ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΝΕ
Διήμερο θεατρικών παραστάσεων την ερχόμενη βδομάδα

Για τρίτη χρονιά, η ΚΝΕ διοργανώνει Θεατρικό Διήμερο, την Τετάρτη 31 Μάη και την Πέμπτη 1 Ιούνη, στο Θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 12, Αθήνα, στάση μετρό «Κεραμεικός»).

Η ΚΝΕ επιδιώκει, μέσα από τις παραστάσεις του Διημέρου, να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή και με αυτή τη μορφή τέχνης, το θέατρο, που σήμερα από πολλούς μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΝΕ θέλει να αναδείξει την ανάγκη ο πολιτισμός να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό, αφού συμβάλλει στην ολόπλευρη καλλιέργεια και διαμόρφωση του ανθρώπου. Η πολιτιστική δημιουργία, η τέχνη καλλιεργεί το αισθητικό κριτήριο, μπορεί να αφυπνίσει, να διαπαιδαγωγήσει. Επιδίωξή μας είναι το θέατρο να αποτελέσει έμπνευση, να δώσει διέξοδο για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Μέσα από το Θεατρικό Διήμερο, θέλουμε να δώσουμε χώρο σε νέους καλλιτέχνες που παλεύουν να εκφραστούν, σε προοδευτικές παραστάσεις, σ' ένα χώρο που οι δυσκολίες εντείνονται, η εμπορευματοποίηση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και η Τέχνη γίνεται πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθορίζοντας τι και πώς θα προβληθεί.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο παραστάσεις επαγγελματικών θιάσων, που με μεγάλη χαρά θα συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, προσφέροντας το έργο τους και μια τρίτη παράσταση που είναι δημιουργία ερασιτεχνικού θιάσου. Η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας σήμερα έχει, επίσης, μεγάλη αξία, καθώς επιτρέπει σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις. Οποιος επιθυμεί να προμηθευτεί πρόσκληση, μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ και στο 6936954058 (16.00 - 20.00).

Πρόγραμμα Διημέρου:

Τετάρτη 31 Μάη

20.00: «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα από την ομάδα Anima

Διασκευή: Κική Κουβαρά, Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος, Χορογραφίες - επιμέλεια κίνησης: Αννα Απέργη, Κατασκευή σκηνικού - μάσκες: Περικλής Πραβήτας, Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού, Κλαρίνο-Ντουντουκ: Γιώργος Δούσος.

Παίζουν: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.

Πέμπτη 1 Ιούνη

19.00: «Μικρές Ανθρώπινες Ιστορίες» από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου»

Σκηνοθεσία: Γεννάδιος Πάτσης, Θεατρική διασκευή κειμένων: Ιωσήφ Πολυκάρπου, Σκηνικά: Αλέκα Πλιάτσικα - Ορφέας Χαριζάνης - Παναγιώτης Παπαντώνης, Επιλογή ήχου: Γεννάδιος Πάτσης, Επεξεργασία ήχου: Νίκος Κατσιάδας - Παναγιώτης Παπαντώνης, Σχεδίαση Φωτισμού: Αρης Σιγανός, Χειρισμός φώτων - ήχου: Παναγιώτης Παπαντώνης, Σχεδίαση εντύπων: Δήμητρα Τσούκα, Εκτυπώσεις: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Γεροκομής, Δάφνη Κανέλλη, Ζαφείρης Κοτσάκης, Σήφης Μανταδάκης, Ελένη Μπλέτα, Παναγιώτης Παπαντώνης, Κλαούντια Τσιόχον, Ορφέας Χαριζάνης.

21.30: «Μετά τη Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Αννυ Ζερβού. Μουσική: Τάσος Σωτηράκης. Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης. Επιμέλεια κοστουμιών - σκηνικών: Εύθυμης Τζώρας. Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Ειρήνη Πολυδώρου, Μάνος Κωστής, Σάββας Πογιατζής, Κωστής Σαββιδάκης.

Απεργούν οι αρχαιολόγοι στο μετρό Θεσσαλονίκης

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα και συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα γραφεία της αναδόχου εταιρείας (ΑΚΤΩΡ) πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο συναδέλφων τους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του ΣΕΚΑ, κατήγγειλαν ότι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης. Αντί να λογοδοτήσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εξέλιξη των εργασιών συνολικά, προβάλλεται ως δικαιολογία η αρχαιολογική έρευνα, που γίνεται με ελάχιστο προσωπικό. Το έργο της αρχαιολογικής έρευνας είναι τεράστιο και σ' αυτό απασχολούνται μόλις 48 έκτακτοι αρχαιολόγοι που εργάζονται σε δύο βάρδιες στα σκάμματα του μετρό και στην τεκμηρίωση των ευρημάτων και την αποθήκευσή τους.

Εδώ και 15 μέρες, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση σχετικά με τους λόγους απόλυσης των δύο αρχαιολόγων συντονιστών των αρχαιολογικών εργασιών στο σταθμό του μετρό στο Συντριβάνι, που έγιναν την επομένη της επίσκεψης του υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Αντίθετα, η «Αττικό Μετρό» δείχνει ως υπεύθυνη για τις απολύσεις την ανάδοχο και η ανάδοχος την «Αττικό Μετρό».

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε εκ των υστέρων και παρότι εγγράφως δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις απολύσεις, αγνοήθηκε. Επίσης, καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από το υπουργείο Πολιτισμού. Και αναδεικνύεται τελικά το ερώτημα, ποιος κρίνει το αρχαιολογικό έργο, οι αρμόδιες υπηρεσίες ή οι εργολάβοι κατασκευαστές;

Επίσης, αναδείχτηκε ότι για τους έκτακτους αρχαιολόγους στο μετρό, δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ ΣΕΚΑ και Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών. Οι Συμβάσεις που υπογράφουν είναι ορισμένου τόπου, βάθους και χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα σκάμματα, όταν υπάρχει αναστολή εργασιών σε κάποιο σκάμμα, και μένουν εκτός εργασίας και φυσικά χωρίς να αμείβονται για το διάστημα αυτό.

Στο μεταξύ, χτες, μετά από δύο μήνες, επέστρεψαν στην εργασία τους οι εργατοτεχνίτες που απασχολούνται στις αρχαιολογικές εργασίες στο σκάμμα της Αγίας Σοφίας, που είχαν σταματήσει εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΚΑΣ και την υπογραφή της σχετικής απόφασης που επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών.

Επιστημονική διημερίδα για τον Λευτέρη Βογιατζή

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη «νέα ΣΚΗΝΗ», διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα για τον Λευτέρη Βογιατζή, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 - 30 Μάη, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - «Λευτέρης Βογιατζής».

Οι θεματικοί άξονες της διημερίδας για τον Λευτέρη Βογιατζή είναι: Ο φίλος, ο ηθοποιός, ο συνεργάτης, ο σκηνοθέτης, η (μη) μέθοδος, η παράσταση, ο σκηνικός χώρος, το κείμενο, η μετάφραση, το ρεπερτόριο.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο του θεάτρου, μία εκ των οποίων είναι η εγκατάσταση «pre-HOMMAGE». Ενας τρισδιάστατος χάρτης όπου θραύσματα και απόηχοι του παρελθόντος υφαίνονται με εικόνες του παρόντος εν αναμονή του... Hommage. Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί για τις ανάγκες της παράστασης «Ηοmmage», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Σπύρου Αλιδάκη, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - «Λευτέρης Βογιατζής», τον προσεχή Νοέμβρη.

Συντελεστές: Οπτικοακουστική εγκατάσταση: Γιάννης Λούκος, Δημήτρης Παπαδάτος, Κατερίνα Μπισάρινα, Μυρτώ Λάμπρου, Γιάννης Σαβουιδάκης, Σμαράγδα Αδαμοπούλου, Κατερίνα Ζερβουδάκη, Γιώργος Μπούχρας, Μάριος Πηλιχός, Σπύρος Αλιδάκης.

Η επιστημονική διημερίδα για τον Λευτέρη Βογιατζή τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, στο πλαίσιο της επετείου των 180 χρόνων λειτουργίας της και του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Μαντάμα Μπατερφλάι», την Τρίτη 30 Μάη, στις 9 μ.μ., στο Ηρώδειο.

Με στόχο να κάνει τη λυρική τέχνη προσβάσιμη σε όλους, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν μια μεγαλειώδη παραγωγή, στον εμβληματικό χώρο του Ηρωδείου.

Υπενθυμίζουμε ότι με τη σπαρακτική «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι ανοίγει η Εθνική Λυρική Σκηνή τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η πρώτη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στο Ηρώδειο, στις 31 Μάη και 2, 3, 4, 7 Ιούνη 2017, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Ούγκο ντε Ανα.

Η διανομή των δωρεάν θέσεων για τη γενική δοκιμή της - με την επίδειξη δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας - θα γίνει στα ταμεία του Θεάτρου «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59 / Τηλ. κέντρο: 210 3662100), τις εξής μέρες και ώρες: Παρασκευή 26 Μάη, από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ., και Σάββατο 27 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ