ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ανέλυσε τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά σχέδια...

...και την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να τα υπηρετήσει

«Ευτύχημα» για τις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη φιλοαμερικανική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο Αμερικανός πρέσβης

Eurokinissi

«Ευτύχημα» για τις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη φιλοαμερικανική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο Αμερικανός πρέσβης
Στα σχέδια των ΗΠΑ με άξονα την Ελλάδα πάνω σε θέματα όπως Ασφάλεια και Ενέργεια σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, την πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να τα υπηρετήσει με επίκεντρο τη Σούδα, τον «φιλοαμερικανισμό» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ, τις σχέσεις με άλλα κέντρα όπως Κίνα και Ρωσία, τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Σκοπιανό κ.ά. αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας πριν μερικές μέρες στις ΗΠΑ, σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» που διοργάνωσε η «δεξαμενή σκέψης» «German Marshall Fund».

Η συζήτηση είχε θέμα τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις και τη Στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο («U.S.-Greece Relations and Eastern Mediterranean Strategy»).

Κατά διπλωμάτες που υπηρετούν στις ΗΠΑ, ο Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή και τις «στρατιωτικές σχέσεις» των δύο χωρών «πιο σημαντικές από ποτέ». Εστίασε στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, λέγοντας ότι είναι «αναντικατάστατη» για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, όντας η μοναδική μεταξύ του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και τον Περσικό Κόλπο με δυνατότητα επισκευών για τα αμερικανικά πλοία. Εξ ου και ο πρέσβης φέρεται να επέμεινε ότι πρέπει «να διατηρηθούν οι καλές στρατιωτικές σχέσεις», με πολυετή ανανέωση της διμερούς συμφωνίας για τη χρήση της Σούδας από τους Αμερικανούς.

Σε άλλο, δε, σημείο της τοποθέτησής του, ο Πάιατ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει «ισχυρό θετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων ως «χώρα διαμεσολαβητής», κάτι που «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν», καθώς επιθυμούν «να είναι η Ελλάδα μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σε ερώτηση σχετικά με την Ενέργεια, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τους σχεδιαζόμενους αγωγούς, ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για «ενδιαφέρουσα δυναμική» που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τις συχνές επισκέψεις και συνεργασίες μεταξύ αξιωματούχων των δυο χωρών. Εκτίμησε ότι ο αγωγός ΤΑΡ προχωρά με «πολύ καλό ρυθμό» και ότι είναι «πολύ σημαντικός», καθώς θα αναμορφώσει το ενεργειακό τοπίο και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία. «Το θέμα της Ενέργειας στην Ευρώπη είναι θέμα Ασφάλειας», πρόσθεσε με νόημα.

Βαθιά μπλεγμένη στους σφοδρούς ανταγωνισμούς η χώρα

Για τη Ρωσία, μίλησε για προσπάθειες να διεισδύσει στα εσωτερικά της Ελλάδας, αναφέροντας για παράδειγμα τον επιχειρηματία («ολιγάρχη», όπως τον χαρακτήρισε) Ιβάν Σαββίδη, εκτιμώντας πως οι κινήσεις του δείχνουν ότι επιθυμεί ανάμειξη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Εξέφρασε, γενικά, προβληματισμό για τις «προσπάθειες επιρροής» της Ρωσίας στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει παραδοσιακά πολύ καλή εικόνα στην Ελλάδα, κατά ένα βαθμό και λόγω της κοινής θρησκείας, εκτίμησε όμως ότι «πλέον οι Ελληνες πολιτικοί αρχίζουν να κατανοούν ποια είναι τα κίνητρα της Ρωσίας και τι ρόλο επιθυμεί να έχει». Προς επίρρωση τούτου, ο Πάιατ επισήμανε την «ισχυρά σταθερή θέση» του Ελληνα πρωθυπουργού αναφορικά με την Ουκρανία (ότι η Ρωσία προχώρησε σε παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας κ.λπ.).

Για την Κίνα, ο Πάιατ εκτίμησε πως έχει κάνει την επιλογή να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, όντας η Ελλάδα μια «φτηνή επιλογή» για να αποκτήσει το Πεκίνο πρόσβαση στην Ευρώπη. «Οι Ελληνες αισθάνονται πολύ τυχεροί που έχουν την υποστήριξη της Κίνας και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όμως εγώ σε ιδιωτικές συζητήσεις έχω συστήσει προσοχή, καθώς δεν θα είναι εύκολο να αποσπάσει η Ελλάδα από την Κίνα όσα η Κίνα θα αποσπάσει από την Ελλάδα», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι έως τώρα η εμπλοκή της Κίνας στο ελληνικά τεκταινόμενα φαίνεται «λιγότερο κακεντρεχής» από εκείνη της Ρωσίας.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Πάιατ σημείωσε ότι γενικά η Ελλάδα επιθυμεί τη σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γι' αυτό κάνει προσπάθειες προσέγγισης και θέλει ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. «Η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε, «όμως υπάρχει η "κόκκινη γραμμή" που έχει να κάνει με το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί. Η Ελλάδα επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στη Γενεύη, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση της τουρκικής πλευράς».

Για το Σκοπιανό, ο πρέσβης είπε ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας σε «διεθνείς οργανισμούς» (ΝΑΤΟ και ΕΕ). Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι «ευαίσθητο» για τους Ελληνες και «συνδεδεμένο με τον πολιτικό λόγο στην Ελλάδα», «κάτι που ίσως δυσκολέψει τη διαδικασία». Παρ' όλα αυτά, σημείωσε ότι υπάρχει «επικοινωνία» για το ζήτημα και ότι «τα πράγματα φαίνονται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Εκανε, δε, σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Ευτύχημα» για τις ΗΠΑ η φιλοαμερικανική πολιτική κυβέρνησης και ΝΔ

Απαντώντας και σε ερώτηση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την πιθανότητα εκλογών κ.λπ., ο Πάιατ εκτίμησε ότι «η υποστήριξη για τον Αλ. Τσίπρα παραμένει ισχυρή» και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να καθιερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας. «Θεωρητικά εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή», συνέχισε επισημαίνοντας και το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι νέοι, με πολλά χρόνια πολιτικής καριέρας μπροστά τους, «οπότε και οι δυο σκέφτονται μακροπρόθεσμα».

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε «ευτύχημα» για τις ΗΠΑ ότι «αν και αριστερή, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει φιλοαμερικανική πολιτική» και ότι και ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι «φίλος των ΗΠΑ».

Τέλος, και σε διασύνδεση με τις εξελίξεις στην ΕΕ, ο Πάιατ είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας βλέπει τον εαυτό του ως «ηγετική φιγούρα της ευρωπαϊκής Αριστεράς» και επιθυμεί να έχει ενεργό ρόλο στη «διαδικασία μεταρρύθμισης» που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ, προωθώντας μια πιο «αριστερή» ατζέντα...

Συνεχίζονται μεθοδεύσεις και αντιδράσεις με αφορμή την Αγιά Σοφιά

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις αλλά και οι μεθοδεύσεις με αφορμή την προχτεσινή νέα ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ανακοίνωση του ελληνικού που στηλίτευσε την τέτοια εξέλιξη, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν την "τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα" σε αυξανόμενη πίεση», ότι εμποδίζουν τον ψευδο-μουφτή από το να τελέσει τα καθήκοντά του και δεν επέτρεψαν τη χρήση τζαμιού στη Θεσσαλονίκη για λατρευτική χρήση από τους μουσουλμάνους, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα.

Ανταπαντώντας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε πως «όταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (...) Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Heather Nauert, ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε ότι η Αγ. Σοφιά «είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε αυτό και το σεβόμαστε. Γι' αυτό και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με έναν τρόπο που να σέβεται τη σύνθετη ιστορία της».

Στην ερώτηση, βέβαια, αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην ιδέα μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, έσπευσε να απαντήσει: «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία, και αναγνωρίζουμε ότι (σ.σ. η Αγ. Σοφιά) έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες»...

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε τη συμμόρφωση της Τουρκίας «με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο», αφήνοντας «κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγιά Σοφιά με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναγάγει σε «επιδιαιτητές» τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μιλώντας για «σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης (που) βρήκε ανταπόκριση από την UNESCO και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», προτρέποντας μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και την ΕΕ να παίξει πιο ενεργό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και, από την άλλη πλευρά, θα δούμε τη διάθεση για ουσιαστικά βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, που υποδεχόμενος τον Βούλγαρο ομόλογό του στην Αθήνα, είπε πως «δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ. την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή».

Και άλλη μία συνεκπαίδευση

Αλλη μια συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ επί ελληνικού εδάφους έγινε σε έμπρακτη απόδειξη της στενότερης τέτοιας συνεργασίας, επί κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στο διάστημα 19 - 23/6 έγινε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο, συνεργασία - συνεκπαίδευση της Ζ' Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ) και εξειδικευμένου προσωπικού (Νοσοκόμοι Μάχης) μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Special Ops Command Europe - SOCEUR). Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Σάββατο:

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αμαρουσίου και η ΤΟ Βόρειου Τομέα της ΚΝΕ καλούν σε λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Πατάρια», στο Γηπεδάκι στις Εργατικές (Ιερού Λόχου).

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Μενίδι, οι ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου Λυκότρυπας και ΕΒΕ καλούν σε γλέντι στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Κόκκινου Μύλου, στον Θολωτό Τάφο.

Την Κυριακή 25 Ιούνη, η ΚΟ Λακέρειας και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση για τη μάχη της Μαρμάριανης, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 26 Ιούνη:

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Τρίπολης διοργανώνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας στην Τρίπολη, εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

-- Στις 8 μ.μ., στη Νίκαια, στην πλατεία Αϊ - Γιάννη, η ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων προβάλλει την ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα - Ο Δρόμος προς τη Ζωή», στο πλαίσιο αφιερώματος στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Την Τρίτη 27 Ιούνη, στις 8 μ.μ., οι Οργανώσεις Βριλησσίων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ) με θέμα: «1917 - 2017, 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε - συνεχίζουμε». Θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση από τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τα 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη.

Επίθεση στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού

Την ιστοσελίδα του πρωθυπουργού φέρεται να χάκαραν χτες βράδυ Τούρκοι χάκερς. Η ιστοσελίδα ήταν εκτός λειτουργίας, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε την επίθεση και έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα. Πάντως, η είδηση έκανε το γύρο και των τουρκικών ΜΜΕ, καθώς η ομάδα χάκερ «Aslan NeferTim» φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σαν «αντίδραση στην αντίδραση της Ελλάδας για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ