ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Αγωνιστική παρέμβαση για τα προβλήματα στις συγκοινωνίες

Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών
Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, για τα οξυμένα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες, αναδεικνύοντας την ανάγκη φτηνών συγκοινωνιών που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού.

Η χτεσινή κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης Λαϊκές Επιτροπές, αποτελεί μέρος μιας σειράς παρεμβάσεων μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει η αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, τόσο σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές όσο και σε βάρος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που τις χρησιμοποιούν.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα σε εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με βάση τη στρατηγική ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην αστική συγκοινωνία, «στη ζωή και τις ανάγκες μετακίνησης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών». Ορισμένες από αυτές είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με επιπτώσεις στην ασφάλεια, την αξιοπιστία και τη συχνότητα των δρομολογίων, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κ.ά.

Αντιπαλεύοντας την κατάσταση αυτή, που όπως υπογραμμίζει θα χειροτερεύσει «με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης - "κουαρτέτου" με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου», η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές προβάλλουν και διεκδικούν τα αιτήματα: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. ΣΣΕ με κάλυψη απωλειών, μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Δωρεάν μετακίνηση για όλους στις ώρες αιχμής. Επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε όλο το νομό Αττικής. Κρατική επιχορήγηση τώρα για την επισκευή και ανανέωση του στόλου. Καμιά επιχειρηματική δράση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - έξω οι εργολάβοι. Ενιαίο κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών, όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός και οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργούν με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας - ΠΕΔΥ Τούμπας, χτες το απόγευμα, φορείς και σωματεία της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη.

Απαίτησαν να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες των εργαζομένων. Ο λαός να έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση όλων των δομών ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας).

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πέτρος Χαλκιάς, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας και του επιχειρησιακού Σωματείου της γενικής κλινικής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΦΥ επιδιώκει η λειτουργία της να εξαρτάται από τα έσοδα που θα έχουν οι δομές από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών. Και υπογράμμισε: «Δεν νοείται για μας ΠΦΥ χωρίς σύνδεση με τους τόπους δουλειάς, με τα σχολεία, για προληπτικούς ελέγχους, υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας της εργασίας, υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ, ασθενείς που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνεχίζουν την αποθεραπεία στο σπίτι».

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των διαδηλωτών στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Τούμπας για την αξία των εμβολιασμών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 14 Ιούνη

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, και στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) έχουν αποφασίσει τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Για την ίδια μέρα, κινητοποίηση και στάση εργασίας έχει εξαγγείλει και η ΕΙΝΑΠ.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα. Να μην καταργηθεί το ανθυγιεινό επίδομα, να ενταχθούν στα ΒΑΕ οι υγειονομικοί που εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των γιατρών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Στις 13 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου (συνταξιούχοι Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου).
  • Στις 15 Ιούνη, στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (συνταξιούχοι Στερεάς Ελλάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πελοποννήσου και Αττικής).
  • Στις 16 Ιούνη, στη Λέσβο, στις 10.30 π.μ., με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43) και πορεία.
  • Στις 21 Ιούνη, στην Κρήτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών και φορομπηχτικών νόμων, για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις παραπάνω συγκεντρώσεις, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζουν την επιτυχία της με μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, χτες εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΟΤΑ, υπουργείου Εθνικής Αμυνας κ.ά.), που συσπειρώνονται στη ΣΕΑ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, μέσα από την οποία κάλεσαν όλους τους συνταξιούχους, με τη μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν δείχνουν καμία ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης, μαζί με τους εργαζόμενους συνεχίζουν τον αγώνα για να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή τους.

Ο κεντρικός εισηγητής, β' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Βασίλης Ρέβας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο,τι κατακτήσαμε, το κατακτήσαμε με αγώνες, δεν μας το χάρισε κανείς, τη σύνταξη που παίρνουμε σήμερα την έχουμε χρυσοπληρώσει. Με αγώνες θα συνεχίσουμε. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, με βάση τον πλούτο που παράγεται, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι να ζήσουν ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Στο μεταξύ, καθώς οι συγκεντρώσεις πλησιάζουν, τα συνταξιουχικά σωματεία οργανώνουν και τη μετακίνηση των συνταξιούχων, που θα ταξιδέψουν από διάφορες περιοχές της χώρας για να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Αμαλιάδας δρομολογεί λεωφορεία για τη συμμετοχή των συνταξιούχων της περιοχής στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 15/6 στην Αθήνα. Η αναχώρηση θα γίνει στις 5.20 π.μ., από το Ταχυδρομείο Αμαλιάδας.

Συναυλίες σήμερα σε Κατερίνη και Κοζάνη

Μουσικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον πόλεμο και την προσφυγιά προγραμματίζουν για σήμερα Παρασκευή οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Πιερία και Κοζάνη.

Στην Κατερίνη, η συναυλία θα γίνει στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Τη διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομάδα Γυναικών Κατερίνης (μέλος της ΟΓΕ).

Στη συναυλία συμμετέχουν: Η λαϊκή ορχήστρα «Οι κοντραμπατζήδες» (Βασίλης Καρόζας, μπουζούκι - τραγούδι / Γιώργος Ευαγγέλου, κιθάρα - τραγούδι / Γιάννης Χαλάτσης, πιάνο - ακορντεόν - τραγούδι) και οι καλλιτέχνες Κώστας Ζούνζουρας (κιθάρα - τραγούδι) και Γιάννης Αθανασιάδης (λύρα - τραγούδι).

Στην Κοζάνη, η συναυλία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ θα γίνει στις 9 μ.μ., στην πλατεία Σκ'ρκας. Οι Μιχάλης Χανιώτης, Εύα Σταμπολίδου, Τόλης Νήρας και Δημήτρης Ιτσκος θα παρουσιάσουν λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

ΠΑΣΕΒΕ
Πανελλαδικό Συμβούλιο την Κυριακή

Την Κυριακή 11 Ιούνη, από τις 10.30 π.μ., θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι εργασίες του Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΒΕ, στην οδό Σωκράτους 23 (4ος όροφος). Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει «όλους τους συναδέλφους, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Ενώσεις, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Αττική, που με αφορμή το Πανελλαδικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, προετοιμάζονται να συμμετάσχουν με ουσιαστικό προβληματισμό και αισιοδοξία για τη συνέχιση του αγώνα μας».

  • Παράλληλα, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας συγκαλεί ευρεία ανοιχτή σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Πατούσα 3, 6ος όροφος, πλ. Κάνιγγος) για τη συνέχιση των αγωνιστικών δράσεων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Στοιχεία για την ανεργία

Σε 22,5% υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της επίσημης ανεργίας το Μάρτη του 2017 και σε 1,068 εκατομμύρια άτομα τον αριθμό των ανέργων. Η επίσημη ανεργία υπολογιζόταν στο 22,9% το Φλεβάρη του 2017 και στο 23,8% το Μάρτη του 2016.

Στις ηλικιακές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό (46,6%) καταγράφεται στις ηλικίες 15 - 24 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 25 - 34 ετών (29,5%). Γεωγραφικά τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην περιφέρεια Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία (27,4%) και ακολουθεί η περιφέρεια Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα - Ιόνια Νησιά (23,3%). Στην Αττική το ποσοστό της επίσημης ανεργίας φτάνει το 21,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ