Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συγκρότηση κοινής οργανωτικής επιτροπής δήμου - φορέων

Μεγάλη σύσκεψη στο Κεντρικό Δημαρχείο της Πάτρας πραγματοποιείται τη Δευτέρα 19 Ιούνη στις 7 το απόγευμα, στην οποία θα συμμετάσχουν παράγοντες της δημοτικής αρχής και εκπρόσωποι διοικήσεων των φορέων που έχουν λάβει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση κατά τη ανεργίας στις 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του δήμαρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη. Το θέμα της σύσκεψης είναι η συγκρότηση κοινής οργανωτικής επιτροπής δήμου και φορέων για την προετοιμασία και οργάνωση της κινητοποίησης.

Σημειώνεται ότι όλο και αυξάνονται οι συμμετοχές φορέων και συλλόγων στην κινητοποίηση στις 25 Ιούνη με σύνθημα: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους». Ειδικότερα, τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και σύλλογοι του Αρκτικού Διαμερίσματος: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπάλλα, Εκπολιτιστικός και Προοδευτικός Σύλλογος Συνοικίας Αμπελοκήπων Πατρών, Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καστελλόκαμπου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Βαρβάρα» Προαστίου Πατρών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Συχαινών, Πολιτιστικός Σύλλογος Εξω Αγυιάς.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και οργάνωσης της λαϊκής κινητοποίησης κατά της ανεργίας έγινε και η προχτεσινή ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Οικονομία: Διέξοδος ή νέα μορφή εκμετάλλευσης και ενσωμάτωσης των ανέργων;». Να υπενθυμίσουμε ότι αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο και οι στόχοι της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με την ταυτόχρονη απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του για σειρά κοινωνικών υπηρεσιών, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα των αναδιαρθρώσεων.

Στην κεντρική εισήγηση επισημάνθηκε ότι στα κείμενα του ΔΝΤ η «κοινωνική οικονομία» θεωρείται τομέας κερδοφορίας, ενώ στο πολιτικό επίπεδο εμφανίζεται ως τομέας κοινωνικής αλληλεγγύης. «Με τον όρο "κοινωνική οικονομία", η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το σύνολο των αστικών κομμάτων αποδίδουν τις οικονομικές δραστηριότητες που, σύμφωνα με αυτούς, δεν είναι δημόσιες ούτε ιδιωτικές. Αν και είναι οργανωμένες από ιδιώτες, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ως σκοπό το κέρδος, αλλά τη συνολική εξυπηρέτηση των σκοπών της κοινωνίας», ειπώθηκε.

Εγινε αναφορά στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και προβλέπει πόρους και οικονομικά κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), όπως τη χρηματοδότησή τους με 50.000 ευρώ. Οι ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού καθώς και τα ΝΠΔΔ μπορούν να τους παραχωρούν, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, τη χρήση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους «για την ενίσχυση δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας». Οι φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΟ) μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού «για την υλοποίηση δράσεων που αναφέρονται στους καταστατικούς σκοπούς των αντισυμβαλλομένων».

Αναφέρθηκε επίσης σχετικά ότι «μέσω της υλοποίησης του ψηφισμένου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της συγκρότησης της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, θα επιχειρηθεί να εμπλακούν στη συγκρότηση και τη λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ πιο σχεδιασμένα σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί. Ειδική στόχευση υπάρχει για τις λεγόμενες "ευάλωτες" και "ειδικές" ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής, τα άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή τα απεξαρτημένα άτομα, οι ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, οι φυλακισμένοι/ες και αποφυλακισμένοι/ες».

Η πολιτική αυτή, υπογραμμίστηκε, στοχεύει στη διαχείριση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας, επιδιώκοντας να υποκρύψει το πρόβλημα, μέσα από τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης κατηγορίας «απασχολούμενων» σε επιχειρήσεις «κοινωνικής οικονομίας», που θα αμείβονται με μισθούς πείνας, θα εργάζονται περιστασιακά, αλλά δεν θα καταγράφονται στους ανέργους. Το κυριότερο είναι ότι μέσω της «κοινωνικής οικονομίας» χρησιμοποιούν τη φτωχολογιά, τους εθελοντές, τους αμειβόμενους με μισθούς πείνας, φορώντας το μανδύα του επιχειρηματία. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η ενδυνάμωση του ιδεολογήματος για «φιλικές επιχειρήσεις» που απασχολούν με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε αντιδιαστολή με τις «μοχθηρές κερδοσκοπικές μεγάλες επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ