ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ επιμένουν στο θανατηφόρο εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν την εξαιρετικά... «δημοκρατική» πολιτική του θανατηφόρου εναγκαλισμού διά του οικονομικού αποκλεισμού, που κρατά εδώ και 40 χρόνια, αφού διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απορρίφθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα άρσης του εμπάργκο... όσο ο Φιντέλ Κάστρο βρίσκεται στην εξουσία!

Ο Πάουελ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να άρουν το εμπάργκο τους κατά της Κούβας, όσο «ο Κάστρο παραμένει στην εξουσία», γεγονός που το χαρακτήρισε «αναχρονιστικό για τον 21ο αιώνα»(!), ενώ παράλληλα έκρινε «ριψοκίνδυνη» την οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της χώρας αυτής... «πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε τη δυσαρέσκειά μας απέναντι στο καθεστώς αυτό και να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε ισχύ τις κυρώσεις».

Αντιστοίχως, ο Πάουελ χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνη και παράτολμη» την οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της χώρας αυτής, που ακολουθούν άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου που είχαν «διακινδυνεύσει» να επενδύσουν στην Κούβα και κατά τον Πάουελ απογοητεύτηκαν, αποφεύγοντας όμως να κάνει σαφείς αναφορές ή να ονοματίζει τις χώρες αυτές. Αν και μάλλον είναι γνωστές αφού επανειλημμένως οι ΗΠΑ έχουν όχι μόνο ασκήσει κριτική, αλλά και απειλήσει για τις σχέσεις τους με την Κούβα, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βενεζουέλα. «Ορισμένοι από τους φίλους μας στην ήπειρο το προσπάθησαν και έκαψαν τα δάχτυλά τους, οι επενδύσεις στο καθεστώς δεν απέφεραν τους καρπούς τους» και επέτρεψαν μόνο στην Αβάνα «να υψώσει το γόητρό της», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι δε σκοπεύει να επανέλθει στα συμβόλαια ιδιωτικής φύσης ή πολιτιστικού περιεχομένου ανάμεσα στις δυο χώρες, που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχει όμως την πρόθεση να προχωρήσει περισσότερο. «Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε προγράμματα ανταλλαγών με το λαό που δεν πρέπει περνούν από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Αυτό είναι καλό. Για τα υπόλοιπα οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ», τόνισε αφού πιστεύει ότι οποιαδήποτε μερική χαλάρωση των κυρώσεων, που θα επιτρέπει σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών επιτροπών ή μεταξύ ιδιωτικών εταιρών και της κουβανικής κυβέρνησης, «θα είναι αντιπαραγωγική».

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά «περί συμβολαίων» του Πάουελ είχε ως στόχο τη νομοθεσία που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπου κατά τους Αμερικανούς ερμηνεύτηκε ως «μερική χαλάρωση του εμπάργκο», αφού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται η πώληση ειδών διατροφής και φαρμάκων. Ενα μέτρο από το οποίο μπορεί να επωφεληθούν μόνο οι αμερικανικές εταιρίες και κυρίως οι Αμερικανοί αγρότες που υπόκεινται πλείστα δεινά και αργοπεθαίνουν. Ενα μέτρο που είχε χαρακτηριστεί ως «απαράδεκτο» από την κουβανική κυβέρνηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αεροπειρατεία «Τσετσένων αυτονομιστών» σε εξέλιξη

Το αεροπλάνο, όπου εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία

Associated Press

Το αεροπλάνο, όπου εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία
ΜΕΔΙΝΑ - ΡΙΑΝΤ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.-Περίπου στις 20.00 ώρα Ελλάδας χθες οι σαουδαραβικές αρχές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με δύο αεροπειρατές που ισχυρίζονται ότι είναι «Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες» και κατέλαβαν νωρίτερα αεροσκάφος της ρωσικής Vnukovo Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη - Μόσχα, εκτρέποντάς το και οδηγώντας το στο αεροδρόμιο της Μεδίνας.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, επικαλούμενος τις αρχές στο Ριάντ, έκαναν λόγο για συζήτηση περί «παράδοσης» των δύο αεροπειρατών, οι οποίοι φέρονται, κατά τις πληροφορίες που έδωσε Τούρκος αξιωματούχος ενωρίτερα στο Reuters, να είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και εκρηκτικά, «πιθανότατα χειροβομβίδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, υπάρχει ένας τραυματίας στο αεροσκάφος, ο οποίος πληγώθηκε σε «μάχη» με τους αεροπειρατές, αν και δε διευκρινίζεται ποιος είναι και ποια η κατάστασή του. Εκπρόσωπος της Vnukovo Airlines ανέφερε ότι το αεροσκάφος, τύπου Tupolev-154, έχει 166 επιβάτες, 98 εκ των οποίων είναι Ρώσοι, ενώ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έγινε γνωστό ότι στο αεροπλάνο επιβαίνουν 59 Τούρκοι υπήκοοι. Αλλες πηγές, για παράδειγμα το Associated Press, ανεβάζουν τον αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος σε 174 - 162 επιβάτες και 12 πλήρωμα.

Το αεροσκάφος, στο οποίο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία 30 λεπτά μετά την απογείωσή του στις 12.30 ώρα Ελλάδας, έχασε απότομα ύψος - σε μια βουτιά τουλάχιστον 400 μέτρων - πριν σταθεροποιηθεί από τους πιλότους του. Κινήθηκε εν συνεχεία προς τη δυτική Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μεδίνας, στο οποίο η κίνηση είναι πυκνή, λόγω της αποχώρησης των προσκυνητών, μετά τη μουσουλμανική γιορτή Hajj που προσέλκυσε εκατομμύρια ανθρώπων.

Το TU-154 έχει τροχοδρομήσει και «παρκάρει» σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδρομίου και είναι περικυκλωμένο από ειδικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και διέταξε τη σύσταση επιτροπής κρίσης και μονάδας επέμβασης, αποτελούμενης από άνδρες της FSB. Ωστόσο, φαινόταν αρκετά απίθανο να υπάρξει ρωσική στρατιωτική δράση, αφού οι εξελίξεις πλέον λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Η επιλογή των αεροπειρατών δεν ήταν καθόλου τυχαία, δεδομένου πως όσο κρατά η Hajj απαγορεύεται η είσοδος κάθε μη μουσουλμάνου.

Οι δύο αεροπειρατές έχουν δώσει λίστα με τις «απαιτήσεις» τους, πάντως καμία επίσημη πηγή δεν προχωρά στην αποκάλυψη λεπτομερειών σχετικά μ' αυτήν.

Ρώσος διπλωμάτης είπε στο Reuters ότι υπήρχαν ελπίδες πως η πειρατεία του αεροσκάφους επρόκειτο να λήξει «εντός της (χθεσινής) ημέρας».

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Μποβέ

ΜΟΝΠΕΛΙΕ.-

Σε δεκάμηνη φυλάκιση με διετή αναστολή, καταδικάστηκε από Πλημμελειοδικείο του Μονπελιέ, ο Ζοζέ Μποβέ, συνιδρυτής της γαλλικής Αγροτικής Συνομοσπονδίας και γνωστός για την πολεμική του στις πολιτικές επιλογές της παγκοσμιοποίησης. Το αδίκημα ήταν η καταστροφή 300 φυτειών γενετικά τροποποιημένου ρυζιού, στο Μονπελιέ τον Ιούνιο του 1999, οι οποίες χρησίμευαν για περαιτέρω έρευνα στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Εκτός από τον Μποβέ, καταδικάστηκαν σε 8μηνη και 10μηνη φυλάκιση, με αναστολή, άλλα δύο μέλη της Συνομοσπονδίας. Ο Μποβέ ήταν παρών στη δίκη, έχοντας, μόλις, επιστρέψει από το Μεξικό, όπου συμμετείχε στην πορεία των Ζαπατίστας. Οπως έγινε γνωστό, και οι τρεις καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση.

ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Κινήσεις «καλής θέλησης»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στις ιρανικές αρχές παραδόθηκαν, χθες, υπό την εποπτεία του Ερυθρού Σταυρού, Ιρανοί φυλακισμένοι στο Ιράκ, στους οποίους έδωσε χάρη ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάν Χουσεΐν. Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, η παράδοση των 27 Ιρανών, που, όπως φαίνεται, είχαν συλληφθεί για λαθρεμπόριο στα σύνορα των δύο χωρών, «είναι έκφραση καλών προθέσεων της ιρακινής ηγεσίας προς τη γείτονα χώρα». Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δε σχολίασε διόλου το θέμα. Οι δύο χώρες, μετά τον οκταετή πόλεμο που έληξε το 1988, έχουν ανταλλάξει περισσότερους από 100.000 αιχμαλώτους πολέμου, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπογράψει τελική ειρηνευτική συμφωνία. Αν και δεν έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια γίνονται μικρά, πλην θετικά, βήματα σ' αυτήν την κατεύθυνση.

ΒΕΛΓΙΟ
Απεργία στη χαλυβουργία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι εργαζόμενοι σε αρκετά εργοστάσια παραγωγής χάλυβα πραγματοποίησαν χθες την τρίτη κατά σειρά 24ωρη απεργιακή κινητοποίησή τους, διαμαρτυρόμενοι για πιθανές απολύσεις και το κλείσιμο κάποιων μονάδων παραγωγής, μέτρα στα οποία ενδέχεται να προχωρήσει η ιδιοκτήτρια γαλλική βιομηχανία «Usinor SA», όπως ήδη έχει ανακοινώσει μετά τη συγχώνευσή της με δύο άλλες ευρωπαϊκές χαλυβουργικές βιομηχανίες, την «Arbed SA» που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και την ισπανική «Aceralia Corporacion Siderurgica», με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βιομηχανία του πλανήτη.

Η 24ωρη απεργία, η τρίτη ανάλογη από τις 19 Φεβρουαρίου που εργαζόμενοι στη βελγική χαλυβουργία ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις, έλαβε χώρα χθες στις μονάδες του Σαρλερουά και του Κλαμπέκ, στα βόρεια της χώρας, ενώ οι απεργοί διαδήλωσαν και στην πόλη Βεπιόν, όπου χθες αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης της Βαλονίας και εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής Ενωσης των Εργαζομένων συναντήθηκαν χθες για να εξετάσουν την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, αφού στην κυβέρνηση της Βαλονίας ανήκει ακόμη το 25% κάποιων μονάδων παραγωγής, μετά την πώλησή τους στη γαλλική βιομηχανία το 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ