ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αρχίζει το ταξίδι του τιμώντας την επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης

Στις 24 Ιούνη εκδήλωση στον Πειραιά με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο

Εφτασε το καλοκαίρι και η περίοδος που αρχίζει το ταξίδι του το μεγαλύτερο νεολαιίστικο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Φέτος το Φεστιβάλ βάζει στο επίκεντρό του την Οχτωβριανή Επανάσταση και δανείζεται το σύνθημά του από στίχους του ποιητή της Επανάστασης, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. «100 χρόνια απ' τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο "το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"», είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, που θα απλωθεί σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθεί με το κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.

Μέσα από τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ, η ΚΝΕ τιμά την επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης που αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός, με το βλέμμα όμως στραμμένο στο μέλλον, διαδίδοντας την επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, της πάλης για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, της κοινωνίας που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτό το μήνυμα θα ηχήσει σε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε γειτονιές, χωριά, μικρές και μεγάλες πόλεις και θα πάρει πορεία κορύφωσης τον Σεπτέμβρη, σε πρωτεύουσες νομών, πριν καταλήξει στο τριήμερο της Αθήνας. Αναλυτικά, μεγάλα Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη (στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά») για το τριήμερο 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη, αλλά και στην Πάτρα (στο ΤΕΙ), το Ηράκλειο, τη Λάρισα και τα Γιάννενα για το διήμερο 15 και 16 Σεπτέμβρη.

Ομως, μέσα στον Ιούνη, το 43ο Φεστιβάλ θα επισκεφτεί την πόλη του Πειραιά. Το Σάββατο 24 Ιούνη, θα γίνει μεγάλη εκδήλωση του Φεστιβάλ στην πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο Κερατσινίου - Δραπετσώνας). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνει συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Κώστα Θωμαΐδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κατασκήνωση στην Πάτρα αφιερωμένη στην ΟΚΝΕ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Μαθητικές Οργανώσεις Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ διοργανώνουν διήμερη κατασκήνωση, συνεχίζοντας έτσι την πλούσια δραστηριότητα όλης της χρονιάς.

Φέτος η κατασκήνωση θα είναι αφιερωμένη στην ηρωική Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών και έχει το ίδιο σύνθημα με το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ: «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της φτώχειας».

Το φετινό ραντεβού, λοιπόν, για τους μαθητές των Οργανώσεων της Δυτικής Ελλάδας, είναι στις 16, 17 και 18 Ιούνη, στην Πάτρα, στην πλαζ της Αγυιάς, όπου και θα φιλοξενηθεί η κατασκήνωση. Η Πάτρα δεν επιλέχτηκε τυχαία, ήταν η πόλη στην οποία η ΟΚΝΕ είχε πλούσια δράση τις δεκαετίες του '30 και του '40. Το διήμερο είναι μια ευκαιρία για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να γνωρίσουν την Ιστορία του τόπου τους, να εμπνευστούν από τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να έρθουν σε επαφή με πλευρές της ηρωικής ζωής και πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών που βρέθηκαν στο πλευρό του στην εκατοντάχρονη πορεία ζωής και δράσης του.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις έχουν βάλει στόχο να διακινήσουν πλατιά τον «Οδηγητή» του Ιούνη και να φτάσει παντού το ένθετο αφιέρωμά του για την ΟΚΝΕ. Επιδιώκουν να γίνει γνωστή η ηρωική πορεία της ΟΚΝΕ με αφορμή το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από την ίδρυσή της.

Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης θα γίνουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Καθημερινά οι κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα, αλλά και να συμμετέχουν στα τουρνουά beach soccer, beach volley και πινγκ πονγκ, που θα διεξάγονται τις πρωινές ώρες, 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 16 Ιούνη

7 μ.μ. - Θεατρικά δρώμενα από τις Μαθητικές Οργανώσεις Πάτρας και Ηλείας: Η Μαθητική Οργάνωση της Πάτρας θα παρουσιάσει αφιέρωμα βασισμένο στο έργο «Πώς δενότανε τ' ατσάλι». Η Μαθητική Οργάνωση της Ηλείας θα παρουσιάσει «Το Survivor του μαθητή», ένα σατιρικό δρώμενο για την καθημερινότητα του σημερινού μαθητή και της ζωής του.

9 μ.μ. - Η βραδιά θα κλείσει με πολύ τραγούδι από μαθητικά συγκροτήματα και karaoke battle.

  • Σάββατο 17 Ιούνη

10 π.μ. - Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

5.30 μ.μ. - Ιστορικός περίπατος στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος θα καταλήξει στα Ψηλά Αλώνια. Από τη δραστηριότητα θα αναδειχθούν η ιστορία της πόλης τις δεκαετίες δράσης της ΟΚΝΕ, μεγάλες προσωπικότητες αγωνιστών που έδρασαν στην περιοχή.

9 μ.μ. - Συναυλία.

  • Κυριακή 18 Ιούνη

Βράβευση των νικητών των αθλητικών δραστηριοτήτων. Αναχώρηση των Οργανώσεων.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Για δεύτερη χρονιά οργανώνεται Εργατικό Διήμερο

Σήμερα και αύριο στο Νότιο Πάρκο

Σήμερα και αύριο, ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ και η Τομεακή Οργάνωση Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνουν στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, το 2ο Εργατικό Διήμερο εκδηλώσεων, που φέτος είναι αφιερωμένο στην Οχτωβριανή Επανάσταση και έχει σύνθημα δανεισμένο από τους στίχους του Β. Μαγιακόφσκι «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

19.30: Χοροί από το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Εσω - Εξω Αγυιάς και Τερψιθέας.

20.15: Ομιλία και συζήτηση με βάση ερωτηματολόγιο που έχει διακινήσει η ΚΝΕ για τον σοσιαλισμό.

21.00: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με το «Ταξιδεύοντας, Ρουσία» του Ν. Καζαντζάκη.

22.00: Μουσικό αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο από το συγκρότημα «Τα Εργα της Μουσικής».

  • Αύριο, Σάββατο:

20.30: Χοροί από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.

21.15: Κεντρική πολιτική ομιλία, από τον Θανάση Πάνο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αχαΐας του ΚΚΕ.

22.00: Λαϊκό γλέντι με τους Παντελή Κεκάτο (τραγούδι και μπουζούκι), Βασίλη Ζωιτόπουλο (ακορντεόν), Σωτήρη Πούτο (τραγούδι και κιθάρα), Μαρία Δημάκου (τραγούδι) και Ντίνο Κάκο (κρουστά).

Εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Με συσκέψεις, εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις κ.ά. ξεδιπλώνεται η πολιτική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στο μήνα Ιούνη. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

Σήμερα Παρασκευή, η Μαθητική ΟΒ Βέροιας διοργανώνει στις 6 μ.μ., σύσκεψη με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», στα γραφεία της ΚΟ Βέροιας.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή, η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σύσκεψη με θέμα «Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ σε κάθε τμήμα και σχολή, για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος». Ακόμα, από τις 12 έως τις 16 Ιούνη και από τις 19 έως τις 23 Ιούνη στο χώρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, θα προβάλλονται εκθέσεις που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με θέμα «Οι σπουδές στην ΕΣΣΔ» και «Σοσιαλισμός vs Καπιταλισμός: ανάπτυξη για ποιον;».

Ακόμα, την Κυριακή 11 Ιούνη, οι ΟΒ της Τούμπας θα πραγματοποιήσουν, στις 8 μ.μ., σύσκεψη με θέμα «100 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση... Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ