ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με όρους «οικονομίας της αγοράς»!

Το πακέτο των νεοφιλελεύθερων μέτρων παρουσίασε χτες η Β. Παπανδρέου στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Το πακέτο μέτρων της νεοσυντηρητικής λαίλαπας που προωθεί η κυβέρνηση σ' όλο το μήκος και το πλάτος του δημόσιου τομέα παρουσίασε χτες, στη δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) Β.Παπανδρέου.

Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους βασικούς άξονες του περιβόητου προγράμματος «Πολιτεία», χωρίς βεβαίως να καταφέρει - δεν προσπάθησε άλλωστε ιδιαίτερα - να κρύψει τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα. Από την ομιλία της προκύπτουν αβίαστα τα παρακάτω:

  • Το κράτος χάνει τις όποιες λειτουργίες κοινωνικού χαρακτήρα είχε μέχρι τώρα, τις οποίες εμπορευματοποιεί και παραδίδει στη λεγόμενη οικονομία της αγοράς, ενώ το ίδιο περιορίζεται σ' έναν καθαρά επιτελικό ρόλο για να αποφεύγονται παρατράγουδα.
  • Στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εισάγονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μ' αυτά τα κριτήρια θα γίνεται και η αξιολόγηση κάθε υπηρεσίας ξεχωριστά κι ολόκληρου του δημοσίου τομέα ως σύνολο.
  • Οι εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, καθώς και οι αμοιβές των εργαζομένων θα είναι πλέον πολλαπλών ταχυτήτων με ό,τι αυτό σημάνει όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους συναλλασσόμενους με το κράτος.
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παύει να έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά μιας αιρετής διοίκησης και καταντάει να γίνει προέκταση της κρατικής μηχανής, φορομπηχτικός και εισπρακτικός κρατικός μηχανισμός. Η υπουργός ως προς αυτό ήταν απολύτως σαφής. Μίλησε για μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το κράτος επιφορτίζει την τελευταία με την άσκηση δικών του λειτουργιών, μετατρέποντάς την σε εξάρτημά του. Ταυτόχρονα με τους δείκτες αποδοτικότητας που θεσπίζονται, οι ΟΤΑ θα ελέγχονται για τον ανταποδοτικό και φοροεισπρακτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών τους.
Χωρίς περιστροφές

Πιο συγκεκριμένα η Β. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του δημοσίου τομέα ως ποσοστό στο ΑΕΠ και να προωθηθεί η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, εμφάνισε ως απαραίτητα τα παρακάτω μέτρα, όπως: Μείωση του προσωπικού που εργάζεται στο δημόσιο, σταδιακή κατάργηση της μονιμότητας για το μεγαλύτερο μέρος δημοσίων υπαλλήλων και διατήρησή της μόνο γι' αυτούς που ασκούν δημόσια εξουσία, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του δημοσίου τομέα σε ιδιωτικούς φορείς, εισαγωγή στο δημόσιο αρχών που ισχύουν και εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα (μάνατζερ και μάνατζμεντ), καθιέρωση δεικτών αποδοτικότητας για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, καθώς και συστήματος αξιολόγησης των στελεχών και των υπαλλήλων της, όπου το κυρίαρχο στοιχείο σ' αυτή την αξιολόγηση θα είναι η... προσαρμοστικότητα και ο... ζήλος που θα επιδεικνύει το πάσης φύσεως προσωπικό του δημοσίου στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. «Χρειάζεται να εισάγουμε αντιλήψεις που έχουν πετύχει στον ιδιωτικό τομέα», είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας της η υπουργός, ενώ, σε μία από τις πολλές παρεμβάσεις που έκανε στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου, τόνισε με έμφαση: «Χρειάζεται μείωση του προσωπικού στο δημόσιο, γιατί εκχωρούμε αρμοδιότητες στην περιφέρεια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται τα υπουργεία να γίνουν πιο επιτελικά. Αν οι δημόσιοι υπάλληλοι δούλευαν από δύο ώρες την ημέρα, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλα αυτά σε βάρος των υπαλλήλων του δημοσίου λέγονταν παρουσία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, ο οποίος δε θεώρησε σκόπιμο να αντιδράσει, ενώ στην ομιλία του περιορίστηκε να εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις τεχνοκρατικού χαρακτήρα για τα κυβερνητικά μέτρα. Δεν αντέδρασε ούτε τη στιγμή που η Β. Παπανδρέου τον κάλεσε να συμφωνήσουν ότι δε θα υπάρχουν ούτε πολιτικές ούτε συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Εθνικό συμβούλιο... συναίνεσης

Βέβαια, δεν ήταν μόνο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ που άφησε την υπουργό να πει όσα είπε. Ολόκληρο το Εθνικό Συμβούλιο ήταν ένα όργανο συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική, πράγμα καθόλου παράξενο, αφού αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής του. Πρόκειται για ένα όργανο που δεν έχει καμία αρμοδιότητα και που απλώς γνωμοδοτεί για τις κυβερνητικές επιλογές (στην ουσία τις χειροκροτεί), για να μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η πολιτική της είναι προϊόν διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Στις παρεμβάσεις των μελών του συμβουλίου, κυρίαρχο στοιχείο ήταν η συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική και η αγωνία μήπως δεν εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Εξαιρέσεις δεν υπήρχαν εκτός από κάποιες ντουφεκιές για την τιμή των όπλων, που ακούστηκαν από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γ. Λαμπρόπουλο και από την εκπρόσωπο του ΣΥΝ Ο. Ζαχαριάδου. Οι παρατηρήσεις και των δύο ήταν περισσότερο τεχνοκρατικού χαρακτήρα και καθόλου επί της ουσίας και της φιλοσοφίας των κυβερνητικών επιλογών.

Εμπλοκή στο Εθνικό Κτηματολόγιο!

Σε εμπλοκή φαίνεται πως οδηγείται το έργο της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου - «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», όπως το χαρακτήριζε πάλαι ποτέ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης - και οφείλεται στις παρατυπίες που σημειώθηκαν στις αναθέσεις των μελετών, στις τρομακτικές καθυστερήσεις και, φυσικά, στο «μεγάλο φαγοπότι» που έγινε.

Ηδη η Επιτροπή της ΕΕ αφαίρεσε κάθε είδους χρηματοδότηση για το Εθνικό Κτηματολόγιο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον 2000-2006», επισημαίνοντας ότι «το αντίστοιχο ποσό θα μπει στο εθνικό αποθεματικό, με την προοπτική επιστροφής στο πρόγραμμα σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος», που σημαίνει σε απλά ελληνικά...«ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι»!

Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μπαρνιέ σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, επισημαίνει ότι «έξι χρόνια μετά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος και παρά τη διάθεση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, κανένα μέρος του έργου δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία», αναφέροντας ότι με επιστολή της στις 19 του Γενάρη η Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι από το Β΄ ΚΠΣ έχει δοθεί στο έργο κοινοτική επιχορήγηση 36 δισ. δρχ. με αρχικό στόχο μέχρι το 2001 να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση επιφάνειας 28.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ωστόσο, ενώ μέχρι τώρα έχει απορροφηθεί το 83% του προϋπολογισμού, μόνο 21% του έργου έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα!

Η απόφαση - αναμενόμενη άλλωστε - για την αφαίρεση της κοινοτικής χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Περιβάλλον» αποτελεί φυσικά μεγάλο πλήγμα για την πορεία του έργου, για το οποίο βέβαια μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ετσι εξηγείται άλλωστε η αμηχανία που επικρατούσε χτες για το συγκεκριμένο ζήτημα στο υπουργείο...

ΔΣΑ
Βραδιά μνήμης στο Λεων. Αυδή

Βραδιά μνήμης για τον Λεων. Αυδή, οργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), αύριο 16 του Μάρτη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Συλλόγου (Ακαδημίας 60, α' όροφος). Ομιλητές θα είναι οι Αντ. Ρουπακιώτης, πρόεδρος του ΔΣΑ, Χριστ. Αργυρόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ι. Ληξουριώτης, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής και ο Θ. Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος.

Σύσκεψη της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής

Σύσκεψη με θέμα: «Διαπλάτυνση της Λεωφόρου Μαραθώνος (Μαραθώνα έως Γέρακα) - παρακαμπτήριος Νέας Μάκρης - Κόμβος Λεωφόρου Σταυρού Ραφήνας και οι επιπτώσεις των Ολυμπιακών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Παραλίας της Αττικής» διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ανατολικής Αττικής και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» Ραφήνας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Εγκαίνια με αυξήσεις στα εισιτήρια

Ασθμαίνουσα η κυβέρνηση προχωρά στα εγκαίνια του αεροδρομίου Σπάτων, που έχουν οριστεί για τις 28 του Μάρτη, ενώ ήδη οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες αποφασίζουν αυξήσεις στα εισιτήρια 10 - 15%, μετακυλίοντας στον επιβάτη τα υπέρογκα τέλη χρήσης του ιδιωτικού αεροδρομίου.

Οπως έγινε γνωστό, μόλις χτες άρχισαν οι δοκιμές στα συστήματα αεροναυτιλίας και η ένταξή τους στο κεντρικό σύστημα ραντάρ «Παλλάς», ενώ ο πρόεδρος της «Ετζίαν - Κρόνους Αϊρλάινς», απαντώντας σε ερώτηση για τα αυξημένα τέλη του αεροδρομίου, είπε ότι «αναγκαστικά» η εταιρία θα τα μετακυλίσει στα εισιτήρια, προαναγγέλλοντας αυξήσεις από τις 29 Μάρτη, μεσοσταθμικά 10% με 15%. Ο ίδιος εκτίμησε ότι όλες οι εταιρίες θα κάνουν το ίδιο, επειδή ζημιώνονται από τα αυξημένα τέλη.

Στο μεταξύ, από την εταιρία του αεροδρομίου, ανακοινώθηκε ότι το αεροδρόμιο Σπάτων θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, την Τρίτη και την Τετάρτη, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Η μετάβαση των ενδιαφερομένων θα γίνεται δωρεάν με λεωφορεία του ΟΑΣΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στους χώρους του κεντρικού αεροσταθμού και στην περιοχή κίνησης αεροσκαφών.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Απαξίωση με πλασματικά στοιχεία

Κατασκευασμένα στοιχεία, που ανεβάζουν το μέσο όρο κόστους ανά εργαζόμενο στην Τεχνική Διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες, περιλαμβάνει το «μνημόνιο» που κατάρτισε ο σύμβουλος της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα «Φερστ Μπόστον».

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), με την προσθήκη ότι με πλασματικά στοιχεία επιχειρείται «η σπίλωση της Τεχνικής Διεύθυνσης της ΟΑ», για να υπηρετηθεί η πολιτική της απαξίωσης και συρρίκνωσης. Κατά τους εκπροσώπους της Ενωσης, στην κατάρτιση του «μνημονίου», η «Φερστ Μπόστον» σκόπιμα δεν πήρε υπόψη: Την έλλειψη τεχνικού προσωπικού συντήρησης (οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 1990) που οδηγεί σε υποχρεωτική υπερεργασία 20%. Την έλλειψη υλικών και ηλεκτρονικού προγραμματισμού των καρτών παρακολούθησης των αεροσκαφών.

Η ΕΠΤΑΟΑ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν την Τεχνική Διεύθυνση ενιαία με την ΟΑ και διεθνές επισκευαστικό κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ