ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Επιβεβαίωσαν την αγωνιστική ενότητα και την αποφασιστικότητά τους

Από το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα ναυπηγεία Χαλκίτη...
Από το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα ναυπηγεία Χαλκίτη...
Με καθολική συμμετοχή στα ναυπηγεία του Περάματος και της Σαλαμίνας δόθηκε, χτες, η μάχη της 24ωρης απεργίας από τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευή.

Από νωρίς το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καθώς και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών περιφρούρησαν την απεργιακή τους κινητοποίηση, η οποία έγινε με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα επαναφέρει σε ισχύ τις τελευταίες υποχρεωτικές ΣΣΕ, των ετών 2009 - 2010. Με την απεργία οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους για ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μεροκάματα που να τους επιτρέπουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο της απεργίας, το πρωί έγινε συγκέντρωση έξω από τα ναυπηγεία Χαλκίτη, ενώ το απόγευμα σε Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι συζήτησαν για τα επόμενα βήματά τους. Η συνέλευση εκτίμησε την απεργία και κατέληξε πως η κινητοποίηση ήταν ένα πετυχημένο βήμα στον αγώνα που δίνουν. Οι εργαζόμενοι παίρνοντας το λόγο έδωσαν «δείγμα γραφής» για την ενότητα που έχουν κατακτήσει, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες τους, να προτείνουν και να δοκιμάσουν και νέες μορφές δίπλα στα όσα ήδη υλοποιούν.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν στις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

...ενώ το απόγευμα συζήτησαν στη Γενική τους Συνέλευση τα επόμενα βήματά τους
...ενώ το απόγευμα συζήτησαν στη Γενική τους Συνέλευση τα επόμενα βήματά τους
«Με μια φωνή και τα χέρια ενωμένα σε μια γροθιά» κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση. Υπενθύμισε ότι εδώ και πέντε μήνες περίπου 4.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν καθημερινά σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν διάφορες μορφές: Οργανώνουν στάσεις εργασίας, περιφρουρούν και επιβάλλουν την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις τους που η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει «στο χέρι». Προχωρούν σε απεργίες και συγκεντρώσεις. Συζητούν σε Γενικές Συνελεύσεις στο Συνδικάτο, στα παραρτήματά του και στους χώρους δουλειάς. Αποτέλεσμα του καθημερινού αυτού αγώνα είναι σήμερα να έχουν υπογραφεί Συμβάσεις σε 60 επιχειρήσεις με βάση τα αιτήματα των σωματείων.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης ξεκαθάρισε πως αυτός ο αγώνας δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη αν το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του Συνδικάτου δεν είχαν αναμετρηθεί και απαντήσει στη λυσσαλέα επίθεση που δέχθηκαν, στην προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για την ανεργία, την αναδουλειά και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Σήμερα, η αναμέτρηση αυτή συνεχίζεται με την απομόνωση των μετρημένων στα δάχτυλα εργαζομένων που η εργοδοσία χρησιμοποιεί ως «πέμπτη φάλαγγα» απέναντι στον αγώνα για τη Σύμβαση, το 7ωρο, το μεροκάματο.

Από την απεργιακή συγκέντρωση ο Σ. Πουλικόγιαννης έστειλε ακόμα μήνυμα αλληλεγγύης «σε κάθε εργαζόμενο και συνδικάτο που σηκώνει ανάστημα και πάει κόντρα στο ρεύμα», στις κινητοποιήσεις που ξεσπούν σε κλάδους και χώρους δουλειάς: Στις προβλήτες της COSCO ενάντια στην ανυπαρξία Σύμβασης και ενάντια στην εξαίρεση από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, στους δήμους για το δικαίωμα των συμβασιούχων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, στη ΛΑΡΚΟ για να μπει τέρμα στο «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα τους, ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Επίσης, εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), των Λαϊκών Επιτροπών Περάματος, Κερατσινίου και Πειραιά, συνδικαλιστές από τα σωματεία Οικοδόμων, Λιθογράφων, Εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου, Ελαιουργοσαπωνοποιών και εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, Εργαζομένων Δήμου Περάματος, από την Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων, καθώς και εκπρόσωποι από το Φοιτητικό Σύλλογο της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων ΕΜΠ.

Δύο ακόμα «ατυχήματα» με διανομείς στο Βόλο

Δύο ακόμα «ατυχήματα» με θύματα διανομείς («ντελιβεράδες») σημειώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στον Βόλο. Ο ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και ο άλλος στο χέρι, μετά από συγκρούσεις με ΙΧ αυτοκίνητα. Τα «ατυχήματα» αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι σ' αυτόν τον τομέα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ισχνό μεροκάματο, διακινδυνεύουν, καθημερινά, την ίδια την ζωή τους. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό ένας 29χρονος «ντελιβεράς» είχε βρει το θάνατο, την ώρα της δουλειάς, σε τροχαίο δυστύχημα στην πόλη της Λάρισας, ενώ ανάλογα περιστατικά έχουμε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαγνησίας σημειώνει ότι όλα αυτά τα «ατυχήματα» αναδεικνύουν την εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε χρόνο στις μεγάλες αλυσίδες και στα ξενοδοχεία όπου συντελείται η δήθεν ανάπτυξη της οικονομίας, εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από τις πολλές ώρες δουλειάς και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδέχονται, μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους και να διεκδικήσουν: Δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κλαδικές συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για τους διανομείς, τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να τα αναλάβουν οι εργοδότες.

Τους καλεί, επίσης, να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη, που αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, υιοθετώντας το κάλεσμα ταξικών σωματείων από όλη τη χώρα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες Αγροτικών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων:

-- Στο Αίγιο, σε αγωνιστικές δράσεις προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Χτες πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Αιγίου και αμέσως μετά συγκέντρωση στο Δασαρχείο. Την Κυριακή 25/6 θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση του δήμου Πατρέων κατά της ανεργίας και στις 30/6 προγραμματίζει διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.

-- Σύσκεψη ενημέρωσης και οργάνωσης αγωνιστικών δράσεων διοργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στο κέντρο «Αγραφιώτη», στην Κυψέλη Αγρινίου, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας και Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας, διοργανώνει στις 28 Ιούνη συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δασών Πύργου, απαιτώντας να αναληφθεί από το κράτος το κόστος σύνταξης των δασικών χαρτών και να μην αξιοποιείται για έμμεσο «χαράτσωμα» των αγροτών.

-- Την Πέμπτη 29/6, οι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) στη Λάρισα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αφορμή τις ζημιές από την τελευταία χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα.

-- Στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, θα γίνει αγροτική κινητοποίηση στις 29/6, στις 7 π.μ., έξω από το δημαρχείο.

-- Στην Κρήτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων πραγματοποιεί την Παρασκευή 30/6, στις 11 π.μ., διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δασών Χανίων για το «χαράτσωμα» των δασικών χαρτών και την Τετάρτη 12/7 κινητοποίηση σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Νεκρός 36χρονος εργάτης σε έργο της «Ολυμπίας Οδού»

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες 36χρονος εργάτης με καταγωγή από το Πακιστάν, την ώρα της δουλειάς του σε έργο της «Ολυμπίας Οδού», στον οδικό άξονα Πατρών - Κορίνθου, κοντά στην πόλη της Ακράτας, στο σημείο όπου κατασκευάζεται σταθμός διοδίων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ξεκαλουπώματος μπετόν, όταν ένα μεγάλο κομμάτι σιδερένιου καλουπιού αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τον εργάτη. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Ακράτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την αστυνομία συνελήφθη ο υπεύθυνος του εργοταξίου της υπεργολαβίας που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών

Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων του κλάδου, την Κυριακή 25/6, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ