμενων στη Ναυτιλία & τον Τουρισμό, προτείνει αυτό ακριβώς που θέλουν κυβέρνηση και πολυεθνικές. Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας για τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ, όπου θα συμμετέχουν σε αυτή με ποσοστό 49% οι χρήστες του ΣΕΜΠΟ, δηλαδή οι ιδιώτες. Φυσικά, η δημιουργία τέτοιας θυγατρικής θα είναι η πόρτα που θα ανοίξει το δρόμο στην εισβολή των πολυεθνικών στο λιμάνι. Με άλλα λόγια προτείνει αυτό ακριβώς που αγωνίζονται να αποτρέψουν οι εργαζόμενοι: την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ! Δε φτάνει όμως μόνο αυτό στον Θ. Βασιλόπουλο. Θέλει να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού από τους ιδιώτες. Ετσι προτείνει την πρόσληψη στον ΟΛΠ των υπαλλήλων των εταιριών χρηστών.

Ιδού τι αναφέρεται σε έγγραφο που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Θ. Βασιλόπουλου, απευθυνόμενο προς τον πρόεδρο του ΟΛΠ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, με κοινοποίηση στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον πρόεδρο του ΕΚΠ, τον πρόεδρο της Ενωσης λιμενεργατών, την ΟΜΥΛΕ και την ΟΙΥΕ.

Αφού σημειώνει πως στην πραγματικότητα επί 40 χρόνια οι υπάλληλοι των εταιριών διαχειρίζονται το ΣΕΜΠΟ, κατηγορώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τους υπαλλήλους του ΟΛΠ τουλάχιστον ως ανεπαρκείς προτείνει: «Την πρόσληψη στον ΟΛΠ των εργαζόμενων υπαλλήλων στις εταιρίες που είναι χρήστες» και προσθέτει: «Ο τρόπος πρόσληψης των εργαζόμενων αυτών στον ΟΛΠ μπορεί να γίνει μέσω μιας θυγατρικής εταιρίας του ΟΛΠ ΑΕ, που θα διαχειρίζεται το ΣΕΜΠΟ και στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει με ποσοστό 51% η ΟΛΠ ΑΕ και με 49% οι υπόλοιποι χρήστες, μην αγνοώντας τους και δίνοντάς τους το δικαίωμα να έχουν λόγο και αυτοί. Ανάλογη τέτοια εμπειρία υπάρχει και από άλλα μεγάλα λιμάνια (π.χ. της Βαρκελώνης).

Με τη δημιουργία εταιρίας που θα διαχειρίζεται το ΣΕΜΠΟ συμφωνεί απόλυτα και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γιάννης Μίχας, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΛΠ και υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στις τελευταίες εκλογές. Για τις απόψεις του αυτές μάλιστα έχει καταγγελθεί όχι μόνο από τους συνδικαλιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και από συνδικαλιστές, μέλη της ΠΑΣΚΕ που εργάζονται στον ΟΛΠ.

Ιδιες με τις προαναφερόμενες θέσεις έχει και η ΔΑΚΕ, ο δε δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΟΛΠ κατ' επανάληψη τις έχει υπερασπίσει στις συνεδριάσεις του οργάνου αυτού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξετυλίγεται το αντιλαϊκό «κουβάρι» (2010-03-23 00:00:00.0)
Ορισε διαμεσολαβητή των εργαζομένων τον Μίχαλο! (2009-11-04 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται η παράδοση στο κεφάλαιο (2008-06-04 00:00:00.0)
Ρίχνει λιμάνια και εργάτες στα νύχια των πολυεθνικών (2007-12-19 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται το έγκλημα (2000-07-06 00:00:00.0)
Σχέδιο εισβολής των ιδιωτών (1999-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ