Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αεροπειρατεία «Τσετσένων αυτονομιστών» σε εξέλιξη

Το αεροπλάνο, όπου εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία

Associated Press

Το αεροπλάνο, όπου εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία
ΜΕΔΙΝΑ - ΡΙΑΝΤ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.-Περίπου στις 20.00 ώρα Ελλάδας χθες οι σαουδαραβικές αρχές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με δύο αεροπειρατές που ισχυρίζονται ότι είναι «Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες» και κατέλαβαν νωρίτερα αεροσκάφος της ρωσικής Vnukovo Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη - Μόσχα, εκτρέποντάς το και οδηγώντας το στο αεροδρόμιο της Μεδίνας.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, επικαλούμενος τις αρχές στο Ριάντ, έκαναν λόγο για συζήτηση περί «παράδοσης» των δύο αεροπειρατών, οι οποίοι φέρονται, κατά τις πληροφορίες που έδωσε Τούρκος αξιωματούχος ενωρίτερα στο Reuters, να είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και εκρηκτικά, «πιθανότατα χειροβομβίδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, υπάρχει ένας τραυματίας στο αεροσκάφος, ο οποίος πληγώθηκε σε «μάχη» με τους αεροπειρατές, αν και δε διευκρινίζεται ποιος είναι και ποια η κατάστασή του. Εκπρόσωπος της Vnukovo Airlines ανέφερε ότι το αεροσκάφος, τύπου Tupolev-154, έχει 166 επιβάτες, 98 εκ των οποίων είναι Ρώσοι, ενώ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έγινε γνωστό ότι στο αεροπλάνο επιβαίνουν 59 Τούρκοι υπήκοοι. Αλλες πηγές, για παράδειγμα το Associated Press, ανεβάζουν τον αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος σε 174 - 162 επιβάτες και 12 πλήρωμα.

Το αεροσκάφος, στο οποίο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία 30 λεπτά μετά την απογείωσή του στις 12.30 ώρα Ελλάδας, έχασε απότομα ύψος - σε μια βουτιά τουλάχιστον 400 μέτρων - πριν σταθεροποιηθεί από τους πιλότους του. Κινήθηκε εν συνεχεία προς τη δυτική Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μεδίνας, στο οποίο η κίνηση είναι πυκνή, λόγω της αποχώρησης των προσκυνητών, μετά τη μουσουλμανική γιορτή Hajj που προσέλκυσε εκατομμύρια ανθρώπων.

Το TU-154 έχει τροχοδρομήσει και «παρκάρει» σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδρομίου και είναι περικυκλωμένο από ειδικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και διέταξε τη σύσταση επιτροπής κρίσης και μονάδας επέμβασης, αποτελούμενης από άνδρες της FSB. Ωστόσο, φαινόταν αρκετά απίθανο να υπάρξει ρωσική στρατιωτική δράση, αφού οι εξελίξεις πλέον λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Η επιλογή των αεροπειρατών δεν ήταν καθόλου τυχαία, δεδομένου πως όσο κρατά η Hajj απαγορεύεται η είσοδος κάθε μη μουσουλμάνου.

Οι δύο αεροπειρατές έχουν δώσει λίστα με τις «απαιτήσεις» τους, πάντως καμία επίσημη πηγή δεν προχωρά στην αποκάλυψη λεπτομερειών σχετικά μ' αυτήν.

Ρώσος διπλωμάτης είπε στο Reuters ότι υπήρχαν ελπίδες πως η πειρατεία του αεροσκάφους επρόκειτο να λήξει «εντός της (χθεσινής) ημέρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ