Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Βαλκανική... σαλάτα ετοιμάζει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει στα... εσωτερικά προβλήματα της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζει ο ΓΓ της Συμμαχίας, ο οποίος πέρασε χτες από την Αθήνα

Το ΝΑΤΟ οδηγεί τις χώρες της περιοχής στον ολισθηρό δρόμο μιας νέας επικίνδυνης κρίσης. Ο ΓΓ της Συμμαχίας, που πέρασε χτες από την Αθήνα στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του, στις δηλώσεις του, μετά τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Αμυνας, εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ξεκαθάρισε δε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει εντολή να παρέμβει στο έδαφος αυτής της χώρας.

Το ΝΑΤΟ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν διπλωματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες μετά τις χτεσινές επαφές του λόρδου Ρόμπερτσον, αντιλαμβάνεται πως είναι υποχρεωμένο να επωμιστεί το βάρος της διαχείρισης της κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς το αίτημα για την αλβανική ολοκλήρωση, το οποίο ενστερνίζονται οι αλβανικής συνείδησης πληθυσμοί στη Νότια Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η Συμμαχία «ανέχεται» την παροχή βοήθειας στα Σκόπια, σε διμερές επίπεδο, από τις γειτονικές χώρες.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και τον ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλο, τόνισε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα θα μείνουν μόνο στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσσοβο και δε θα αναπτυχθούν στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

«Ανήσυχος» ο Κ. Σημίτης

Μετά τη συνάντησή του με τον λόρδο Ρόμπερτσον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για τις προοπτικές που διαμορφώνονται στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι δυστυχώς δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις που είχαν διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό. Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το απαραβίαστο των συνόρων, την εμπέδωση της δημοκρατίας, την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και την πορεία των βαλκανικών χωρών προς τις ευρωπαϊκές δομές. Ωστόσο, σημείωσε ότι όλα αυτά προϋποθέτουν, τη μη απειλή και τη μη χρήση βίας, καθώς και τον ειρηνικό τρόπο αντιμετώπισης των διαφορών.

«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «καταδικάζει απερίφραστα την προσφυγή στη βία στην ΠΓΔΜ». Τόνισε ότι η Αθήνα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και στηρίζει την κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι. Απηύθυνε έκκληση στις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις, της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου, για μετριοπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βαλκανικοί λαοί - που έχουν πικρή πείρα - θα ανακόψουν την επιδείνωση της κατάστασης.

Πίσω από τα λόγια

Επισήμως, πάντως, ο γγ του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις στις δηλώσεις του: «Δε θα επιτρέψουμε να απειληθεί η σταθερότητα του κράτους της ΠΓΔΜ από ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούν όπλα αντί για κάλπες». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι «θα δώσουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ» και ότι «η ώρα των εξτρεμιστών τελειώνει».

Πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις κρύβονται, όπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τα σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την κρίση.

Η εκτίμηση που διαμορφώνεται και στους κόλπους της Συμμαχίας είναι ότι οι Αλβανοί αυτονομιστές μεθοδεύουν τη μεταφορά των εστιών στα αστικά κέντρα της ΠΓΔΜ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ήδη ζητήσει από την Ελλάδα την ενεργοποίηση της αστυνομικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η Αθήνα μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στα Σκόπια, σε υλικό και ειδικούς για την αντιμετώπιση ενός «αντάρτικου πόλης». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει κορυφαίος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το ΝΑΤΟ δεν είναι αντίθετο με την παροχή τέτοιου είδους βοήθειας στα Σκόπια από τις χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ ή τις γειτονικές με την ΠΓΔΜ χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες σκέψεις για την αποστολή Ιταλών καραμπινιέρων στην περιοχή του Τέτοβο.

Συνάντηση με Κ. Καραμανλή

Ο γγ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και αμέσως μετά δήλωσε πως «συζητήσαμε για την κατάσταση και για την αναμόρφωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις του μέλλοντος στην περιοχή». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα βοηθήσει την κυβέρνηση σ' αυτό τον τομέα. Ο κ. Καραμανλής με τη σειρά του τόνισε πως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις βασικές του θέσεις και κυρίως ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί το απαραβίαστο των συνόρων στην περιοχή, ενώ ερωτηθείς για το αν πρέπει το ΝΑΤΟ να παρέμβει στα Σκόπια, σημείωσε ότι η Συμμαχία έχει πολύ σημαντικό ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ