Σάββατο 24 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται μεθοδεύσεις και αντιδράσεις με αφορμή την Αγιά Σοφιά

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις αλλά και οι μεθοδεύσεις με αφορμή την προχτεσινή νέα ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ανακοίνωση του ελληνικού που στηλίτευσε την τέτοια εξέλιξη, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν την "τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα" σε αυξανόμενη πίεση», ότι εμποδίζουν τον ψευδο-μουφτή από το να τελέσει τα καθήκοντά του και δεν επέτρεψαν τη χρήση τζαμιού στη Θεσσαλονίκη για λατρευτική χρήση από τους μουσουλμάνους, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα.

Ανταπαντώντας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε πως «όταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (...) Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Heather Nauert, ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε ότι η Αγ. Σοφιά «είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε αυτό και το σεβόμαστε. Γι' αυτό και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με έναν τρόπο που να σέβεται τη σύνθετη ιστορία της».

Στην ερώτηση, βέβαια, αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην ιδέα μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, έσπευσε να απαντήσει: «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία, και αναγνωρίζουμε ότι (σ.σ. η Αγ. Σοφιά) έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες»...

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε τη συμμόρφωση της Τουρκίας «με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο», αφήνοντας «κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγιά Σοφιά με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναγάγει σε «επιδιαιτητές» τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μιλώντας για «σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης (που) βρήκε ανταπόκριση από την UNESCO και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», προτρέποντας μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και την ΕΕ να παίξει πιο ενεργό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και, από την άλλη πλευρά, θα δούμε τη διάθεση για ουσιαστικά βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, που υποδεχόμενος τον Βούλγαρο ομόλογό του στην Αθήνα, είπε πως «δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ. την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ