Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΦΥΓΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ
Τίμησε σε όλη του τη ζωή τον τίτλο του μέλους του Κόμματος

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή

«Εφυγε», χτες, Δευτέρα, ο σ. Λευτέρης Ηλιάκης, παλαίμαχος κομμουνιστής, γεννημένος το 1924. Η κηδεία του πραγματοποιείται σήμερα, στις 5 μ.μ., στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων.

Η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τον Λ. Ηλιάκη αναφέρει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με μεγάλη θλίψη, ανακοινώνει το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σ. Λευτέρη Ηλιάκη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή (σ.σ. χτες), σε ηλικία 93 χρόνων.

Ο σ. Λευτέρης Ηλιάκης, γιος φτωχών χωρικών, γεννήθηκε το 1924 στο Νεροχώρι Χανίων το 1924, ο αδελφός του Γιάννης υπήρξε επίσης μαχητής του ΔΣΕ, στις μάχες έχασε το ένα του χέρι, ενώ φυλακίστηκε για 14 χρόνια, καθώς και η αδελφή του Μαρία γνώρισε τις εξορίες για τα πολιτικά της φρονήματα.

Το 1942 ο σ. Λ. Ηλιάκης οργανώθηκε στο Κόμμα του, όντας ένα από τα τρία πρώτα μέλη του ΚΚΕ στην περιοχή του. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, διατελώντας καπετάνιος της υποδειγματικής ομάδας της ΕΠΟΝ 2ου Τάγματος. Ταυτόχρονα αναλάμβανε υπεύθυνες θέσεις στην καθοδήγηση των Κομματικών Οργανώσεων της περιοχής του και της ΕΠΟΝ.

Το 1946, μετά τις εκλογές του Μάρτη, άρχισαν οι διώξεις, οι εκτελέσεις, οι δολοφονίες κατά των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ο σ. Λευτέρης Ηλιάκης πέρασε στην παρανομία και πήρε μέρος στις περισσότερες μάχες της Σαμαριάς, έχοντας αναλάβει καπετάνιος της υποδειγματικής ομάδας της Δημοκρατικής Νεολαίας του Νομού Χανίων. Το 1948, του καίνε το σπίτι στο Νεροχώρι. Συνελήφθη το 1950 και οδηγούνταν από φυλακή σε φυλακή σ' όλη την Ελλάδα μέχρι το 1964 (Ιτζεδίν, Κέρκυρα, Αίγινα, Κορυδαλλός, Αλικαρνασσός, Γυάρος κ.α.), έχοντας καταδικαστεί σε τέσσερις φορές ισόβια, ανάμεσα σε πολλές άλλες ποινές.

Με την αποφυλάκισή του, ο σ. Λ. Ηλιάκης αφιερώθηκε και πάλι ολόψυχα στους αγώνες του λαϊκού κινήματος και ανέλαβε γραμματέας της ΕΔΑ Νομού Χανίων. Με την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας βγήκε ξανά στην παρανομία, συνελήφθη 10 μήνες αργότερα και οδηγήθηκε πάλι στις φυλακές μέχρι το 1974, όταν και απελευθερώθηκε από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους. Εργάστηκε και μέσα από τις φυλακές για τη διατήρηση των επαναστατικών - κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ ενάντια στις προσπάθειες της αναθεωρητικής ομάδας.

Η πορεία του σ. Λ. Ηλιάκη, μετά και τη μεταπολίτευση, ταυτίζεται με τους αγώνες και τους σκοπούς του Κόμματος. Ανέλαβε πολλές και υπεύθυνες θέσεις, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, Γραμματέας Χανίων, διευθυντής της εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ". Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και ανταποκρίθηκε και σε άλλα καθήκοντα, στο κίνημα των αγροτών, σε διάφορα συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά όργανα στο Νομό Χανίων, αλλά και πανελλαδικά (ΠΑΣΕΓΕΣ). Υπήρξε, επίσης, για πολλά χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στη διοίκηση των κεντρικών της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΔΣ του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο.

Και την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης στο Κόμμα, 1989 - 1991, ο σ. Ηλιάκης υπεράσπισε την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, ανέλαβε Γραμματέας του ΚΚΕ στο Νομό Χανίων το 1991 και έδωσε τη μάχη καθοριστικά για την ανασυγκρότηση των Οργανώσεών του.

Ο σ. Λευτέρης Ηλιάκης τίμησε καθ' όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του τον τίτλο του μέλους και στελέχους του Κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του».

  • Ανακοίνωση για το θάνατο του Λ. Ηλιάκη εξέδωσε και η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ