Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αμπαλάρουν «αναπτυξιακό πακέτο» για το κεφάλαιο, με βάση την αντιλαϊκή πολιτική

Σε διαδικασία αναζήτησης και διαμόρφωσης νέων μηχανισμών φτηνής χρηματοδότησης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους περνά, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο βέβαια και της πρόσφατης απόφασης του Γιούρογκρουπ σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Στα «επίδικα» ζητήματα της επόμενης περιόδου είναι και η λεγόμενη «αναπτυξιακή» τράπεζα, γύρω από την οποία δείχνουν να ξεκινούν οι διεργασίες σχετικά με τη συμβολή άλλων «αναπτυξιακών» κρατικών τραπεζών της Ευρωζώνης στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ενώ βέβαια η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της και στην προσέλκυση ιδιωτών «επενδυτών».

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με την παροχή «τεχνογνωσίας», από το γερμανικό επενδυτικό ταμείο της KFV, καθώς επίσης και με τους αντίστοιχους μηχανισμούς που λειτουργούν στη Γαλλία (National Development Agency) και την Ιταλία (Cassa Depositi), ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα εκδηλώνεται και από κινεζικά κεφάλαια.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ επισημαίνεται η ανάγκη για τη διερεύνηση πρόσθετων κονδυλίων χρηματοδότησης από άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (επενδυτικό βραχίονα της ΕΕ) και την EBRD.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επανάληψη ενός παρόμοιου σκηνικού που είχε αποπειραθεί να στήσει η προκάτοχη κυβέρνηση το 2014, στην προοπτική βέβαια της ανάκαμψης των κερδοφόρων επενδύσεων και με φόντο τη διέξοδο του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο και αναφερόμενος στο υπό διαμόρφωση λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο» σημείωσε πως η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ «αποτελεί μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο».

Να σημειωθεί ότι η 3η «αξιολόγηση» - που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη φέτος - θα έχει στο επίκεντρο τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως την εφαρμογή συστάσεων του ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση «κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και την προσέλκυση επενδύσεων, το ζήτημα της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

«Αντίβαρα» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, με «ατού» το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και την προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή κλιμάκωση από τη συγκυβέρνηση και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, η πλευρά του ΣΕΒ επανέρχεται στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει και της προσεχούς συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 - 23/6), με επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο ΣΕΒ «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπέρ μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναγέννηση της βιομηχανικής παραγωγής και μεταποίησης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας».

Μάλιστα, εστιάζοντας στη διαμόρφωση συμμαχιών και σε επίπεδο κυβερνήσεων της ΕΕ, χαρακτηριστικά επισημαίνουν «την ανάγκη και η Ελλάδα να ενώσει τη φωνή της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ενταχθεί ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη νέα Βιομηχανική Πολιτική για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την επιστολή του ΣΕΒ, «η απουσία έως σήμερα συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο έχει οδηγήσει σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, οι οποίες αν και φιλόδοξες, δεν έχουν επιφέρει ικανοποιητικά αναπτυξιακά αποτελέσματα». Οπως λένε, «η αντιστροφή αυτής της κατάστασης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όλων των κρατών - μελών, και ιδιαίτερα της Ελλάδας με πολιτικές που θα αλλάξουν τα δεδομένα, με πρώτη προτεραιότητα στις επενδύσεις».

Θυμίζουμε ότι ο πυρήνας των προτάσεων των Ευρωπαίων βιομηχάνων της «Βusiness Europe», όπου μετέχει και ο ΣΕΒ, αποτελεί τον άξονα των διαβουλεύσεων συγκυβέρνησης και κουαρτέτου, βέβαια με τις αναγκαίες εξειδικεύσεις και προσαρμογές στη σημερινή φάση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, προτείνονται αντιλαϊκές παρεμβάσεις, όπως για τον «εξορθολογισμό» του ρυθμιστικού περιβάλλοντος εργασίας, παραμονή στην εργασία για μεγαλύτερο διάστημα, μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας), μείωση των τιμών Ενέργειας για τη βιομηχανία κ.ά.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση διαρκείας με το βλέμμα στις «αγορές»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Γιούρογκρουπ και τον ESM».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, αναφερόμενος στο ζήτημα της εξόδου στις αγορές, σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος, σε πρώτη φάση, θα καταβάλλει στους ιδιώτες δανειστές «ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου» (δηλαδή, αυξημένα επιτόκια για την αντιστάθμιση τυχόν «κινδύνων»), ενώ «θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής», δηλαδή να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων, σχετικά περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την επανάληψη του ίδιου σκηνικού που είχε εμφανιστεί το 2014, ενώ βέβαια, όπως άλλωστε και οι ίδιοι επισημαίνουν, η «βιώσιμη» πρόσβαση στις «αγορές» θα είναι αναπόσπαστα συνδεμένη με την «επιτυχή» πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων.

Εξάλλου, όπως τονίζεται σε έκθεση του γαλλικού τραπεζικού ομίλου «BNP Paribas», η ουσιαστική αναβολή των αποφάσεων σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος «δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το μακροπρόθεσμο οικονομικό και δημοσιονομικό σενάριο για την Ελλάδα», με βάση το οποίο «οι δυνητικοί επενδυτές θα μπορούσαν να βασιστούν για τις επενδυτικές τους αποφάσεις».

ΟΛΘ: Ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση

Την ίδια ώρα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε χτες ως «προτιμητέο επενδυτή» για το 67% του ΟΛΘ την κοινοπραξία της γερμανικής «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», της «Belterra Investments» (του μεγαλοεπιχειρηματία Σαββίδη) και της γαλλικής «Terminal Link SAS».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ