ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες επαφές Αϊντε από σήμερα

Εντείνονται οι ετοιμασίες για τη νέα συνάντηση στη Γενεύη, στις 28 Γενάρη

Στιγμιότυπο από την έναρξη της Διάσκεψης στη Γενεύη, τον περασμένο Γενάρη
Στιγμιότυπο από την έναρξη της Διάσκεψης στη Γενεύη, τον περασμένο Γενάρη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Κύπρο αναμένεται ξανά σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Αντικείμενο των επαφών είναι η προετοιμασία «κοινού εγγράφου», που θα αξιοποιηθεί στη συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Θυμίζουμε ότι η επόμενη φάση της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιούνη, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, αλλά και των τριών (με βάση τις Συμφωνίες του 1960) «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία. Η ΕΕ θα έχει ρόλο «παρατηρητή».

Σήμερα ο Αϊντε θα συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Τη Δευτέρα, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας). Χτες, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, δήλωσε ότι «αν φοβούμαστε να διεκδικήσουμε μέσα από διαπραγμάτευση το τέλος της τουρκικής κατοχής, τότε θα μείνουμε με την κατοχή», δίνοντας το στίγμα των διαθέσεων με τις οποίες προσέρχεται η κυβέρνηση στη Διάσκεψη.

Αναμοχλεύουν γνωστούς εκβιασμούς

Ενώ πλησιάζει η μέρα της συνάντησης στη Γενεύη, πληθαίνουν οι «παροτρύνσεις» - αναλύσεις που διαμορφώνουν κλίμα πιέσεων και εκβιασμού του λαού να υποκύψει στα ψευτοδιλήμματα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων και των διάφορων μονοπωλιακών συμφερόντων, που επενδύουν πολλά στην προώθηση της νέας διχοτομικής λύσης.

Σε αρθρογραφία των προηγούμενων ημερών σημειωνόταν χαρακτηριστικά ότι «τυχόν αποτυχία των συνομιλιών στη Γενεύη θα φέρει, κατά πάσα πιθανότητα, στην επιφάνεια Σχέδια Β, που θα διαπνέονται από χωριστική και διχοτομική λογική και τα οποία δεν θα είναι δύσκολο να επιβληθούν, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση της διεθνούς κοινότητας και τις ιδιαίτερα οξυμένες συνθήκες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Στο ίδιο πνεύμα, γινόταν έκκληση για «πραγματισμό» και μη «ουτοπικούς στόχους» ενόψει των επόμενων διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, επαληθεύεται ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα επιδράσουν καταλυτικά στις εξελίξεις, με δεδομένο ότι η περιοχή βρίσκεται ψηλά στις ιεραρχήσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Χτες, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ φιλοξενούσαν δηλώσεις του «υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, που τόνισε ότι οι γεωτρήσεις που η Τουρκία έχει εξαγγείλει να κάνει στα Κατεχόμενα, θα αρχίσουν πριν το τέλος του 2017. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε συμφωνία που Τουρκία - ψευδοκράτος υπέγραψαν το 2011 για να μοιράζονται μισά - μισά τα έσοδα από την «αξιοποίηση» των φυσικών πόρων.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» που παραμένει στα ανοιχτά του ψευδοκράτους, ο Ατούν επισήμανε ότι «αναμφίβολα υπάρχει ένας ξεκάθαρος δικός μας εταίρος και αυτός είναι η Τουρκία». Είπε ακόμα ότι θα γίνουν έρευνες και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μόρφου και Αττάλειας.

Στο μεταξύ, η Ενέργεια βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, στη Βηρυτό. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων και τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δύο χωρών. Ακόμα, συζήτησαν και για την προετοιμαζόμενη Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λίβανο, ο Κύπριος ηγέτης αναμενόταν να έχει επαφές και με διάφορους επιχειρηματικούς παράγοντες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξαναπαίζει το «χαρτί» της ένταξης στην ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και την ανανέωση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ενωση», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προχτές, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα. Ο ίδιος τόνισε πως «τώρα εισήλθαμε σε μια νέα διαδικασία» και πως «η ΕΕ χρειάζεται να επανεξετάσει το όραμά της για το μέλλον και τότε να λάβει αποφάσεις».

Από τη μεριά του, ο Μπ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε «το εξυπνότερο πράγμα» τη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό, που «θέλουμε να συνεχιστεί», επιδοκιμάζοντας γενικότερα το ρόλο της Τουρκίας στην «αντιμετώπιση» των μεταναστευτικών ροών.

Στο μεταξύ, προχτές, έγιναν στις Βρυξέλλες επαφές αξιωματούχων της Τουρκίας και της ΕΕ στο πλαίσιο ελέγχου της προόδου στη διμερή συνεργασία. Τουρκικά ΜΜΕ σημείωναν ότι η συνάντηση εντάσσεται σε ένα 12μηνο «οδικό χάρτη» που συμφώνησαν οι δύο πλευρές στην πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν - Τουσκ - Γιούνκερ (στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ) στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο μερών.

Επίσης, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» τόνιζε σε κεντρικό της άρθρο πως «το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, πουθενά αλλού». Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος επισήμαινε: «Παρά τα πολιτικά προβλήματα με την ΕΕ, οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις βρίσκονται σε άνοδο. Οι (Τούρκοι) εξαγωγείς έσπασαν τα ρεκόρ τους στο διάστημα 2016 - 2017 χάρη στην εξαγωγή βιομηχανικών αγαθών, κυρίως αυτοκινήτων, που σε μεγάλο μέρος πήγαν σε χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι το ποσοστό ανάπτυξης το πρώτο 4μηνο (του έτους), που έφτασε στο 5%, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες της, οφειλόταν σε μεγάλο μέρος στις εξαγωγές βιομηχανικών ειδών στην ΕΕ, παρά την απότομη πτώση στον τομέα του τουρισμού».

Εκφράζοντας και ειδικότερες προσδοκίες τμημάτων της ντόπιας αστικής τάξης, ο αρθρογράφος κατέληγε: «Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία. Οσον αφορά τα πολιτικά δεδομένα και την ποιότητα της δημοκρατίας στην Τουρκία, καλύτερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα απέβαιναν επωφελείς για όλους, ακόμα και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού CHP Ενίς Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε, ως ένοχος για «κατασκοπεία», σε 25 χρόνια κάθειρξη. Ο Μπερμπέρογλου φέρεται να είχε δώσει σε αντικυβερνητικά ΜΜΕ υλικά που κατέγραφαν φορτηγά της ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες) να μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Η ηγεσία του CHP μίλησε για «απόπειρα εκφοβισμού» και καλεί σε διαδηλώσεις με αίτημα «δημοκρατία» και «δικαιοσύνη».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Περιπλέκονται οι διεργασίες και οι ανταγωνισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον υποστήριξε χτες σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «η Ρωσία εξελίσσει τη θέση της για τη Βόρεια Κορέα», προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε μεγαλύτερη υποστήριξη από αυτήν». Την ίδια στιγμή, μιλώντας για τη «συμβολή» της Κίνας στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της ΛΔ Κορέας, ο Τίλερσον είπε ότι «η συνεργασία τους (σ.σ. των Κινέζων) θα έλεγα ότι είναι αξιοσημείωτη, αλλά (...) άνιση». Ωστόσο, ανέφερε και ότι το Πεκίνο «έχει κάνει βήματα, διακριτά βήματα που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε». Αναφέρθηκε ακόμα σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου που θα γίνουν την επόμενη βδομάδα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ακόμα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι «θα πρέπει να (...) συνεργαστούμε με άλλους για να αρχίσουμε να στερούμε από τη Βόρεια Κορέα είδη για την κάλυψη βασικών της αναγκών, όπως αργό πετρέλαιο, βενζίνη, πράγματα τα οποία είναι ευκολότερο (...) να επιτηρούμε, είτε εξασφαλίσουμε τη συνεργασία κάποιων ανθρώπων είτε όχι».

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος Τραμπ θα έχει στις 29 και 30 Ιούνη συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν τζε-ιν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Σάνον χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας» τη συνάντηση των δύο Προέδρων, όχι μόνο για τις δύο χώρες «αλλά και για την περιοχή και τον κόσμο συνολικά». Επισήμανε ακόμα πως η διμερής συμμαχία αφορά την προστασία όχι μόνο του «λαού της Κορέας, αλλά και συμμαχικές δυνάμεις εδώ και άλλους εταίρους ασφαλείας στην περιοχή».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αμερικανικές δυνάμεις σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις

ΜΑΝΙΛΑ.--

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ντουτέρτε επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις που συνεχίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή Μαράουι των Φιλιππίνων, ενάντια σε αυτονομιστές ισλαμιστές. Στελέχη του στρατού τόνισαν σε ΜΜΕ ότι η στήριξη των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αποτελεί ήδη μέρος των αμυντικών συμφώνων που οι δυο χώρες έχουν υπογράψει εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερνέστο Αμπέγια υπογράμμισε ότι «ωστόσο, η πάλη κατά της τρομοκρατίας δεν αποτελεί ανησυχία μόνο των Φιλιππίνων ή των ΗΠΑ, αποτελεί ανησυχία πολλών εθνών στον κόσμο» και συμπλήρωσε: «Οι Φιλιππίνες είναι ανοιχτές σε βοήθεια και από άλλες χώρες, αν την προσφέρουν».

Οσον αφορά την κατάσταση στη Μαράουι, οι τελευταίες πληροφορίες ανέβαζαν το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις μάχες σε πάνω από 100 (τουλάχιστον 20 οι άμαχοι).

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε ισχυρίστηκε ότι η Μανίλα δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ουάσιγκτον, ωστόσο εξέφρασε «ευγνωμοσύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ