ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αποφάσεις με το βλέμμα σε ανταγωνισμούς και αντιθέσεις

Με την επικύρωση νέων επικίνδυνων για τους λαούς αποφάσεων για ενίσχυση των μέτρων καταστολής στο εσωτερικό των κρατών - μελών και της στρατιωτικής δράσης στο εξωτερικό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και στην πραγματικότητα για την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων και των βλέψεών τους σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, νέες αγορές κ.ά., ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στο φόντο των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξάλλου, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία για άλλους έξι μήνες, να επιμείνει στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ συμφωνήθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης δύο οργανισμών της ΕΕ που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα υποβάλει την ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Χαμηλότερη των προσδοκιών» χαρακτηρίστηκε η καταρχήν πρότασή της απ' τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Στα «Συμπεράσματα» του Συμβουλίου ομολογείται ότι τα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αποσκοπούν στο να διασφαλίσει η ΕΕ την οικονομική της ανάπτυξη. «Μια ισχυρή και αποφασιστική Ενωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας», αναφέρεται μεταξύ των άλλων. Διακηρύσσεται η βούληση της λυκοσυμμαχίας να καταπολεμήσει την «εξάπλωση της ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο», τον «βίαιο εξτρεμισμό» κ.λπ., μεταξύ άλλων και με στοχευμένες ανταλλαγές πληροφοριών και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων. Καλείται, μάλιστα, η βιομηχανία να συμβάλει αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και εργαλεία. Γίνεται κατανοητό ότι προωθούνται ένα γιγαντιαίων διαστάσεων φακέλωμα και μέτρα καταστολής που αύριο κάλλιστα μπορούν να στραφούν εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική ασφάλεια και άμυνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θέτει κανένα γεωγραφικό περιορισμό στη σχετική δράση της λυκοσυμμαχίας, αφού θέτει ως στόχο «να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και πέραν αυτής». Εξάρει τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας εντούτοις ως αναγκαία την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσπαθειών σε οτιδήποτε σχετικό με την άμυνα και την έναρξη Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά ενίσχυση των προσπαθειών για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς προς όφελος της ανάκαμψης του κεφαλαίου, ενώ στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών δηλώνει ότι «θα διατηρήσει ανοιχτές τις αγορές και θα καταπολεμήσει τον προστατευτισμό...», παίρνοντας ωστόσο μέτρα για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», αλλά και επιπλέον μέτρα «για τη διασφάλιση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής βιομηχανικής βάσης της ενιαίας αγοράς». Η Σύνοδος εξέτασε ακόμα την πρόοδο όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ζητώντας την επέκταση και την ενίσχυσή του.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διακηρύσσει την προσήλωσή του στον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών μέσα κι απ' την ενίσχυση της ευρωπαϊκής, της λιβυκής ακτοφυλακής και άλλων εμπλεκόμενων οργανισμών. Γίνεται, ωστόσο, καθαρό ότι με πρόσχημα την αύξηση των ροών κυρίως στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή, επιδιώκει να πατήσει για τα καλά «πόδι» στην Αφρική. Αλλωστε, προχτές, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, αρθρογραφώντας για το θέμα, εφιστούσε την προσοχή στην ΕΕ στο ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Αφρική στην Κίνα»!

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εισηγήθηκε ενδυνάμωση των εξωτερικών συνόρων, επαρκή μέσα και πόρους, νέα σώματα καταστολής στα σύνορα, ισχυρή «οικονομική διπλωματία» με προώθηση των υποδομών, της μεταφοράς τεχνολογίας, της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, της βιομηχανικής τεχνογνωσίας στις χώρες της Αφρικής. Κι όπου αυτά αποτύχουν να αποτρέψουν τη μετανάστευση, τότε «αποτελεσματικότερες συμφωνίες επαναπατρισμού», αλλά και δημιουργία «κέντρων υποδοχής νοτίως της ερήμου».

Για να γίνουν αυτά, σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το ταμείο ανάπτυξης για την Αφρική, με τετραπλασιασμό των πιστώσεων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Βουλιάζουν στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Βάθεμα της απόλυτης και σχετικής φτώχειας καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με το «εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών» (έτους 2016), που αφορά στα εισοδήματα των νοικοκυριών για το έτος 2015.

Να σημειωθεί ότι στα εν λόγω στοιχεία - που βέβαια δεν αποτυπώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και την επίθεση του κεφαλαίου συνολικά στους όρους ζωής της εργατικής τάξης, πόσο μάλλον την απόσταση που μεγαλώνει σε σχέση με τις σύγχρονες δυνατότητες για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών - αποτυπώνεται μόνο ένα μικρό μέρος από τη διαδικασία χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών νοικοκυριών, που ακολούθησε και μετά το 2015 και που βέβαια συνεχίζεται με διαδοχικές παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα κ.ά., τα οποία σε συνδυασμό με τη διόγκωση της φοροληστείας συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα λαϊκά εισοδήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως το «κατώφλι» της επίσημης φτώχειας ορίζεται μόλις στα 4.500 ευρώ το χρόνο (375 ευρώ το μήνα) ανά άτομο και στα 9.450 ευρώ για 4μελή νοικοκυριά με 2 παιδιά ηλικίας κάτω από 14 ετών, ενώ και η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ουσιαστικά προσδιορίζει τους «ακραία» φτωχούς μόνο σε σχέση με τους «άλλους», ορισμός που εξαρχής εξαλείφει τη ραγδαία υποχώρηση συνολικά του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών.

Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά:

-- Ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» φτάνει στο 35,6% ή 3.789.300 άτομα.

-- Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών της χώρας αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, στέρησης βασικών αγαθών, ακόμα και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Η παιδική φτώχεια (στις ηλικίες μέχρι 17 ετών) εμφανίζεται στο 37,5%.

-- Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18 - 64 ετών (39,7%).

-- Ο πληθυσμός ηλικίας 18 - 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εκτιμάται για τους Ελληνες σε 38% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 59,7%.

-- Ο πληθυσμός ηλικίας 18 - 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για όσους διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, σε 58,1%.

Επιπλέον:

-- Το 53,2% των νοικοκυριών που χαρακτηρίζονται φτωχά δηλώνει ότι στερείται βασικών είδων διατροφής.

-- Το 28,7% του συνολικού πληθυσμού κατοικεί σε σπίτι με στενότητα χώρου (42,2% για τον φτωχό πληθυσμό).

-- Το 29,2% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα (51,65% για τα φτωχά νοικοκυριά).

-- Το 62,3% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου κ.ά.

-- Το 54,1% των νοικοκυριών που έχει πάρει καταναλωτικό δάνειο δυσκολεύεται «πάρα πολύ» στην αποπληρωμή του κ.ά.

Επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου της Βουλγαρίας

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, R. Radev. Κατά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ, ο Πρ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε για την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πως και οι δύο χώρες «επιθυμούν μια πιο ισχυρή Ευρώπη, πιο συνεκτική Ευρώπη, ικανή να φέρει σε πέρας τον πλανητικό της ρόλο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας εξήρε «τη σημασία της συμμαχικής μας σχέσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ», ευχαριστώντας «για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ». Επεσήμανε το ύψος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, τα οποία έχουν ανέλθει σε 3 δισ. ετησίως, αλλά και το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι από τους πρώτους και βασικούς επενδυτές στη Βουλγαρία και πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε να δώσουμε ισχυρή ώθηση για τις επιχειρηματικές επαφές και ανταλλαγές και από τις δύο πλευρές».

Μάλιστα, έθεσε τις προτεραιότητες της αστικής τάξης της Βουλγαρίας, λέγοντας ότι «για μας, πρωταρχικής σημασίας είναι οι πολιτικές στον τομέα των μεταφορών και των ενεργειακών πόρων. Και ευελπιστούμε ότι η διασύνδεση στον τομέα του φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, θα γίνει δυνατόν να υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, επειδή ο ενδιάμεσος αγωγός φυσικού αερίου θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά και στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να πετύχουν διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών».

Ζήτησε ακόμα παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», της πιο ενεργού συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για «δύο γειτονικές χώρες, μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με κοινά ενδιαφέροντα και κοινούς προβληματισμούς. Σε μια εποχή, και σε επίπεδο Ευρώπης, όπου τα ζητήματα ασφάλειας, κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής Αμυνας έρχονται με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο, η συνεργασία των δύο χωρών είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη», καθώς και για «περαιτέρω περιθώρια για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές οικονομικές μας σχέσεις».

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέφυγε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά «για τον προσδιορισμό της ευθύνης καθενός εκ των σκευωρών», σε σχέση με την υπόθεση της επικοινωνίας του Π. Καμμένου με καταδικασθέντα για την υπόθεση του «Noor 1».

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως «η εναντίον μου σκευωρία μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή προς τον σκοπό να εκβιαστώ και να παραμερίσω, για να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της Ενημέρωσης.

Εκ των βασικών οργανωτών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Πρόθυμο όργανο ένας επίορκος λιμενικός, που καταχράται της εξουσίας του και συμπαραστάτες οι συνήθεις ύποπτοι του δημοσιογραφικού "κιτρινισμού" και όσοι άλλοι μετέρχονται τη συκοφαντία ως τρόπο ζωής. Τους διαβεβαιώνω ότι δεν εκβιάζομαι, όπως δεν εκβιάζω. Δεν απειλούμαι, όπως δεν απειλώ κανέναν. Διεκδικώ στο πλαίσιο των καθορισμένων κανόνων και δεν απαιτώ τίποτα.

Με την καθαρότητα αυτή προσέφυγα, ως όφειλα, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τον προσδιορισμό της ευθύνης καθενός εκ των σκευωρών. Αυτή είναι η δική μου απάντηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ