Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και ανταγωνισμοί

Οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) δεν σταματάνε παρά τις αυξομειώσεις και μόνο τις τελευταίες 3 μέρες έχουν σημειωθεί πάνω από 70 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που έχει μείνει στα χαρτιά. Πάνω από 15 κατοικίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε προάστια των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη συμμαχία με την καπιταλιστική Ρωσία). Τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι πολιτοφυλακές καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή. Την ίδια ώρα, γίνονται και κινήσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων από τις δύο πλευρές μέσα στον Ιούνη, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέληξαν στην πραγματοποίηση συνόδου ΕΕ - Ουκρανίας στις 13 Ιούλη στο Κίεβο, ενώ ο Πρόεδρος Ποροσένκο ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που την κατηγορεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ, και μετά το τέλος του Ιούλη του 2017.

Ταυτόχρονα, η ουκρανική κυβέρνηση, που συνεχίζει τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, καλεί σε επαναπροσδιορισμό των όρων της συμφωνίας του Μινσκ και της λεγόμενης «πολιτικής διευθέτησης». Ενας από τους βασικούς όρους που θέτει είναι η αναστολή των διαταγμάτων του Ρώσου Προέδρου, με τα οποία αναγνωρίζονται τα διαβατήρια από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Επίσης, θέλει αναστολή των αποφάσεων που έχουν παρθεί μαζί με τη Ρωσία για τα σύνορα, για τις ουκρανικές βιομηχανίες που πέρασαν διοικητικά στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και της κυκλοφορίας του ρουβλιού ως επίσημου νομίσματος. Ολες αυτές οι αποφάσεις αποδίδονται από την Ρωσία ως απάντηση στην απόφαση της Ουκρανίας να προχωρήσει σε οδικό και σιδηροδρομικό αποκλεισμό των δύο περιοχών και μέτρα για την «ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή σε αυτές, που στρέφονται υποχρεωτικά προς τη Ρωσία».

Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία που εξελίσσεται πάνω από τρία χρόνια είναι αποτέλεσμα του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία, που αφορά και την ενδοαστική σύγκρουση τμημάτων της αστικής τάξης στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που επιλέγουν διαφορετικές συμμαχίες. Και, βεβαίως, είναι μέρος της αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου για πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους, για σφαίρες επιρροής και έλεγχο αγορών, με τους λαούς να πληρώνουν το τίμημα και με το αίμα τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ρωσικά μέσα αναπαρήγαγαν μέσα στη βδομάδα τα έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Σοβερεσνό Σεκρέτνο» («απολύτως απόρρητο»), που ήρθαν στην κατοχή της από ανώτατο αξιωματούχο των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, που αποδεικνύουν ότι το μαλαισιανό αεροπλάνο, που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ και συνετρίβη στις 17/7/2014 στην ανατολική Ουκρανία προκαλώντας το θάνατο σε 298 ανθρώπους, χτυπήθηκε από μαχητικό της ουκρανικής αεροπορίας. Τα φερόμενα έγγραφα αναφέρονται σε αναλυτικές εντολές που δόθηκαν πριν και μετά για την απόκρυψη των στοιχείων. Θυμίζουμε ότι από την αρχή οι κυβερνήσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ είχαν αποδώσει την κατάρριψη του αεροσκάφους στις πολιτοφυλακές με τη στήριξη της Ρωσίας, ωστόσο δεν υπήρξαν ικανές αποδείξεις έως τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ