ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών

Από τη συνάντηση Βλ. Πούτιν και Γουάνγκ Γι στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Βλ. Πούτιν και Γουάνγκ Γι στη Μόσχα
Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, προετοιμάζοντας το επόμενο διάστημα την επίσκεψη του Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ συναντήθηκε αρχικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα των περιοχών όπου υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή ανταγωνισμοί και δόθηκε επίσης έμφαση στην κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο (δες διπλανό θέμα).

Οπως ανακοινώθηκε, διαπιστώθηκε κοινή προσέγγιση στο ζήτημα της Συρίας και της Ουκρανίας, ενώ σημειώθηκε ότι «η ρωσοκινεζική συνεργασία είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στις διεθνείς σχέσεις», ενώ επισημάνθηκε η συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών όπως η Συνεργασία της Σαγκάης, οι BRICS, ενώ εξετάστηκαν και οι μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε σύντομη συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα δυναμώνει, ενώ υπάρχουν μεγάλες προοπτικές».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόσφατο Διεθνές Φόρουμ του Πεκίνου «Μια ζώνη, Ενας δρόμος» για τους λεγόμενους «νέους δρόμους του μεταξιού», που θα ενισχύουν τις μπίζνες ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και βεβαίως και τον ανταγωνισμό.

Ανησυχία για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και έντονη στρατιωτική κινητικότητα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας εκφράζει την ανησυχία του για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, που όπως σημειώνει, «είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου». Συμπληρώνει, επίσης, ότι «η προσπάθεια του ΝΑΤΟ για στρατιωτική και πολιτική επιβολή στην Ευρώπη και στις διεθνείς υποθέσεις, προβάλλοντας τον "μύθο του κινδύνου από τα ανατολικά", δεν οδηγεί πουθενά, παρά σε νέα κούρσα εξοπλισμών».

Πάντως, η ρωσική πλευρά κάνει εκκλήσεις να υπάρξει «εποικοδομητικός διάλογος και μηχανισμοί συνεργασίας», κάτι που, όπως σημειώνει, «είναι πιο πιθανό σήμερα που τα ευρωατλαντικά κράτη δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές». Δηλαδή που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όλους τους ενώνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Φυσικά, η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη είναι παράγοντας που αντικειμενικά οξύνει και τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προειδοποίησε ότι «παρότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας είναι 11 φορές λιγότερες από αυτές των ΗΠΑ και το 1/3 αυτών της Κίνας, η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τη στρατηγική ισορροπία με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ». Επίσης, είπε ότι είναι σε σχεδιασμό το αμυντικό πρόγραμμα με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Τ-50, που οι παραλαβές τους θα αρχίσουν το 2019, ενώ αναπτύσσονται και τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα S-500 μέσα στο 2020. Επίσης, συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας σε όλες τις περιοχές, ενώ για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι θα αναπτυχθούν βαλλιστικοί πύραυλοι Ιskander-M στο Τατζικιστάν, στο πλαίσιο ασκήσεων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που αναπτύχθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Επίσης, μέχρι αύριο ναυτικά γυμνάσια πραγματοποιεί ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο. 5 καταδιωκτικά πλοία και τα συνοδευτικά τους εκπαιδεύονται ενάντια σε αεροπορικές επιθέσεις, ανθυποβρυχιακές και επιχειρήσεις σαμποτάζ. Η ρωσική παρουσία στην περιοχή γίνεται σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και ανταγωνισμοί

Οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) δεν σταματάνε παρά τις αυξομειώσεις και μόνο τις τελευταίες 3 μέρες έχουν σημειωθεί πάνω από 70 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που έχει μείνει στα χαρτιά. Πάνω από 15 κατοικίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε προάστια των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη συμμαχία με την καπιταλιστική Ρωσία). Τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι πολιτοφυλακές καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή. Την ίδια ώρα, γίνονται και κινήσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων από τις δύο πλευρές μέσα στον Ιούνη, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέληξαν στην πραγματοποίηση συνόδου ΕΕ - Ουκρανίας στις 13 Ιούλη στο Κίεβο, ενώ ο Πρόεδρος Ποροσένκο ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που την κατηγορεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ, και μετά το τέλος του Ιούλη του 2017.

Ταυτόχρονα, η ουκρανική κυβέρνηση, που συνεχίζει τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, καλεί σε επαναπροσδιορισμό των όρων της συμφωνίας του Μινσκ και της λεγόμενης «πολιτικής διευθέτησης». Ενας από τους βασικούς όρους που θέτει είναι η αναστολή των διαταγμάτων του Ρώσου Προέδρου, με τα οποία αναγνωρίζονται τα διαβατήρια από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Επίσης, θέλει αναστολή των αποφάσεων που έχουν παρθεί μαζί με τη Ρωσία για τα σύνορα, για τις ουκρανικές βιομηχανίες που πέρασαν διοικητικά στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και της κυκλοφορίας του ρουβλιού ως επίσημου νομίσματος. Ολες αυτές οι αποφάσεις αποδίδονται από την Ρωσία ως απάντηση στην απόφαση της Ουκρανίας να προχωρήσει σε οδικό και σιδηροδρομικό αποκλεισμό των δύο περιοχών και μέτρα για την «ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή σε αυτές, που στρέφονται υποχρεωτικά προς τη Ρωσία».

Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία που εξελίσσεται πάνω από τρία χρόνια είναι αποτέλεσμα του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία, που αφορά και την ενδοαστική σύγκρουση τμημάτων της αστικής τάξης στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που επιλέγουν διαφορετικές συμμαχίες. Και, βεβαίως, είναι μέρος της αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου για πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους, για σφαίρες επιρροής και έλεγχο αγορών, με τους λαούς να πληρώνουν το τίμημα και με το αίμα τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ρωσικά μέσα αναπαρήγαγαν μέσα στη βδομάδα τα έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Σοβερεσνό Σεκρέτνο» («απολύτως απόρρητο»), που ήρθαν στην κατοχή της από ανώτατο αξιωματούχο των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, που αποδεικνύουν ότι το μαλαισιανό αεροπλάνο, που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ και συνετρίβη στις 17/7/2014 στην ανατολική Ουκρανία προκαλώντας το θάνατο σε 298 ανθρώπους, χτυπήθηκε από μαχητικό της ουκρανικής αεροπορίας. Τα φερόμενα έγγραφα αναφέρονται σε αναλυτικές εντολές που δόθηκαν πριν και μετά για την απόκρυψη των στοιχείων. Θυμίζουμε ότι από την αρχή οι κυβερνήσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ είχαν αποδώσει την κατάρριψη του αεροσκάφους στις πολιτοφυλακές με τη στήριξη της Ρωσίας, ωστόσο δεν υπήρξαν ικανές αποδείξεις έως τώρα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Στο επίκεντρο και ρωσο-κινεζικών επαφών

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε χτες «αντιπαραγωγικές» τις «προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ ως πρόσχημα για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή (Ασίας - Ειρηνικού), συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός ακόμα τμήματος της παγκόσμιας αντιπυραυλικής ασπίδας άμυνας των ΗΠΑ».

Μετά από συνάντηση που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Λαβρόφ είπε ότι «υποστηρίζουμε μέτρα που, από τη μία πλευρά, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των πυρηνικών πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα οδηγούσαν σε αύξηση των εντάσεων στην περιοχή, δεν θα μπλόκαραν την πιθανότητα μιας πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης του πυρηνικού προβλήματος της Κορεατικής Χερσονήσου».

Από τη μεριά του, ο Γουάνγκ τόνισε: «Επιμένουμε στη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στη Χερσόνησο, διαφωνούμε με οποιεσδήποτε αρνητικές ενέργειες και δηλώσεις που συμβάλλουν στην ένταση, με την ανάπτυξη του συστήματος THAAD στη (Νότια) Δημοκρατία της Κορέας, κάτω από το πρόσχημα του πυρηνικού προβλήματος της ΛΔ Κορέας».

Στο μεταξύ, το ρωσικό «ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις στη Χερσόνησο επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, υπογραμμίζοντας ότι «θα εργαστούμε πιο ενεργά με τη νέα κορεατική ηγεσία (στη Σεούλ), που παίρνει μια πιο ισορροπημένη θέση από την προηγούμενη διοίκηση». Ο ίδιος είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχτηκε πρόσφατα ειδικό απεσταλμένο της Σεούλ, χωρίς όμως να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συναντήσεών του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Απαραίτητη» η επίσκεψη στα στρατεύματα, λέει η Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν προχτές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και «συζήτησαν σχετικά με τις τρέχουσες επιβαρυμένες γερμανο-τουρκικές σχέσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας. Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες μετά την απαγόρευση σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Η Τουρκία κατηγορεί τη Γερμανία ότι προσέφερε άσυλο σε Τούρκους αξιωματικούς, που φέρονται να είχαν εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016.

«Η καγκελάριος υπογράμμισε, για ακόμη μια φορά, ότι είναι απαραίτητο τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου να μπορούν να επισκέπτονται τις Ενοπλες Δυνάμεις τους σε τοποθεσίες στο εξωτερικό. Επιπλέον η καγκελάριος ξαναζήτησε μεταχείριση του φυλακισμένου Γερμανού πολίτη με βάση το κράτος δικαίου και ιδιαίτερα απαίτησε την απελευθέρωση του (σ.σ. γερμανικής υπηκοότητας δημοσιογράφου της «Welt») Ντενίζ Γιουτσέλ», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο θέλει να εξετάσει την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτσέλ το συντομότερο δυνατό, αναφέρει η «Welt» επικαλούμενη έγγραφο του Δικαστηρίου προς τον δικηγόρο του ανταποκριτή, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία από το Φλεβάρη με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας» και της «υποκίνησης». Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το κύμα φυλακίσεων και απολύσεων, εκκρεμούν χιλιάδες τουρκικές υποθέσεις στο Στρασβούργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ