Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Την ενεργοποίηση της συμφωνίας περί αστυνομικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει, ζητούν από την Αθήνα τα Σκόπια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση της μακρόχρονης, όπως προβλέπεται, κρίσης.

Η ελληνική κυβέρνηση, θορυβημένη από τις εξελίξεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κινητοποιήσει το Διεθνή Παράγοντα ώστε να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σε επίπεδο λόγων και διακηρύξεων, η Αθήνα πρωτοστατεί επίσης, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τη δράση των Aλβανών εξτρεμιστών και τάσσεται υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων. Τις θέσεις αυτές επανέλαβε χτες, για μια ακόμη φορά, και ο υπουργός Τύπου και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τις διατυπώσει και στο γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, πάντως, επισημαίνουν ότι προς το παρόν, το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ δεν έχει εκδηλωθεί έμπρακτα. Η μόνη σημαντική, αλλά όχι αρκετή, κίνηση στην οποία προέβη ο Διεθνής Παράγοντας προκειμένου να περιορίσει τη δράση των Αλβανών εξτρεμιστών, ήταν η συμφωνία για την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη ζώνη των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ζητά από τη διεθνή κοινότητα, η KFOR να εκπληρώσει την αποστολή της και να ελέγξει τα σύνορα Κοσσόβου - ΠΓΔΜ τα οποία με ευκολία διέρχονται οι αλβανικές ένοπλες ομάδες διαχέοντας την κρίση στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των Σκοπίων ζήτησε συγκεκριμένα από την Αθήνα, να ενεργοποιηθεί η συμφωνία περί αστυνομικής συνεργασίας, την οποία έχουν υπογράψει τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης των δύο χωρών. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα αποστολής υλικού, αλλά και ειδικών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσαν να δώσουν συμβουλές για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εισηγούνται θετικά για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος της κυβέρνησης των Σκοπίων. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διατυπώνονται σημαντικές αντιρρήσεις για το αν θα είναι ωφέλιμο σε αυτή τη φάση να ενεργοποιηθούν οι διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να καταστούν οι γειτονικές χώρες μέρος της κρίσης. Γύρω από αυτόν τον προβληματισμό κινήθηκε χτες η συνομιλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, η οποία ήταν η δεύτερη συνδιάλεξή τους την τελευταία βδομάδα.

Η Αθήνα επισήμως, φαίνεται να προτιμά η όποια βοήθειά της προς τα Σκόπια να ενταχθεί σε ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ή σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, εξαιτίας αμερικανικής παρέμβασης, η Αθήνα δεν απέστειλε τρία ελικόπτερα τα οποία είχαν ζητήσει οι αρχές των Σκοπίων για να αποκτήσουν τη δυνατότητα από αέρος παρακολούθησης των θέσεων των Αλβανών εξτρεμιστών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε χτες συνεχείς επαφές με ομολόγους του της ΕΕ, προσπαθώντας να κινητοποιήσει την Ενωση, η οποία, ωστόσο, δε φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης της επερχόμενης κρίσης. Ακριβώς, εξαιτίας αυτής της αδράνειας του Διεθνούς Παράγοντα, σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιων πηγών του ελληνικού ΥΠΕΞ, υπάρχει ο ορατός πια κίνδυνος, οι συγκρούσεις να μεταφερθούν στα αστικά κέντρα της ΠΓΔΜ. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η περιοχή οδηγείται σε «ιρλανδοποίηση» και σε πολυετή αστάθεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφυγή στη Χάγη για την «Ενδιάμεση Συμφωνία» (2009-07-21 00:00:00.0)
Ο,τι πει το ΝΑΤΟ (2001-07-27 00:00:00.0)
Σε όλα μέσα... (2001-06-07 00:00:00.0)
Τώρα «νίπτουν τας χείρας...» (2001-03-20 00:00:00.0)
Βαλκανική... σαλάτα ετοιμάζει το ΝΑΤΟ (2001-03-17 00:00:00.0)
«Ζυμώσεις» για το τελικό κείμενο (2001-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ