Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ρ. Χάρτμαν: Τα διδάγματα από τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας

«Για τους ένδοξους νικητές του πολέμου» (Στρέντερ, Σάρπινγκ και Φίσερ) το κύριο δίδαγμα από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ συνίσταται στο να προετοιμάσουν τον επόμενο καλύτερα».

Αυτή η απάντηση περιέχεται σε τρίστηλη συνέντευξη της καθημερινής αριστερής εφημερίδας «Γιουργκ Βελτ» (15/3) με τον επί σειρά ετών πρεσβευτή της ΓΛΔ, Ραλφ Χάρτμαν, στο Βελιγράδι.

Σε ερώτηση της εφημερίδας ο πρώην διπλωμάτης απάντησε επί λέξει: «Πριν ένα χρόνο στο Μόναχο ο Φίσερ δήλωσε ότι συγκλονισμένοι (σ.σ. οι Δυτικοευρωπαίοι) από τις εμπειρίες της σύγκρουσης στο Κόσσοβο προώθησαν τη δημιουργία ευρωπαϊκών δυνάμεων επέμβασης επιτυχέστερα από ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει για την αναδιοργάνωση της Μπούντεσβερ, από τον Σάρπινγκ και τους στρατηγούς του, σε στρατό επέμβασης με παγκόσμια δράση. Για τους "ένδοξους νικητές" το κύριο δίδαγμα από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ συνίσταται στο να προετοιμάσουν τον επόμενο καλύτερα».

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε στην αρχή των απαντήσεών του: «Ο ολέθριος ρόλος της Γερμανίας στη συντριβή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας... βρήκε τη συνέχειά του στη γερμανική συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Τους «τίμιους μεσολαβητές» Κολ, Γκένσερ και Κίνκελ τους ακολούθησαν οι «ένδοξοι νικητές» Σρέντερ, Σάρπινγκ και Φίσερ... Παρ' όλες τις ξεδιάντροπες ψευτιές, που ήδη έχουν αποκαλυφθεί, υπάρχουν ακόμα ως σήμερα πολεμικοί θρύλοι και ψεύδη, με τα οποία δικαιολογείται η πολεμική συμμετοχή.

Σ' αυτούς τους «θρύλους» δίνει ντοκουμενταρισμένες απαντήσεις στο νέο βιβλίο του για το ρόλο της Γερμανίας, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, δήλωσε ο Χάρτμαν.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ