ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2017
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πλούσιο σε περιεχόμενο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Στις 8 και 9 Ιούλη, στα Γιάννενα, το φετινό πανελλαδικό αντάμωμα της ΚΝΕ

Τα ραντεβού τους για το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει στα Γιάννενα στις 8 και 9 Ιούλη, κλείνουν χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ απ' όλη τη χώρα για να συναντηθούν στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων!

Για μια ακόμη χρονιά, το Διήμερο της ΚΝΕ αποτελεί μεγάλη αγωνιστική συνάντηση χιλιάδων νέων από όλη τη χώρα που στέλνουν μήνυμα ότι οι νέοι και οι λαοί των Βαλκανίων έχουμε μοναδικό συμφέρον να παλέψουμε για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις του ΝΑΤΟ - ΕΕ που γεννούν φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση - εκδήλωση, με θέμα «Βαλκάνια: 18 χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, οι κίνδυνοι για τους λαούς δυναμώνουν».

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 8 Ιούλη, στην πόλη των Ιωαννίνων στις 19.45, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γνωριμία με τη θρυλική ΟΚΝΕ

Η τοποθεσία του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ δεν είναι τυχαία. Λίγα χιλιόμετρα από το χώρο της κατασκήνωσης λειτούργησε από το 1924 έως το 1934 ο Πειθαρχικός Ουλαμός του Καλπακίου, το κολαστήριο των κομμουνιστών φαντάρων την περίοδο του μεσοπολέμου. Στο Καλπάκι γράφτηκε ακόμη μια λαμπρή σελίδα αντοχής, ηρωισμού και πίστης στα ιδανικά του κομμουνισμού από τους νεολαίους κομμουνιστές της ΟΚΝΕ. Το Διήμερο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, να αναδειχθεί η ηρωική πορεία της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), της Νεολαίας του ΚΚΕ στα χρόνια 1922 - 1943. Για το λόγο αυτό θα προγραμματίζονται:

  • Επίσκεψη στο Καλπάκι στο χώρο που βρισκόταν ο Ουλαμός των κομμουνιστών φαντάρων όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΝΕ.
  • Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση και τη ζωή της ΟΚΝΕ, πλαισιωμένο με αφηγήσεις και τραγούδια της εποχής.

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει έκθεση για την ΟΚΝΕ που θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως αθλητικά τουρνουά, παιχνίδι χαμένου θησαυρού για μαθητές κ.ά. Ακόμα, στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί πολυχώρος εκδηλώσεων όπου θα πραγματοποιηθούν βιβλιοπαρουσιάσεις και προβολές ταινιών καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Ψυχαγωγία και πλούτος δραστηριοτήτων

Για μια ακόμη χρονιά, το Διήμερο της ΚΝΕ θα συνδυάζει την αγωνιστική δράση, τη γνώση με την ψυχαγωγία. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συναυλίες και γλέντια για όλες τις προτιμήσεις. Συγκεκριμένα: Συναυλία με τους SOBER on Tuxedos. Συναυλία με τους The Mamalss. Ηπειρώτικο γλέντι από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων. Αφιέρωμα στο πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου. Λαϊκά γλέντια.

Επίσης και φέτος στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, η ΚΝΕ θα φιλοξενήσει παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ομάδες σε δική τους κατασκήνωση για την οποία προετοιμάζονται πολύμορφες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν: Εκδρομές και επισκέψεις, αθλητικά παιχνίδια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών.


Με αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ κυκλοφορεί ο «Οδηγητής»

Συζήτηση με την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και αρχισυντάκτρια του «Οδηγητή»

Πολύ θετικά σχόλια έχει αποσπάσει το ειδικό ένθετο αφιέρωμα στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) που κυκλοφορεί με τον «Οδηγητή» του Ιούνη. Με αφορμή το ένθετο 24σέλιδο αφιέρωμα, που εντάσσεται στις δραστηριότητες μπροστά στο γιορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και αρχισυντάκτρια του «Οδηγητή». Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Τι μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο ένθετο του «Οδηγητή»;

-- Μπορεί να βρει ένα μόνο μικρό μέρος από το πλούσιο υλικό - ντοκουμέντα της περιόδου 1922-1943 που υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ. Σπάνιο υλικό, ακόμα και ανέκδοτες μέχρι σήμερα ιστορίες, που αναδεικνύουν γλαφυρά τη ζωή και τη δράση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, το οποίο αν δεν υπήρχε δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση του αφιερώματος. Ολα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την ανέδειξαν σε «μαχητικό σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών».

Η περιορισμένη έκταση που επιτρέπεται σε ένα αφιέρωμα μας «υποχρέωσε» να διαλέξουμε πραγματικά λίγες ανάμεσα στις εκατοντάδες ηρωικές στιγμές της δράσης των ΟΚΝιτών που βρήκαμε αναζητώντας στον «Ριζοσπάστη», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, στη «Νεολαία», όργανο της ΟΚΝΕ, αλλά και στο «Νέο Λενινιστή», το θεωρητικό περιοδικό της, σε άλλες πηγές. Ταυτόχρονα, ανατρέξαμε και σε εκδόσεις που είτε έχουν εξαντληθεί είτε υπάρχουν ακόμα σε περιορισμένα αντίτυπα. Υπάρχουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Αναμνήσεις από τη ζωή της ΟΚΝΕ», της Αύρας Παρτσαλίδου, το οποίο μάλιστα πρόσφατα επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», περιλαμβάνοντας νέο πρόλογο του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Τέλος, μπορεί να βρει περισσότερους λόγους για να έρθει στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 8 - 9 Ιούλη στα Γιάννενα.

Αντλούμε συμπεράσματα που μας δίνουν δύναμη στους καθημερινούς αγώνες

-- Ποια είναι τα συμπεράσματα από τον χαρακτήρα και τη δράση της ΟΚΝΕ που πρέπει να κρατήσει ένας νέος κομμουνιστής σήμερα;

-- «Ερχόμαστε από πολύ μακριά»... Αυτό είναι το σίγουρο! Τα μέλη της ΚΝΕ, της επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ, είμαστε συνεχιστές της ηρωικής ΟΚΝΕ και αυτό νιώθαμε και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή» καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του αφιερώματος. Το αφιέρωμα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για όλους να έρθουμε σε επαφή με άγνωστες, γνωστές ή λιγότερο γνωστές πλευρές της ηρωικής πορείας της ΟΚΝΕ, να μάθουμε, να εμπνευστούμε από αυτήν. Να συναντηθούμε με ηρωικές μορφές, όπως ο Χρήστος Μαλτέζος, η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Σιντό Καλή και άλλοι. Μελετώντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες ιδρύθηκε και έδρασε μαχητικά η ΟΚΝΕ μπορούμε να αντλήσουμε πλούσια συμπεράσματα, που μας δίνουν δύναμη στους καθημερινούς μας αγώνες, σήμερα, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Μερικά από αυτά είναι: Η ανάγκη ύπαρξης Κομμουνιστικού Κόμματος και Κομμουνιστικής Νεολαίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με γερές Οργανώσεις παντού. Οτι το Κόμμα και η Νεολαία του χρειάζεται να έχουν πολιτική που να προωθεί τη σύνδεσή τους με τις εργαζόμενες μάζες, τη συσπείρωση δυνάμεων στον αντικαπιταλιστικό αγώνα. Οτι η ύπαρξη ισχυρού ΚΚΕ και γερής ΚΝΕ είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οτι η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ πρέπει να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη μαζική πολιτική δράση μέσα στην εργατική τάξη και το κίνημά της.


-- Είναι οι στόχοι για τη διακίνηση του «Οδηγητή» αυξημένοι αυτόν το μήνα για να φτάσει πιο πλατιά το όμορφο αυτό αφιέρωμα;

-- Αρχικά, εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή», να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες οι οποίοι συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η ένθεση του αφιερώματος στο φύλλο. Η συμβολή των συντρόφων ήταν καθοριστική ώστε να επιτευχθεί ο πρώτος όρος για μια καλή και ανεβασμένη διακίνηση του «Οδηγητή»: Αυτός να φτάσει στα χέρια των Οργανώσεων το δυνατόν νωρίτερα! Ετσι έγινε! Ο «Οδηγητής» έφτασε αρκετές ώρες νωρίτερα (από το συνηθισμένο) στις Οργανώσεις, πράγμα που επέτρεψε να διαμορφωθεί άμεσα ένα δίκτυο διακινητών του σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχει αυξηθεί η διακίνηση συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, όμως πρέπει να συνεχίσουμε με αμείωτους ρυθμούς για να πιάσουμε στο τέλος του μήνα τους στόχους μας.

Αποφασιστικό βήμα στην αύξηση της διακίνησης του «Οδηγητή»

Η αλήθεια είναι πως αυτόν το μήνα έχουμε ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, με αισιόδοξους και απόλυτα εφικτούς στόχους για αισθητά μεγαλύτερη διακίνηση του «Οδηγητή». Ξέρουμε καλά πως αυτό δεν αποτελεί μια «ευχή» αλλά απαιτεί προσπάθεια, μέτρα για την επιτυχία της: Με προπαγανδιστικά αφισετάκια, εξορμήσεις σε μαζικούς χώρους, στέκια νέων, πλατείες, σε χώρους εκπαίδευσης και δουλειάς. Με σχέδιο και στόχο να απευθυνθούμε στους χιλιάδες νέους που όλο το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε μαζί σε κινητοποιήσεις, συζητήσαμε στις σχολές, στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς αλλά και σε νέους που θα γνωρίσουμε σήμερα.

Το κύριο όμως είναι η συζήτηση στα όργανα και τις Οργανώσεις Βάσης για το περιεχόμενο του ενθέτου. Μια τέτοια συζήτηση γίνεται εξ αντικειμένου μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Αντικειμενικά, το περιεχόμενο του ενθέτου μπορεί να είναι το όπλο μας στο μαζικό κάλεσμα που κάνουμε αυτήν την περίοδο για συμμετοχή στο Διήμερό μας. Επομένως, με σχέδιο και καλή οργάνωση της δουλειάς μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ περισσότερους.


-- Σχεδιάζετε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα;

-- Φυσικά. Εξάλλου, ανεβασμένος είναι και ο πήχης για την αξιοποίηση του ενθέτου και του περιεχομένου του. Από αυτήν την άποψη, σχεδιάζονται μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν σε έναν διπλό στόχο:

-- Από τη μία, να μάθουμε, να εμπνευστούμε, να αντλήσουμε συμπεράσματα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την πολύμορφη αξιοποίηση του αφιερώματος. Το επόμενο διάστημα ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες βασισμένες στο περιεχόμενο του αφιερώματος. Οταν η πίστη στα ιδανικά και τις αξίες του αγώνα που προκύπτει από τη γνώση συναντάει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την όρεξη μπορεί να προετοιμαστούν πολύ όμορφα πράγματα από τις Οργανώσεις. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα παιχνίδια μυστηρίου και ανακαλύψεων που διοργανώνουν οι Μαθητικές ΟΒ Βύρωνα, Ζωγράφου και Καισαριανής της ΤΟ Ανατολικών Αττικής της ΚΝΕ μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στις 18 Ιούνη (σ.σ. σήμερα). 'Η, αντίστοιχα, η διήμερη κατασκήνωση των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

  • Από την άλλη, με το φύλλο αυτού του μήνα που κυκλοφορεί με ένα τέτοιο ένθετο, μπορεί να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην αύξηση της διακίνησης του «Οδηγητή», με σκοπό να σταθεροποιηθεί, αλλά και συνολικά από δω και στο εξής να έχει ανοδική πορεία. Ετσι κι αλλιώς, αυτό που έχει φανεί μέχρι σήμερα είναι ότι η διακίνηση και η αξιοποίηση του «Οδηγητή» πάνε χέρι χέρι. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο.


Για την παρέμβαση του ΚΚΕ στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας

Συνέντευξη με τον Σπύρο Μαρίνη και την Βούλα Τσίγκα, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της Διατμηματικής Επιτροπής του Κόμματος για αυτό το θέμα

Από την κατασκήνωση στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Ναύπλιο
Από την κατασκήνωση στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Ναύπλιο
Με αφορμή την κατασκήνωση παιδιών μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και των μικρών τάξεων του Γυμνασίου, για άλλη μια χρονιά στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» προχώρησε σε μια συνέντευξη με θέμα συνολικότερα τη δουλειά του ΚΚΕ στις μικρότερες ηλικίες νεολαίας. Μιλήσαμε με τον Σπύρο Μαρίνη, επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής του Κόμματος για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και με την Βούλα Τσίγκα, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

-- Στην Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη δουλειά με μικρότερες ηλικίες σε συνεργασία του Κόμματος με την ΚΝΕ πρέπει να σταθεροποιηθούν και να ενισχυθούν». Γιατί είναι σημαντική η δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας;

Σ.Μ.: Η άρχουσα τάξη έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα της στη νέα γενιά και επενδύει στις συνειδήσεις μέσα από χίλιους - δυο μηχανισμούς. Η παρέμβαση στη διαπαιδαγώγηση, στον τρόπο που χτίζεται η συνείδηση της νέας γενιάς από την πλευρά του συστήματος, γίνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, πιο επιτελικά και στοχευμένα, συμβαίνει αυτό μέσα από πολλά κανάλια, από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, από τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης, μέσα από μια σειρά δραστηριότητες φορέων κρατικών και μη, από τα κατηχητικά της εκκλησίας κ.ά. Εχει ενταθεί μια προσπάθεια παρέμβασης και καλλιέργειας συνείδησης από πιο μικρή ηλικία στη νεολαία. Εχουν πολλαπλασιαστεί μια σειρά στοχευμένες δραστηριότητες είτε με τη μορφή παιχνιδιού, είτε με τη μορφή σεμιναρίων, είτε με άλλες μορφές, π.χ. οι μικρές ηλικίες αντιμετωπίζονται ως κοινό σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και μιλάμε για πολύ μικρές ηλικίες, για παιδιά δημοτικού...

Β.Τ.: Στα δημοτικά σχολεία έχουν γίνει μόδα παιχνίδια γύρω από το survivor... Ομως παρακολουθούμε πως και το ίδιο το σχολείο, τα ίδια τα σχολικά βιβλία δίνουν σήμερα διαφορετικές κατευθύνσεις σε σχέση με παλιότερα, που έχουν άμεση σχέση με το πώς συγκροτείται η συνείδηση του παιδιού. Για παράδειγμα, όλα τα βιβλία των μαθηματικών στο Δημοτικό καλούν τα παιδιά να εκτιμήσουν στο περίπου ένα αποτέλεσμα... κάτι που διαμελίζει τη σκέψη του παιδιού. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, οι κυρίαρχες παιδαγωγικές αντιλήψεις διδάσκουν τα παιδιά λίγο - πολύ ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια.

-- Και το ΚΚΕ ως Κόμμα απέναντι σε αυτήν τη δουλειά που κάνει η άρχουσα τάξη τι αντιπαραβάλλει; Ποιο είναι, μ' αυτή την έννοια, το περιεχόμενο της δουλειάς της Διατμηματικής Επιτροπής;

Β.Τ.: Μιλήσαμε πριν για την παρέμβαση της άρχουσας τάξης. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι στον καπιταλισμό θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Γνωρίζουμε ότι όλα τα παιδιά, είτε είναι παιδιά κομμουνιστών είτε όχι, είναι εκτεθειμένα στη στοχευμένη προπαγάνδα της άρχουσας τάξης. Με αυτό το δεδομένο εμείς από την πλευρά μας επιδιώκουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά για να αποκτήσουν άμυνες, κριτήρια, αμφισβήτηση, να ανακαλύψουν την αλήθεια. Το ΚΚΕ διαχρονικά δεν αντιμετώπιζε αυτήν τη δουλειά ως ατομική υπόθεση των γονιών και πάντα είχε ανάλογη μέριμνα για το ζήτημα της διαμόρφωσης της συνείδησης του νέου ανθρώπου.

Σ.Μ.: Υπάρχει μια πραγματικότητα γύρω μας και μέσα σε αυτή ζει και διαμορφώνεται το παιδί και η οικογένειά του. Η πραγματικότητα αυτή διαμορφώνει ερωτηματικά, αγωνίες σε παιδιά και γονείς και εμείς ως Κόμμα προσπαθούμε να δίνουμε απαντήσεις, να ανοίξουμε έναν δρόμο να δώσουμε μια κατεύθυνση...

Μετρήσιμα βήματα που μπορούν να απλωθούν και να αποκτήσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά

Ετσι, μέσα από δραστηριότητες όπως το Φεστιβάλ, που απευθύνονται στη νεολαία, τα προηγούμενα χρόνια κάναμε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε και να αναδείξουμε θέματα που απασχολούν τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά στο περσινό φεστιβάλ είχαμε ειδικό αυτοτελή χώρο με δικό του πρόγραμμα για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Η ΚΝΕ, επίσης, είχε αναπτύξει μια δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια με τις παιδικές γιορτές οι οποίες δεν αποτελούσαν μόνο μια ευκαιρία διασκέδασης, αλλά συνέβαλλαν και σ' έναν προβληματισμό, με επιλεγμένες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των Φεστιβάλ ανοίξαμε θέματα με συζητήσεις με τους γονείς για το παιδικό βιβλίο, για το πώς μιλάμε στα παιδιά μας για την κρίση κ.ά. Ανοίξαμε ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη του ανθρώπου, γενικότερα την επιστήμη, τη γνώση της Ιστορίας, ζητήματα που αφορούν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη.

Ακόμα, επιδιώκουμε μέσα από το εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή», να τροφοδοτούμε τα νέα ζευγάρια με ποιοτικά παιδικά βιβλία για τα παιδιά τους κι έχουμε να επιδείξουμε αξιόλογες εκδόσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πλευρά της παρέμβασής μας και μια προσπάθεια να δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα και την αγωνία των γονιών για το πώς θα μιλήσουν στα παιδιά τους δίνοντάς τους ερεθίσματα, για το πώς θα τους ανοίξουν δρόμους, για το πώς θα αντιπαρατεθούν σε όλη αυτή την πραγματικότητα.

Β.Τ.: Θετική πείρα υπάρχει και από τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ, όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια (και πάμε για το πέμπτο) έχουμε ξεχωριστή κατασκήνωση για παιδιά αυτών των ηλικιών με δικό τους πρόγραμμα και στο περιεχόμενο και στη μορφή. Τα Διήμερα αποτέλεσαν για τα παιδιά αφορμή γνωριμίας με στιγμές της Ιστορίας του τόπου μας, του λαού μας, με στιγμές αγώνων απέναντι στον πόλεμο, αφορμή για συλλογική διαβίωση, ζωή και δράση.

Στις κατασκηνώσεις των Διημέρων τα παιδιά φτιάχνουν ομάδες, μαθαίνουν να συμβιώνουν συλλογικά, να οργανώνουν τη διαμονή τους, μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα, να έχουν κοινό πρόγραμμα, κοινούς στόχους, να βοηθούν ο ένας τον άλλο, απολαμβάνοντας παράλληλα αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Επίσης, υπάρχουν οι παιδικές πολιτιστικές ομάδες που λειτουργούν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Εκεί η παιδική θεατρική ομάδα, για παράδειγμα, λειτουργεί για τρίτη χρονιά κι έχει παρουσιάσει σε θεατρικά «Τα παιδιά της Αθήνας», «Το καπλάνι της βιτρίνας», ενώ φέτος θα παρουσιάσει το «Κοντά στις ράγες».

-- Τι σχεδιάζετε από εδώ και πέρα;

Σ.Μ.: Ολη αυτή η δραστηριότητα εμείς επιδιώκουμε να ακουμπήσει τις Οργανώσεις μας, τις Οργανώσεις της νεολαίας, να ακουμπήσει σε όλο και περισσότερες πόλεις και περιοχές και να αποκτήσει και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, γιατί φαίνεται ότι πατάει σε μια υπαρκτή ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε μπροστά μας το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και στη συνέχεια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μπροστά στο Διήμερο ξεκινάμε μια πρώτη απόπειρα έκδοσης ενός εντύπου που θα απευθύνεται σε αυτές τις ηλικίες και θα διακινείται από τις Κομματικές Οργανώσεις, ενώ στο Φεστιβάλ η παιδική θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει την παράστασή της και πάλι θα υπάρχει ειδικός χώρος με πλούσιο πρόγραμμα για αυτές τις ηλικίες.


Ενα αξιόλογο περιοδικό ξεκινάει το ταξίδι του

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του πρώτου τεύχους
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του πρώτου τεύχους
Με πολύ πλούσια ύλη και ιδιαίτερα φροντισμένο στήσιμο στις σελίδες του, ξεκινάει το ταξίδι του το περιοδικό που έφτιαξε η Διατμηματική Επιτροπή του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Το περιοδικό κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και η θεματολογία του είναι στο μεγαλύτερό της μέρος αφιερωμένη στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και στις δραστηριότητες που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κατασκήνωσης για τα παιδιά.

Ετσι, στις σελίδες του οι μικροί αναγνώστες μπορούν να βρουν μια φωτογραφική αναδρομή στις παιδικές κατασκηνώσεις από προηγούμενα Διήμερα, σελίδες γνωριμίας με την πόλη των Ιωαννίνων και αξιοθέατά της όπως το σπήλαιο του Περάματος, γνωριμία με τον Πικάσο και την Γκουέρνικα, σελίδες που μιλούν στα παιδιά με απλά λόγια για τον πόλεμο και την προσφυγιά, ιστορίες από την ΟΚΝΕ, αλλά και προτάσεις για βιβλία και τραγούδια, ένα κόμικ, ένα διήγημα, έξυπνες ιδέες για παιχνίδια στην παραλία, για χειροτεχνίες και πολλούς γρίφους και σπαζοκεφαλιές.

Κι επειδή το έντυπο αυτό επιδιώκει να παίρνει τη γνώμη των αναγνωστών του για όλα, το πρώτο αυτό τεύχος ζητά από τους μικρούς του φίλους να σκεφτούν και να του στείλουν τις ιδέες τους ακόμα και για το πώς θα ονομαστεί, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ