ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυρετός διαβουλεύσεων καθώς πλησιάζει η Διάσκεψη στη Γενεύη

Μαίνονται τα παζάρια, ανοιχτά και παρασκηνιακά

Από την πρόσφατη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ
Από την πρόσφατη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Εντατικά συνεχίζονται οι πολύπλευρες επαφές, επίσημες και παρασκηνιακές, με αντικείμενο την προετοιμασία του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που θα λειτουργήσει ως βασικός μπούσουλας για τις συζητήσεις κατά τη συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στην Ελβετία, στις 28 Ιούνη.

Ετσι, ενώ φουντώνουν οι διεργασίες προς διερεύνηση νέων συμβιβασμών και συνεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις οποίες εντάσσονται και τα ελληνοτουρκικά παζάρια (βλέπε και ρεπορτάζ από χτεσινή επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Αθήνα), ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε το Σαββατοκύριακο πως «τώρα είναι η ώρα της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, το Κυπριακό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο επαφών που θα έχει ο Κύπριος ηγέτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα, όπου και θα συναντήσει μεταξύ άλλων την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, επρόκειτο χτες να έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ, τα πέρα - δώθε του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, συνεχίζονται, αφού σήμερα αναμένεται να έχει νέα συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον έχει η «κινητικότητα» που διατηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, που έχει επανειλημμένα δηλώσει το έντονο «ενδιαφέρον» του να συμβάλει για να καρποφορήσουν οι συνομιλίες. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν πως μες στο Σαββατοκύριακο έφτασε στην Κύπρο το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Κολίν Μ. Τρόφερ, ενόψει και της επόμενης συζήτησης που θα γίνει στον ΟΗΕ για την ανανέωση της «ειρηνευτικής» δύναμης του Οργανισμού στο νησί.

Στο Εθνικό Συμβούλιο

Χτες, συνεδρίασε στην Κύπρο το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων) και αποφασίστηκε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων - πλην του ΕΛΑΜ - θα συνοδεύσουν τον Κύπριο Πρόεδρο στην Ελβετία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως «πάμε στην Ελβετία σαν ελληνοκυπριακή κοινότητα (...) με εθνικό στόχο να απαλλαγούμε από την κατοχή που βιώνουμε από το 1974».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εκτίμησε πως η ελληνοκυπριακή αποστολή πρέπει να πάει προετοιμασμένη και ενωμένη, τονίζοντας ότι χρειάζεται «να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό απ' ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Επιτέλους, ας βάλουμε πάνω απ' όλα τον τόπο».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα να αξιοποιηθούν οι θέσεις που περιλαμβάνει έγγραφο που υπέβαλε χτες το κόμμα του μαζί με ΕΔΕΚ - «Αλληλεγγύη», με προτάσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις (σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά). Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό παράγοντα τη διασφάλιση κοινής εθνικής γραμμής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε: «Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη για να είναι εύκολο το πέρασμα στο Κρανς Μοντάνα», συμπληρώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος «να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Το Πολυτεχνείο της Δανίας (DTU), όπου τα τελευταία χρόνια κάνουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές και εκατοντάδες Ελληνες φοιτητές, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο, με σκοπό την έρευνα στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ραντάρ, δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ελαφριά υλικά για την προστασία των στρατιωτών. Το κέντρο έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τη μεγαλύτερη εταιρεία όπλων στον κόσμο, τη «Lockheed Martin», καθώς και με τη μεγαλύτερη δανέζικη εταιρεία όπλων «Τerma A/S». Οπως δηλώνει ο υπεύθυνος του τμήματος και διδάκτωρ Φυσικής, Henning Heiselberg, στην εφημερίδα «Arbejderen», «υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας και της ασφάλειας. Υπάρχει πολύ χαμηλή ευαισθητοποίηση σ' αυτόν τον τομέα, ενώ υπάρχει μια συνεχής απειλή για τη Δανία. Αν δεν ακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, υπάρχει κίνδυνος να μένουμε πίσω και να 'μαστε όλο και πιο ευάλωτοι. Αν και η Δανία δεν απειλείται άμεσα, όπως η Σουηδία και τα κράτη της Βαλτικής, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και θα πρέπει να προσφέρουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες, την ώρα μάλιστα που η Δανία διεκδικεί περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Αρκτική».

***

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η Ρωσία υποβάλλει διεκδικήσεις στην ίδια περιοχή που συμπίπτουν με τις δανικές. Οπότε η αμυντική μας διάταξη έχει μια σημαντική αποστολή ως προς την προστασία του Βασιλείου της Δανίας ενάντια στους εισβολείς. Είναι ίσως το κύριο καθήκον των αμυντικών δυνάμεών μας στο εγγύς μέλλον. Και εδώ το Πολυτεχνείο (DTU) μπορεί να προσφέρει αμέριστη βοήθεια με την τεχνογνωσία και την έρευνα, που μπορούν να ενισχύσουν την παρακολούθηση της Αρκτικής με ραντάρ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Προς το παρόν, ο Henning Heiselberg και δύο φοιτητές ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα για δορυφορική παρακολούθηση της Αρκτικής. Στα σχέδια, όμως, βρίσκεται και η κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στην Αρκτική. Μάλιστα, τα στελέχη του νέου ερευνητικού κέντρου επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, όπου παρουσίασαν σχέδια για περισσότερες στρατιωτικές έρευνες, με σκοπό αυτές να ληφθούν υπόψη από το κοινοβούλιο σε μια νέα αμυντική συμφωνία.

***

Είναι προφανές ότι το DTU φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανίας και στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Δανίας, με την ειδίκευσή του στην υψηλή τεχνολογία και την έρευνα σε ανεμογεννήτριες για ισχυρά σύνθετα υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ουρά και τα φτερά μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του DTU, πρόκειται για ένα «ερευνητικό κέντρο ασφάλειας και αμυντικής τεχνολογίας» που θα συντονίζει τις επαφές του Πολυτεχνείου και θα διαμορφώνει «το πλαίσιο συνεργασίας με δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και άμυνας». Το DTU συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την «Τerma A/S» και τη «Lockheed Martin» για να αναπτύξει το μαχητικό αεροσκάφος «Joint Strike Fighter» και έχει στείλει πέντε φοιτητές εφαρμοσμένης μηχανικής στην έδρα της «Lockheed Martin», στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Δανία αναμένεται να παραλάβει σύντομα 27 από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη. Επίσης, το Πολυτεχνείο συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, καθώς και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε προγράμματα hardware και με το Συμβούλιο Προμηθειών, για την προστασία των Δανών στρατιωτών που μετέχουν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

***

Το συγκεκριμένο κέντρο προσφέρει ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα για το πώς τα πανεπιστήμια στον καπιταλισμό υποτάσσονται στα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, μέσα από τον γενικό προσανατολισμό της Ερευνας, αλλά και ειδικότερα, με την εμπλοκή τους στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, για την υπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Δανίας, ανταγωνιστικά προς άλλα κράτη και κέντρα, που απειλούν με νέους κινδύνους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στη Δανία αντιμετωπίζει τα πολεμοκάπηλα σχέδια του κεφαλαίου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις δύο μεγαλύτερες εργατικές Ομοσπονδίες, του Μετάλλου και της «3F», όπου πλειοψηφούν σοσιαλδημοκράτες εργατοπατέρες και οπορτουνιστές.

***

Σχετικά με την αγορά των 27 μαχητικών αεροσκαφών, έγραψαν στα περιοδικά τους για «πάρτι θέσεων εργασίας (...) Η πολεμική βιομηχανία προσφέρει θέσεις εργασίας κ.λπ.», ενώ ο πρόεδρος του τμήματος βιομηχανικών εργατών της «3F» δήλωσε πρόσφατα: «Από τη στιγμή που η παραγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων γίνεται νόμιμα, εμείς χαιρετίζουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα ζητήματα ηθικής τα παραπέμπουμε στους πολιτικούς. Είμαστε εργατική ένωση και όχι πολιτικό κόμμα. Ετσι κι αλλιώς, τα όπλα κατασκευάζονται. Ας ωφεληθούν τα μέλη μας που θα βρουν δουλειά. Εμείς κάθε φορά που προκύπτει μια νέα θέση εργασίας τη χειροκροτούμε, αρκεί να είναι στο πλαίσιο της δανικής και διεθνούς νομοθεσίας». «Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο που ζούμε» δήλωσε και ένα στέλεχος από την Ομοσπονδία Μηχανικών, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Η Δανία μετέχει σε μια σειρά πολεμικές επιχειρήσεις». Οι εργατοπατέρες ξεπλένουν τα βρώμικα σχέδια των εκμεταλλευτών και τους δίνουν άλλοθι. Οι υπηρεσίες τους στην αστική τάξη είναι τόσο πολύτιμες, όσο βρώμικος είναι ο ρόλος τους απέναντι στους εργαζόμενους.


Π. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ