Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Εκατοντάδες σπίτια μη κατοικήσιμα

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Eurokinissi

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός στη Λέσβο σύμφωνα και με όσα καταγράφει το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υποδομών σχετικά με τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τις 13 μέχρι τις 15 Ιούνη από τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής συνολικά 854 αυτοψίες οι οποίες έκριναν κατοικήσιμα 372 κτίσματα και μη κατοικήσιμα 482. Από το σύνολο των αυτοψιών, 755 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 339 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 416 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.

Χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής κατέθεσε αίτημα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησε να δοθεί άμεση χρηματική βοήθεια που να κατευθύνεται αποκλειστικά στους πληγέντες, πρόσθετης από τη βοήθεια που το κράτος έχει υποχρέωση να τους παράσχει. Επανέφερε δε την πρότασή της για την ανάγκη του αναγκαίου αντισεισμικού ελέγχου και θωράκιση των κτιρίων, ξεκινώντας από τα δημόσια κτίρια, της Αττικής, καθώς και την ενίσχυση όσων μετά τον έλεγχο κριθεί ότι χρειάζεται.

Στη συγκρότηση Επιτροπής εκτίμησης και καταγραφής ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους επιχειρήσεων στις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Λέσβου που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό προέβη η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με απόφαση της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου. Εργο της Επιτροπής είναι η άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε επαγγελματικούς χώρους, μηχανικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες.


Eurokinissi

Εξάλλου, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το ερώτημα της παράβασης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων διέταξε προχτές το μεσημέρι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης. Η προκαταρκτική εξέταση αφορά τις φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό, έπειτα από δηλώσεις σεισμολόγων σε τηλεοπτικούς σταθμούς τις τελευταίες μέρες. Οι φήμες προκάλεσαν πανικό, που μάλιστα προχτές το μεσημέρι έβγαλε στους δρόμους κατοίκους του Πλωμαρίου, των χωριών της Γέρας και άλλων περιοχών της Λέσβου.

Ας σημειωθεί ότι την Τετάρτη το υπουργείο Υποδομών ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να περιοριστούν οι φήμες που βλάπτουν την τοπική κοινωνία. Ανακοινώσεις εξέδωσαν, επίσης, το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της σεισμικής κρίσης και ο δήμος Λέσβου.


Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ