ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
1968: Η σφαγή του Μι Λάι

Πτώματα από τη σφαγή του Μι Λάι σε φωτογραφία που ελήφθη από Αμερικανό στρατιώτη αμέσως μετά το μακελειό
Πτώματα από τη σφαγή του Μι Λάι σε φωτογραφία που ελήφθη από Αμερικανό στρατιώτη αμέσως μετά το μακελειό
Το πρωί της 16ης του Μάρτη, μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μι Λάι, 650 χιλιόμετρα βορείως της Σαϊγκόν, κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Βιετνάμ. Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται εξ ορισμού ύποπτοι συνεργασίας με τους αντάρτες. Οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν το πλήθος, κυρίως γυναικόπαιδα και γέρους. Οι εντολές είναι σαφείς, το χωριό και οι κάτοικοί του πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου Γης. Αλλωστε, σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», για να μην υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν τους Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με τα αυτόματα τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους, πετώντας πάνω τους και χειροβομβίδες. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

Ενας από τους στρατιώτες που πήραν μέρος στην αποστολή περιγράφει:

«Ενας από μας πυροβόλησε μια γυναίκα και τότε σκόπευσαν όλοι στο κεφάλι της και άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί. Κομμάτι - κομμάτι τινάζονταν στον αέρα τα θραύσματα από τα κόκαλα του κεφαλιού της...».

Οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις από τη σφαγή του Μι Λάι, η οποία αποκαλύφθηκε στην κοινή γνώμη ενάμιση χρόνο αργότερα, έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας απέραντη φρίκη και αγανάκτηση. Ηταν η οριστική και αμετάκλητη καταδίκη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου.

Οπως αποδείχτηκε, όμως, το Μι Λάι ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο αποστρατευμένος πλέον Γιουτζίν Ράσελ δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ανάλογη σφαγή αμάχων σε χωριό της περιοχής Πλεϊκού, το Νοέμβρη του 1967. Οι Αμερικανοί είχαν ρίξει εξάλλου ως το 1968 στο Νότιο Βιετνάμ περισσότερες βόμβες απ' όσες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ το Βόρειο Βιετνάμ βομβαρδίζεται περισσότερο απ' όσο η Γερμανία και η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

ο Γκεόργκ Σιμόν Ομ
ο Γκεόργκ Σιμόν Ομ
1789. Γεννήθηκε ο Γκεόργκ Σιμόν Ομ. Γερμανός φυσικός. Η μονάδα της ηλεκτρικής αντίστασης φέρει το όνομά του (σύμβολο Ω). Εκανε πολλές έρευνες και πειράματα και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το περίφημο νόμο του Ομ, σύμφωνα με τον οποίο η ένταση του ρεύματος Ι που διαπερνά ένα μεταλλικό αγωγό (σε σταθερή θερμοκρασία) είναι ανάλογη με τη διαφορά δυναμικού U που εφαρμόζεται στις άκρες του αγωγού και αντιστρόφως ανάλογη με την αντίσταση του αγωγού (Ι=U/R).

1940. Γεννήθηκε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ιταλός κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης. Από τις γνωστότερες ταινίες του είναι «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», το «1900» και ο «Τελευταίος Αυτοκράτωρ».

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 16 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1926. Ο Ρόμπερτ Γκόνταρτ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα. Ηταν, ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ανάπτυξης των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στους πολέμους, όσο και στην προσπάθεια για την κατάκτηση του διαστήματος.

1935. Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρεί στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας. Στη Συνθήκη που σηματοδοτούσε το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου περιέχονταν οι υποχρεώσεις της ηττημένης Γερμανίας. Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων ήταν και η διατήρηση ενός πολύ μικρού αριθμού ενόπλων δυνάμεων, υπό τον έλεγχο των νικητών. Ο επανεξοπλισμός και η στρατιωτικοποίηση του ναζιστικού καθεστώτος άρχισε πολύ νωρίτερα, το 1934, υπό το κράτος της μυστικότητας, αλλά εν γνώσει των Αγγλων και των Γάλλων, οι οποίοι υπολόγιζαν τότε ότι ο Χίτλερ θα στραφεί αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1971. Η Γαλλία και η Σοβιετική Ενωση υπογράφουν συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγόρησαν τη γαλλική κυβέρνηση για παρασπονδία έναντι των άλλων συμμάχων και ότι επιδιώκει μονομερώς να επιβληθεί των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων, αξιοποιώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

1978. Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα νοτιοδυτικά βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-20, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7-22, στο Αιγαίο από 10-20 και στη Θεσσαλονίκη από 8-20 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-22 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΙΝΑΙ ερώτημα αν το κλίμα που προέκυψε από την προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στην ΚΕ του κόμματος και αν θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας «συντεταγμένης σύγκρουσης», όπως ερμηνεύονται τα όσα συνέβησαν στο ΕΓ, ή αν θα λάβει το χαρακτήρα «εκτόνωσης» της κρίσης, όπως διατείνονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού (σελίδα 7)

ΕΠΙΜΕΝΕΙ να μην ξέρει για τη στάση του στη διάρκεια της δικτατορίας ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επαναλαμβάνοντας κατά τη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας (ΠΕΜΕ), ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι γίνονταν βασανιστήρια (σελίδα 9)

ΠΟΛΛΑ ερωτηματικά γεννά η σπουδή των αστυνομικών οργάνων και εισαγγελικών λειτουργών της Θεσσαλονίκης να θέσουν σε εφαρμογή, πριν ακόμη ψηφιστούν, διατάξεις του τρομονόμου που καταπατούν κατάφωρα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η περίπτωση των δύο νεαρών (Θ. Φουρλή και Θ. Γκινάλα) αποτελεί το πρώτο χαρακτηριστικό δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα (σελίδα 10)

ΣΤΗΝ τελική ευθεία βρίσκεται μία ακόμα απόπειρα της κυβέρνησης να απαλλαγεί από το κόστος κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο φορτώνονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και οι ίδιοι οι δημότες. Στο όνομα της δήθεν «ισχυροποίησης» των δήμων με νέες αρμοδιότητες προχωρεί σε νέα αφαίμαξη των οικονομικών των ΟΤΑ και στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κρατικών κοινωνικών τομέων, για να επιτυγχάνεται ευκολότερα η ιδιωτικοποίησή τους (σελίδα 17)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκούν την εξαιρετικά... «δημοκρατική» πολιτική του θανατηφόρου εναγκαλισμού διά του οικονομικού αποκλεισμού που κρατά εδώ και 40 χρόνια, αφού διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, απορρίφθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα άρσης του εμπάργκο... όσο ο Φιντέλ Κάστρο βρίσκεται στην εξουσία! (σελίδα 18)

ΝΕΟΙ μεγάλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν, καθώς η κυβέρνηση, υπό την πίεση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων, κινείται στη λύση των τυπικών περιβαλλοντικών μελετών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (σελίδα 22)

ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ επιτηδείων συγγενών που αναμένουν να «αποβιώσει» η ΔΕΗ για αρπάξουν την περιουσία της, θύμιζε η χτεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (σελίδα 23)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ