ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Το κλίμα ρευστότητας μεταφέρεται στην ΚΕ

Το κλίμα που προέκυψε από την προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στην ΚΕ του κόμματος. Τώρα αν το κλίμα αυτό θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας «συντεταγμένης σύγκρουσης», όπως ερμηνεύονται τα όσα συνέβησαν στο ΕΓ, ή αν θα λάβει το χαρακτήρα «εκτόνωσης» της κρίσης, όπως διατείνονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποτελεί ερώτημα.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πλέον οι σχέσεις του Κ. Σημίτη με τα ιστορικά στελέχη του χώρου του περνούν σε νέα φάση, καθώς οι πληροφορίες φέρουν την «ομόφωνη απόφαση» που λήφθηκε προχτές στο ΕΓ να είναι προϊόν της ανάγκης να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω από εκείνη που πραγματικά αναδείχτηκε κατά την πολύωρη συνεδρίαση, και όπου ο Κ. Σημίτης βρέθηκε «μόνος» έναντι της κριτικής που του ασκήθηκε. Αλλωστε, η φράση που αποδίδεται στον Κ. Σκανδαλίδη κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης (σ.σ.: «Δε θεωρώ ότι τελειώνουμε όπως θα έπρεπε», φέρεται να είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ), δίνει ένα στίγμα πολύ διαφορετικό από το «όλοι μαζί», που περισσότερο από ανάγκη διακηρύσσεται από όλες τις πλευρές στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στην ΚΕ, συνεργάτες του έλεγαν ότι θα κινηθεί στο μήκος κύματος των προχτεσινών του δηλώσεων, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης και την «αφομοίωση» κι αυτής της κρίσης, χωρίς πάντως να αφίσταται από τις διακηρύξεις περί «ανανέωσης», που πάντως θα συνοδευτούν από διαβεβαιώσεις ότι αυτή η ανανέωση δε συνιστά «εξοβελισμό» κανενός.

Οσο για τον Δ. Ρέππα, όταν ρωτήθηκε χτες για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ηγηθεί ξανά του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, παρά τα λεγόμενά του ότι είναι αρκετή η παραμονή στη θέση του πρωθυπουργού για δυο τετραετίες, απάντησε ότι «τους πρωθυπουργούς ή τους πολιτικούς, όσον αφορά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους, τους περιορίζει ο ίδιος ο λαϊκός παράγοντας. Η απόφαση, λοιπόν, των πολιτών είναι εκείνη που επιμηκύνει ή συντομεύει τη θητεία όσων είμαστε σε αυτή την πολιτική κονίστρα».

ΚΕΠ
«Δάνεια» εντυπώσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα «πού βρίσκουμε τα λεφτά», που ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος έθεσε μετά τη συνάντησή του χτες με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά, στον οποίο υπέβαλε αίτημα για χορήγηση δανείου ύψους 100 εκατ. δρχ.

Ο αρχηγός του ΚΕΠ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση υποστήριξε ότι το ποσό των 100 εκατ. δρχ. «είναι αρκετά για το ξεκίνημα», εννοώντας προφανώς για την κατασκευή κάποιου... περιπτέρου και όχι κόμματος. Ωστόσο, ο Δ. Αβραμόπουλος χρησιμοποιεί το δάνειο περισσότερο για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί για τους οικονομικούς πόρους του κόμματός του και να πείσει ότι τάχα υπάρχει διαφάνεια και λιγότερο για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις του κόμματός του (νέα γραφεία, υπαλλήλους, μετακινήσεις, κλπ.). Σε ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και υποκρισίας ο Δ. Αβραμόπουλος στις δηλώσεις του αρχικά έθεσε τάχα άφοβα το ζήτημα ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο ξεκίνημα του κόμματος, να απαντάται το ερώτημα που «βρίσκουμε τα χρήματα», για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που ένα πολιτικό κόμμα κατά τρόπο διάφανο και ευθύ ζητάει τη χρηματοδότησή του από την Εθνική Τράπεζα»! Απαντώντας σε άλλη ερώτηση υποστήριξε ότι μετά το δάνειο που χρειάζεται για το ξεκίνημα «θα ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος, θα έχουμε τις συνδρομές, τις συνεισφορές», οι οποίες θα γίνουν με διαφάνεια και με τους όρους που έχει θέσει το κόμμα. Δηλαδή, «όσοι μας βοηθούν, να δέχονται τη δημοσιοποίηση του ονόματός τους»! (Με... αγωνία περιμένουμε τα ονόματα των μεγαλοεπιχειρηματιών που είναι γνωστό ότι στηρίζουν το νέο κόμμα). Ερωτηθείς αν θα υπάρξει θετική απάντηση από τη διοίκηση της Εθνικής, απάντησε ότι «προβληματίζεται η διοίκηση της τράπεζας», αλλά, πρόσθεσε με νόημα «το μεγάλο ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση της διαφάνειας».

ΝΔ
Διάλογος... με «δείπνα»

Στα «δείπνα» και στις ταβέρνες το 'χουν «ρίξει» και οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να δείξουν ότι... συμμετέχουν στον προσυνεδριακό διάλογο και να ενισχύσουν τη θέση τους στη διανομή ρόλων και πόστων που θα γίνει στο συνέδριο.

Η απουσία οποιουδήποτε ενδιαφέροντος και διαλόγου επί της πολιτικής, με δεδομένη τη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, έχει οδηγήσει τα στελέχη να διαγκωνίζονται για τα πόστα που θα μοιραστούν στο πλαίσιο των οργανωτικών αλλαγών, καθώς και για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Ο πρώτος «μυστικός δείπνος» - τόσο που κάλεσαν τα κανάλια - έγινε προχτές το βράδυ από τους λεγόμενους «λοχαγούς», οι οποίοι βέβαια ανήκουν στους υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή. Στη συνάντηση, υποτίθεται ότι συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσουν ενόψει του συνεδρίου και στο πλαίσιο αυτό αποφάνθηκαν πως σε ό,τι αφορά στο θέμα του γραμματέα της ΚΕ το συνέδριο είναι το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει! Συζήτηση έγινε και για το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών του Δ. Αβραμόπουλου και οι συνδαιτυμόνες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για αντίπαλο κόμμα. Μετά τα παραπάνω απηύθυναν και μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ: «Οσοι πιστεύουν ότι το συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για εσωστρέφεια, ψυχογραφήματα, μίζερη καταγραφή δυνάμεων, κριτική της δουλιάς των άλλων και εγγραφή υποθήκης για το μέλλον, αναδιανομή ή κατανομή ρόλων, βρίσκονται σε δυσαρμονία με την κοινωνία και θα μείνουν πίσω»!

Για τους «περίεργους», στο δείπνο παρακάθησαν οι βουλευτές Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Καλός, Ν. Νικολόπουλος, Θ. Νάκος, Ν. Τσατσιώνης, Γ. Καλατζής και Κώστας Καρράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ