ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ -Α1
Παράδοση ήταν και... πάει

Οι κορυφαίοι παίκτες της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Μπετς και Κακιούζης πανηγυρίζουν την επιτυχία

Sportidea

Οι κορυφαίοι παίκτες της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Μπετς και Κακιούζης πανηγυρίζουν την επιτυχία
Δεκαεφτά χρόνια μάλλον ήταν υπεραρκετά, για να κρατήσουν περισσότερο. Η ΑΕΚ το Σάββατο κατάφερε να σπάσει μια δυσμενής γι' αυτήν παράδοση που κρατούσε από το 1984 και να φύγει με ροζ φύλλο σε αγώνα με τον Ολυμπιακό γηπεδούχο. Η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς επικράτησε των «ερυθρολεύκων» στο ουδέτερο του Αμαρουσίου (καθώς στο ΣΕΦ υπήρχε απεργία των εργαζομένων) με 94-92 μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι όπου χρειάστηκαν δυο παρατάσεις μέχρι να βγει ο νικητής (κ.α. 69-69, α` παρατ. 77-77). Ο αγώνας είχε συναρπαστική εξέλιξη, καθώς οι «κιτρινόμαυροι» μέχρι να φθάσουν στο τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκε να ανατρέψουν μια εις βάρος τους διαφορά που έφθασε και τους 18 πόντους (28-10) στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν σε αυτό το σημείο την αντεπίθεσή του και μέχρι το ημίχρονο είχαν μειώσει στους 6 (40-34). Αυτό ήταν... Η επανάληψη είχε πλέον το χαρακτήρα του ντέρμπι με πολλές εναλλαγές στο σκορ. Η εξουδετέρωση του βασικού όπλου το Ολυμπιακού, που ακούει στο όνομα Ντίνο Ράτζα, από την εκπληκτική άμυνα του Χάμιγκ ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της νίκης του «Δικεφάλου». Ο Ολλανδός τα κατάφερε τέλεια όταν κλήθηκε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» μετά τον τραυματισμό του Ντικούδη στο 11`, που δεν μπορούσε να συνεχίσει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί και το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στον πάγκο του Ολυμπιακού μεταξύ του Ράτζα και του Φέμερλιγκ, που ήρθαν στα χέρια στο τέλος της τρίτης περιόδου, και σίγουρα λειτούργησε αρνητικά στην ψυχολογία όλης της ομάδας. Από την ΑΕΚ επιθετικά ξεχώρισαν οι Κακιούζης (21π) και Μπετς (20π), ενώ από τον Ολυμπιακό ο Ράτζα (29π) κυρίως όμως για την απόδοση στην πρώτη περίοδο.

Στα υπόλοιπα τεκμαινόμενα της κορυφής το Περιστέρι συνέχισε να... πετάει μόνο πρώτο, αφού επικράτησε και του Ηρακλή με 86-60 έχοντας σαν «όπλο» την πολύ καλή άμυνα και τον Φορντ σε μεγάλη ημέρα (30π). Στα αξιοσημείωτα της19ης αγωνιστικής και η πολύτιμη νίκη του Ηρακλείου επί της Νάαρ Ηστ με 89-76, που ουσιαστικά εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία για τους Κρητικούς. Τα υπόλοιπα παιχνίδια: Αρης - Μακεδονικός 78-66, Πανιώνιος - Μίλωνας 107-80, ΠΑΟΚ - Δάφνη 76-73. Σημειώνεται ότι αναβλήθηκε ο αγώνας Παναθηναϊκός - Μαρούσι.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Περιστέρι 37, Ολυμπιακός 35, ΑΕΚ 34, Παναθηναϊκός 33, Ηρακλής 31, Πανιώνιος 30, ΠΑΟΚ 29, Μαρούσι 26, Ηράκλειο 26, Αρης 25, Νάαρ Ηστ 24, Δάφνη 23, Μίλων 22, Μακεδονικός 20.

ΒΟΛΕΪ - Α1
Ζευγάρι... τελικών

Τα φαβορί υπερασπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών και δίκαια πήραν το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό του θεσμού. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή που το περασμένο Σαββατοκύριακο επικράτησαν άνετα εκτός έδρας του Παναθηναϊκού και της Ορεστιάδας, αντίστοιχα.

Οι «ερυθρόλευκοι» χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα μεγάλη αντίσταση από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, πήραν τη νίκη πρόκριση στον τελικό με 3-0 (25-23, 25-15, 25-20) και πλέον περιμένουν να βρεθούν αντιμέτωποι - όπως και στο Κύπελλο - με τον «Γηραιό». «Θα ήταν υπέρβαση εάν καταφέρναμε να αποκλείσουμε τον Ολυμπιακό. Εχει καλύτερη ομάδα από εμάς, όπως και ο Ηρακλής και δίκαια είναι στον τελικό» παραδέχτηκε ο παίχτης του «τριφυλλιού», Γρηγόρης Σιδηρόπουλος. Το ντέρμπι της Λεωφόρου, ωστόσο, στιγματίστηκε από την αψυχολόγητη ενέργεια ενός οπαδού των «πρασίνων» να επιτεθεί φραστικά και να προσπαθήσει να χειροδικήσει στον Βασίλη Κουρνέτα. Η αναταραχή γενικεύτηκε με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα μερίδα φιλάθλων του Παναθηναϊκού να συγκρούεται με αστυνομικούς.

Στο άλλο παιχνίδι των ημιτελικών, ο Ηρακλής κατάφερε να «καθαρίσει» από το δεύτερο αγώνα με την Ορεστιάδα την υπόθεση πρόκριση, αφού πήρε το ροζ φύλλο σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε με 3-2 υπέρ του (25-22, 28-30, 25-22, 20-25, 15-10).

Για τις θέσεις 5-8 οι μάχες ήταν σκληρές, όμως κερδισμένοι βγήκαν ο ΠΑΟΚ και ο Αρης. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά κατέβαλλε για δεύτερη φορά την ΑΕΚ με 3-1 (25-22, 21-25, 25-19, 25-22) και πλέον προετοιμάζεται για την επόμενη βδομάδα, οπότε και θα αντιμετωπίσει στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης τον Αρη, για τις θέσεις 5-6. Η ομάδα του Αρη πήρε άνετη νίκη κόντρα στον Πανελλήνιο με 3-0 (25-21, 25-23, 25-23).

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

«Χρυσή» κούρσα πραγματοποίησε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στο διεθνές μίτινγκ «Ρίβα Ντελ Γκράτα» που διεξήχθη στην Ιταλία. Ο Ελληνας ιστιοπλόος μετά από μία εκπληκτική παρουσία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία «ΦΙΝ» μεταξύ 50 αθλητών και πρόσθεσε ακόμα μία διάκριση στο ενεργητικό του για τη φετινή περίοδο. Την καλή αρχή για το 2001, ο ιστιοπλόος μας την έκανε το Φλεβάρη στην Αθήνα, όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στο «ΓΙΟΥΡΟΛΙΜΠ». Επόμενος αγώνας για τον Ελληνα πρωταθλητή είναι το ιταλικό «ΓΙΟΥΡΟΛΙΜΠ» του Αντζιο, που θα διεξαχθεί από 26 έως 31 του Μάρτη.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
«Κόκκινη» υπεροχή

Ιδανική αρχή και ανάλογο τέλος ήταν η υπόθεση «Γκραν Πρι Μαλαισίας» για τη Φεράρι. Ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν ο πρωταγωνιστής για άλλη μια φορά στους τελευταίους 6 αγώνες της Φόρμουλα 1 και πηγαίνει ολοταχώς για να σπάσει το ρεκόρ του Ιταλού Αλμπέρτο Ασκάρι, ο οποίος το 1952 και το 1953 είχε τερματίσει 9 συνεχόμενες φορές πρώτος.

Στη Μαλαισία τα πάντα κύλησαν όπως αναμενόταν. Τα δύο μονοθέσια της Φεράρι ξεκίνησαν δυνατά αφήνοντας πίσω τους τις Μακ Λάρεν των Κούλθαρντ και Χάκινεν. Παρά τα συνεχόμενα λάθη των δύο οδηγών της Ιταλικής ομάδας (βρέθηκαν στη 10η και 11η θέση ύστερα από έξοδο από την πίστα, λάθος των τεχνικών στα λάστιχα), οι διώκτες τους δεν τα εκμεταλλεύτηκαν δεόντως και η αντεπίθεση απέφερε καρπούς. Ο Σουμάχερ τερμάτισε στην πρώτη θέση, ο ομόσταυλός του, Μπαριτσέλο, στη δεύτερη και ο Κούλθαρντ στην τρίτη. Από την άλλη, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίκα Χάκινεν, απογοήτευσε με την απόδοσή του και περιορίστηκε στην έκτη και τελευταία σε βαθμούς θέση. Αντίθετα, ο αδελφός του πρωταθλητή, ο Ραλφ Σουμάχερ, έδειξε για άλλη μια φορά τις δυνατότητές του καθώς τερμάτισε στην 5η θέση, ενώ μπροστά του ήταν ο Γερμανός Φρέντσεν.

Στη βαθμολογία των οδηγών ο Μ. Σουμάχερ βρίσκεται πρώτος με 20 βαθμούς και ακολουθούν οι Κούλθαρντ και Μπαριτσέλο με 10.

Στους κατασκευαστές πρώτη είναι η Φεράρι με 30 βαθμούς, στη δεύτερη θέση η Μακ Λάρεν με 11 και πίσω της η Τζόρνταν με 5.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ημέρα των φαβορί

Νικηφόρα συνέχισαν την κούρσα του πρωταθλήματος της Α1 χάντμπολ των ανδρών τα φαβορί χωρίς να συναντήσουν προβλήματα από τους αντιπάλους τους στα πλαίσια της 19ης αγωνιστικής. Το Κιλκίς επικράτησε του αναγεννημένου Αρχελάου με 24-19 παραμένοντας στην πρώτη θέση του πίνακα μαζί με τον Φίλιππο Βεροίας που νίκησε εκτός έδρας τον ΒΑΟ με 34-29. Ο Πανελλήνιος αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και πήρε τη νίκη με 26-22 παραμένοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Δούκα, που συνέτριψε τα Βριλήσια με 35-16.

Ο Ιωνικός κρατήθηκε στην πέμπτη θέση καθώς νίκησε τον Αθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια με 28-18, ενώ τέλος οι Σχ. Ξυνή γνώρισαν ξανά την ήττα, αυτή τη φορά από το ΣΑΚΑ με 27-23.

Η βαθμολογία έχει ως εξής: Κιλκίς, Φίλιππος 31, Πανελλήνιος, Δούκας 30, Ιωνικός 27, ΣΑΚΑ 19, Αρχέλαος 16, Αθηναϊκός 14, Βριλήσια 12, ΠΑΟΚ 10, ΒΑΟ 6, Σχ. Ξυνή 2.

ΠΟΛΟ
Δώρο από τον «αιώνιο»

Μπορεί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να είναι σε όλα τα σπορ «αιώνιοι αντίπαλοι», όμως αυτή τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» φρόντισαν να κάνουν ένα ...δωράκι στους «πράσινους». Βλέπετε, η νίκη του Ολυμπιακού επί της «άσπονδης» φίλης του Βουλιαγμένης με 10-8 στον Πειραιά έδωσε το δικαίωμα στο «τριφύλλι» να περάσει μόνο δεύτερο στη βαθμολογία μόλις δυο αγωνιστικές πριν το τέλος. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι σε όλους τους τομείς από τους «μπέμπηδες», όπου η απουσία του Πέτερ Σάντα ήταν εμφανής. Τα εννιάλεπτα ήταν: 3-2, 0-1, 5-2, 2-3. Τα γκολ του Ολυμπιακού πέτυχαν οι: Χατζηθεοδώρου 3, Θωμάκος 3, Ντόγκας 2, Βλοντάκης 1, Γιάγκος 1. Για τη Βουλιαγμένη σκόραραν οι: Γ. Αφρουδάκης 3, Τσίκλος 3, Καφετζόπουλος 1, Μουριάδης 1.

Επίδειξη δύναμης έκανε ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Χαλκίδα, την οποία «συνέτριψε» με 15-1, με τον Τάσο Παπαναστασίου να πετυχαίνει έξι γκολ. Σπουδαία νίκη πέτυχαν τα Χανιά επί του Εθνικού με 5-7, ενώ απόλυτη κυριαρχία της Γλυφάδας είχαμε στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, όπου επικράτησαν με 10-4. Δε δυσκολεύτηκε η Πάτρα να επικρατήσει εκτός έδρας του Αρη Νικαίας με 13-7, ενώ Χίος και Αρης Θ. μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις στο μεταξύ τους 12-12.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 37, Παναθηναϊκός 33, Βουλιαγμένη 31, Εθνικός 29, Γλυφάδα 28, Χανιά 18, Πάτρα 17, Χίος 14, Αρης Θ 11, ΠΑΟΚ 9, Χαλκίδα 7, Αρης Νικ. 6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ