Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυρετός διαβουλεύσεων καθώς πλησιάζει η Διάσκεψη στη Γενεύη

Μαίνονται τα παζάρια, ανοιχτά και παρασκηνιακά

Από την πρόσφατη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ
Από την πρόσφατη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Εντατικά συνεχίζονται οι πολύπλευρες επαφές, επίσημες και παρασκηνιακές, με αντικείμενο την προετοιμασία του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που θα λειτουργήσει ως βασικός μπούσουλας για τις συζητήσεις κατά τη συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στην Ελβετία, στις 28 Ιούνη.

Ετσι, ενώ φουντώνουν οι διεργασίες προς διερεύνηση νέων συμβιβασμών και συνεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις οποίες εντάσσονται και τα ελληνοτουρκικά παζάρια (βλέπε και ρεπορτάζ από χτεσινή επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Αθήνα), ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε το Σαββατοκύριακο πως «τώρα είναι η ώρα της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, το Κυπριακό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο επαφών που θα έχει ο Κύπριος ηγέτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα, όπου και θα συναντήσει μεταξύ άλλων την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, επρόκειτο χτες να έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ, τα πέρα - δώθε του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, συνεχίζονται, αφού σήμερα αναμένεται να έχει νέα συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον έχει η «κινητικότητα» που διατηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, που έχει επανειλημμένα δηλώσει το έντονο «ενδιαφέρον» του να συμβάλει για να καρποφορήσουν οι συνομιλίες. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν πως μες στο Σαββατοκύριακο έφτασε στην Κύπρο το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Κολίν Μ. Τρόφερ, ενόψει και της επόμενης συζήτησης που θα γίνει στον ΟΗΕ για την ανανέωση της «ειρηνευτικής» δύναμης του Οργανισμού στο νησί.

Στο Εθνικό Συμβούλιο

Χτες, συνεδρίασε στην Κύπρο το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων) και αποφασίστηκε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων - πλην του ΕΛΑΜ - θα συνοδεύσουν τον Κύπριο Πρόεδρο στην Ελβετία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως «πάμε στην Ελβετία σαν ελληνοκυπριακή κοινότητα (...) με εθνικό στόχο να απαλλαγούμε από την κατοχή που βιώνουμε από το 1974».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εκτίμησε πως η ελληνοκυπριακή αποστολή πρέπει να πάει προετοιμασμένη και ενωμένη, τονίζοντας ότι χρειάζεται «να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό απ' ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Επιτέλους, ας βάλουμε πάνω απ' όλα τον τόπο».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα να αξιοποιηθούν οι θέσεις που περιλαμβάνει έγγραφο που υπέβαλε χτες το κόμμα του μαζί με ΕΔΕΚ - «Αλληλεγγύη», με προτάσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις (σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά). Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό παράγοντα τη διασφάλιση κοινής εθνικής γραμμής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε: «Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη για να είναι εύκολο το πέρασμα στο Κρανς Μοντάνα», συμπληρώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος «να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ