ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Περίπου 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός!

Παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ
Παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ
Περίπου 50 χιλιάδες παιδιά των οποίων οι γονείς έκαναν αίτηση για τη δωρεάν φιλοξενία τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», δεν θα γίνουν δεκτά. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν μετέωρες, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους για να βγουν για μεροκάματο και αντίστοιχα χιλιάδες παιδιά θα στερηθούν το δικαίωμά τους στην Προσχολική Αγωγή. Και στα παιδιά αυτά, δεν είναι μόνο τα 50 χιλιάδες που δεν θα ενταχθούν σε σταθμούς στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, είναι και χιλιάδες άλλα, των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Οι αιτήσεις που έγιναν φέτος (η σχετική διαδικασία έληξε προχτές 14 Ιούνη) είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 10%, γεγονός που καταδεικνύει και τις αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αρμόδια για τη διαχείριση του προγράμματος, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος έφτασαν τις 117 χιλιάδες και αντιστοιχούν σε 150 χιλιάδες παιδιά. Οι αντίστοιχες αιτήσεις το 2016 ήταν 106 χιλιάδες έναντι 132.600 παιδιών. Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχαν γίνει δεκτά περίπου 92 χιλιάδες παιδιά, ενώ τη φετινή σχολική χρονιά 2017 - 2018 εκτιμάται ότι τα λεγόμενα κουπόνια χρηματοδότησης θα δοθούν σε περίπου 100 χιλιάδες παιδιά. Τα υπόλοιπα 50 χιλιάδες, και χιλιάδες ακόμα, θα πρέπει να βρουν θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό, εφόσον βέβαια οι γονείς βρουν θέση και εφόσον μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος είτε των τροφείων των δημοτικών είτε των διδάκτρων των ιδιωτικών.

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει στην πράξη τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης ότι τη νέα σχολική χρονιά θα καλυφθούν οι ανάγκες σχεδόν όλων των παιδιών, καθώς υπάρχει μεν μία μικρή αριθμητική αύξηση αλλά οι αιτήσεις που έγιναν, και αυτές που δεν έγιναν, δείχνουν ότι οι ανάγκες είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι έγιναν δεκτά μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 92 χιλιάδες παιδιά. Οι δομές που δέχτηκαν αυτά τα παιδιά ανέρχονται σε 2.500.

Αν πάντως στον αριθμό των 50 χιλιάδων παιδιών που έμειναν εκτός υπολογίσουμε και τις θέσεις που αναλογούν σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών είναι πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, του Αυγούστου του 2016, σύμφωνα με τα οποία το 31,8% των θέσεων ήταν σε δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 84.800 παιδιών, τα 26.909 ήταν για θέσεις σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η φοίτηση σε κάποιο σταθμό μέσω του εν λόγω προγράμματος συνοδεύεται από την επιβάρυνση των γονέων για σειρά δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για διάφορες υπηρεσίες, όπως ζέσταμα φαγητού ή σειρά δραστηριοτήτων αθλητικού, πολιτιστικού ή ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Η δε φιλοξενία γενικά στους σταθμούς απέχει σε πολλές περιπτώσεις από την ουσιαστική Προσχολική Αγωγή, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει παντελώς το βοηθητικό προσωπικό, τα τμήματα είναι πολυάριθμα, λείπουν οι δομές πρόληψης, διάγνωσης και παρέμβασης για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμοι και το 68% λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού.

Τα προσωρινά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ θα εκδοθούν τις 27 Ιούνη και τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιούλη. Για τις δε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, θυμίζουμε ότι έχει δοθεί παράταση στην αποστολή του εκκαθαριστικού μέχρι τέλος Ιούνη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συγκρότηση κοινής οργανωτικής επιτροπής δήμου - φορέων

Μεγάλη σύσκεψη στο Κεντρικό Δημαρχείο της Πάτρας πραγματοποιείται τη Δευτέρα 19 Ιούνη στις 7 το απόγευμα, στην οποία θα συμμετάσχουν παράγοντες της δημοτικής αρχής και εκπρόσωποι διοικήσεων των φορέων που έχουν λάβει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση κατά τη ανεργίας στις 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του δήμαρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη. Το θέμα της σύσκεψης είναι η συγκρότηση κοινής οργανωτικής επιτροπής δήμου και φορέων για την προετοιμασία και οργάνωση της κινητοποίησης.

Σημειώνεται ότι όλο και αυξάνονται οι συμμετοχές φορέων και συλλόγων στην κινητοποίηση στις 25 Ιούνη με σύνθημα: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους». Ειδικότερα, τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και σύλλογοι του Αρκτικού Διαμερίσματος: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπάλλα, Εκπολιτιστικός και Προοδευτικός Σύλλογος Συνοικίας Αμπελοκήπων Πατρών, Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καστελλόκαμπου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Βαρβάρα» Προαστίου Πατρών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Συχαινών, Πολιτιστικός Σύλλογος Εξω Αγυιάς.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και οργάνωσης της λαϊκής κινητοποίησης κατά της ανεργίας έγινε και η προχτεσινή ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Οικονομία: Διέξοδος ή νέα μορφή εκμετάλλευσης και ενσωμάτωσης των ανέργων;». Να υπενθυμίσουμε ότι αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο και οι στόχοι της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με την ταυτόχρονη απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του για σειρά κοινωνικών υπηρεσιών, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα των αναδιαρθρώσεων.

Στην κεντρική εισήγηση επισημάνθηκε ότι στα κείμενα του ΔΝΤ η «κοινωνική οικονομία» θεωρείται τομέας κερδοφορίας, ενώ στο πολιτικό επίπεδο εμφανίζεται ως τομέας κοινωνικής αλληλεγγύης. «Με τον όρο "κοινωνική οικονομία", η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το σύνολο των αστικών κομμάτων αποδίδουν τις οικονομικές δραστηριότητες που, σύμφωνα με αυτούς, δεν είναι δημόσιες ούτε ιδιωτικές. Αν και είναι οργανωμένες από ιδιώτες, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ως σκοπό το κέρδος, αλλά τη συνολική εξυπηρέτηση των σκοπών της κοινωνίας», ειπώθηκε.

Εγινε αναφορά στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και προβλέπει πόρους και οικονομικά κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), όπως τη χρηματοδότησή τους με 50.000 ευρώ. Οι ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού καθώς και τα ΝΠΔΔ μπορούν να τους παραχωρούν, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, τη χρήση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους «για την ενίσχυση δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας». Οι φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΟ) μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού «για την υλοποίηση δράσεων που αναφέρονται στους καταστατικούς σκοπούς των αντισυμβαλλομένων».

Αναφέρθηκε επίσης σχετικά ότι «μέσω της υλοποίησης του ψηφισμένου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της συγκρότησης της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, θα επιχειρηθεί να εμπλακούν στη συγκρότηση και τη λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ πιο σχεδιασμένα σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί. Ειδική στόχευση υπάρχει για τις λεγόμενες "ευάλωτες" και "ειδικές" ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής, τα άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή τα απεξαρτημένα άτομα, οι ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, οι φυλακισμένοι/ες και αποφυλακισμένοι/ες».

Η πολιτική αυτή, υπογραμμίστηκε, στοχεύει στη διαχείριση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας, επιδιώκοντας να υποκρύψει το πρόβλημα, μέσα από τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης κατηγορίας «απασχολούμενων» σε επιχειρήσεις «κοινωνικής οικονομίας», που θα αμείβονται με μισθούς πείνας, θα εργάζονται περιστασιακά, αλλά δεν θα καταγράφονται στους ανέργους. Το κυριότερο είναι ότι μέσω της «κοινωνικής οικονομίας» χρησιμοποιούν τη φτωχολογιά, τους εθελοντές, τους αμειβόμενους με μισθούς πείνας, φορώντας το μανδύα του επιχειρηματία. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η ενδυνάμωση του ιδεολογήματος για «φιλικές επιχειρήσεις» που απασχολούν με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε αντιδιαστολή με τις «μοχθηρές κερδοσκοπικές μεγάλες επιχειρήσεις».

Να κλείσει άμεσα η χωματερή της Φυλής

Με αίτημα «να κλείσει άμεσα η χωματερή της Φυλής. Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού», ο δήμος Πετρούπολης καλεί το λαό της πόλης σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει την Τετάρτη 21 του Ιούνη, στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους κατοίκους, η δημοτική αρχή Πετρούπολης σημειώνει τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και υπογραμμίζει τις ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης και των προηγούμενων, αλλά και της περιφερειακής αρχής Αττικής, που πρόσφατα αποφάσισε την επέκταση του ΧΥΤΑ. Η αναχώρηση για τη συγκέντρωση θα γίνει με πούλμαν, στις 6 το απόγευμα, από την πλατεία «Ηρώ».

Σήμερα η συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές

Συγκέντρωση με αίτημα «Να κλείσει άμεσα η χωματερή της Φυλής - Διαχείριση των σκουπιδιών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες» διοργανώνουν η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής και η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σήμερα Παρασκευή 16 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (Δημαρχείου) στα Ανω Λιόσια.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα, οι Λαϊκές Επιτροπές των περιοχών σημειώνουν ότι στον αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής πρέπει να πάρει μέρος κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, αυτοαπασχολούμενος, η κάθε γυναίκα, ο κάθε νέος και νέα. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Είναι για μας μονόδρομος να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει. Είναι το χρέος μας απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς και στα παιδιά μας», τονίζεται χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ