ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούνη 2017
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Τα κροκοδείλια δάκρυα δεν μπορούν να κρύψουν τους ενόχους

Ο αυριανός γιορτασμός της κατ' ευφημισμό «Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών» βρίσκει το λαό της χώρας αντιμέτωπο με τη γιγάντωση της ανεργίας, την απεμπόληση βασικών κεκτημένων και δικαιωμάτων, το πετσόκομμα μισθών, τη «δαμόκλειο σπάθη» των απολύσεων να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων εργαζομένων.

Μια βιωμένη πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση αντιστρέφει παρουσιάζοντάς τη «με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω». Ετσι, και αύριο πίσω από λεκτικά «πυροτεχνήματα» περί «ευαισθησίας», «άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού» και «φρένου στην περιθωριοποίηση» θα επιχειρήσει να κρύψει μάταια την εγκληματική πολιτική της - προσαρμοσμένη στις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες - και στο ζήτημα των ναρκωτικών. Πυροτεχνήματα που στόχο έχουν να προσεγγίσουν αταξικά ένα πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα.

Θα ακουστούν κορόνες υποκρισίας για στήριξη των εργαζομένων στις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση και τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους, ενώ συνεχίζει μια πολιτική που διαλύει δομές πρωτογενούς πρόληψης, προωθεί τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, βάζοντας γνωστούς «λαγούς» να μιλούν για το ολλανδικό πείραμα και να προπαγανδίζουν τις «λέσχες κάνναβης».

Η κυβέρνηση «ανοίγει» το δρόμο για τη συντήρηση και γκετοποίηση των τοξικοεξαρτημένων στους τέσσερις τοίχους, στο πλαίσιο της... «υγιεινής χρήσης». Ενώ ταυτόχρονα, στο όνομα του «αποστιγματισμού», ισχυροποιεί τη φασίζουσα αντίληψη για τον «άρρωστο» τοξικοεξαρτημένο. Υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει δομές θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης. Υπονομεύει ό,τι λειτουργεί με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα και στη θέση τους πριμοδοτεί την χαμηλών προδιαγραφών παροχή υπηρεσιών υποκατάστασης (το 2015, καθηλωμένοι παρέμειναν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα οι προϋπολογισμοί των «στεγνών» προγραμμάτων, ενώ αυξήθηκε μόνο ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ κατά 5 εκατομμύρια ευρώ, από 21 εκατομμύρια σε 26).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 18 - 64 ετών στην Ελλάδα, το 11% ανέφεραν χρήση κάνναβης και, μεταξύ αυτών, το ένα τρίτο (2,8%) ανέφεραν χρήση μέσα στον τελευταίο χρόνο. Το 2015 υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 35 - 49 ετών ανέφεραν χρήση κάνναβης, σε σύγκριση με το 2004. Η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών στους εφήβους, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ετήσια Εκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά - ΕΚΤΕΠΝ - για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών 2016 στην Ελλάδα).

Παρ' όλα αυτά ενώ θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, ειδικά στην εφηβεία που αποτελεί κομβικό σημείο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ενδεικτικό παράδειγμα, η κατακόρυφη μείωση στις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια με θέμα την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας (ΑΥ). Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2001 ο αριθμός των προγραμμάτων ΑΥ στην Α/βάθμια Εκπαίδευση για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αφορούσε το 30% των συνολικών παρεμβάσεων. Το 2015 οι παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα έφτασαν μόλις το ...2,3% του συνόλου. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ίδιο σχολικό έτος, οι παρεμβάσεις άγγιξαν μόλις το 8%. Το σχολικό έτος 2003 - 2004 είχαν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα των ναρκωτικών σε 34.320 μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης ή αλλιώς σε 1.144 σχολεία, το σχολικό έτος 2013 - 2014 σε 1.533 μαθητές, δηλαδή 63 σχολεία! Πάνω από το 90% των παρεμβάσεων των προγραμμάτων ΑΥ είχαν ως θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή, τη διατροφή κ.ά.

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πάλεψε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει

Αθλητικά τουρνουά και αγώνες από αύριο, Δευτέρα 26 Ιούνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη), το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν μέρα αθλητικών δραστηριοτήτων αύριο, Δευτέρα 26 Ιούνη, στην πλατεία Καραϊσκάκη (Δημαρχείου) Χαϊδαρίου, απέναντι από το Παλατάκι. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με τίτλο «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους - Πάλεψε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει» θα διεξαχθούν:

-- Μεγάλο τουρνουά μπάσκετ 3on3

-- Αθλητικοί διαγωνισμοί

-- Φιλικοί αγώνες επίδειξης

Ο χώρος της πλατείας θα διαμορφωθεί κατάλληλα (γήπεδο, μπασκέτες κ.λπ.), ώστε να πραγματοποιηθούν οι αθλητικές δραστηριότητες.

Οι ομάδες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου sportskne@gmail.com καθώς και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέχρι και σήμερα, Κυριακή 25 Ιούνη.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στο χώρο αύριο Δευτέρα 26 Ιούνη στις 16.30, καθώς οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17.00.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες θα είναι δωρεάν, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις.

Σε άλλες περιοχές

Η ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα»,σήμερα Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (αγάλματα). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι Τομεακές Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ, κάνουν τουρνουά μπάσκετ (3x3), σήμερα Κυριακή, στις 18.00, στο γηπεδάκι των Δειλινών.

Στη Λάρισα, η ΚΝΕ διοργανώνει τουρνουά μπάσκετ 3on3, με σύνθημα «Πέτα την μπάλα στο καλάθι! Οχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!»,αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο). Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στους αγώνες οι Αθλητικοί Σύλλογοι Μπάσκετ: «Κεραυνός» Λάρισας, «Μύτικας» Λάρισας, «Σπάρτακος» Λάρισας, «Ερμής» Αγιάς, ενώ τη διοργάνωση στηρίζει η Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας.

Στη Βέροια και τη Νάουσα, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Ημαθίας, με επικεφαλής τον Μάιτα Οδυσσέα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, θα περιοδεύσει αύριο Δευτέρα, στα νοσοκομεία και το απόγευμα θα γίνει στη Βέροια σύσκεψη για τα ναρκωτικά με υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και νέους της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Ικαρίας της ΚΝΕ διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου αύριο Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στο γήπεδο Ευδήλου.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών την Τρίτη 27 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με πλούσιο πρόγραμμα και φιλικό αγώνα μπάσκετ της ΚΝΕ με την ομάδα του ΚΕΘΕΑ.

Η Κομματική Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ, την Τρίτη 27 Ιούνη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιήσει ενημερωτική δράση για το ζήτημα των ναρκωτικών στην Πλατεία Ειρήνης και στην Πλατεία Κήπου.

Εκδήλωση της ΚΟ Ηρακλείου για την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ στην πάλη κατά των ναρκωτικών, γίνεται την Τρίτη 27 Ιούνη, στις 20.00, στο Πολύκεντρο, με ομιλήτρια την Λ. Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σάπιο σύστημα που γεννά την τοξικοεξάρτηση δεν έχει γιατρικά, μόνο ανατρέπεται

Ανακοίνωση με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, έχει ως εξής:

«Με αφορμή την 26η του Ιούνη, Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΚΚΕ δηλώνει αποφασισμένο να πολεμήσει κάθε απόπειρα συμβιβασμού με τη νάρκωση των συνειδήσεων.

Καταδικάζει τα τεχνάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, ενώ έχει βάλει πλώρη για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, με μπούσουλα τις οδηγίες της ΕΕ, προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος με θεωρίες περί δήθεν "θεραπευτικών" ναρκωτικών.

Η απάντηση του ελληνικού λαού και της νεολαίας στις απόπειρες εξαπάτησης με κόστος τη ζωή, ειδικά νέων ανθρώπων, πρέπει να είναι μία:

Οπως τα ναρκωτικά δεν είναι "γιατρικό", αλλά όλεθρος για χιλιάδες νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, όλη την κοινωνία, έτσι και το σάπιο σύστημα που γεννά την τοξικοεξάρτηση, δεν έχει γιατρικά, μόνο ανατρέπεται.

Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο που ακουμπάνε τα ναρκωτικά. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός. Είναι καταναγκασμός στον μονόδρομο της εξαθλίωσης της ταξικής κοινωνίας και όταν το έγκλημα συντελεστεί, όταν η απουσία νοήματος και ελπίδας δώσουν τη θέση τους στη δόση, τότε αυτοί που έστησαν το σκηνικό περισπούδαστα αποφαίνονται ότι είναι "προσωπική επιλογή" του καθενός και ανάλγητα προτείνουν χώρους υγιεινής χρήσης, ώστε να μη χαλάει η "αισθητική" των πόλεων.

Τα έχουν σκεφτεί όλα, όσοι καταστρώνουν τα σχέδια για να πλουτίζουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών. Προτείνουμε στο λαό και τη νεολαία να σκεφτεί:

Τι θα γίνει, αν οι εκμεταλλευόμενοι πιστέψουν ότι μπορούν και χωρίς αφεντικά. Τι θα γίνει, αν πιστέψουν ότι έχουν τη δύναμη να ζήσουν ελεύθεροι, ίσοι, ευτυχισμένοι, δημιουργώντας, χωρίς ουσίες, αλλά με την ανθρώπινη ουσία που είναι μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Τι θα γίνει, αν καταλάβουμε ότι γίνεται κι αλλιώς. Οχι να ξεχάσουμε τα βάσανα, απλώς να ανατρέψουμε αυτούς που μας τα προκαλούν.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να δώσουν αυτήν την απάντηση. Να αντιταχθούν σθεναρά στις απόπειρες της κυβέρνησης για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, που είναι απόπειρα να μάθουμε να ζούμε στη μιζέρια. Να υποστηρίξουν το αίτημα για υπηρεσίες πρόληψης, για υλοποίηση του δικαιώματος των εξαρτημένων για θεραπεία και επανένταξη, για υποστήριξη των εργαζομένων στα θεραπευτικά προγράμματα και στις οικογένειες των εξαρτημένων που τους στηρίζουν. Να μην περάσει η συρρίκνωση των "στεγνών" προγραμμάτων και η ιδιωτικοποίησή τους. Ο λαός και η νεολαία μας να βροντοφωνάξουν και να διεκδικήσουν ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις».

Θα παρευρεθεί ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, αύριο Δευτέρα, στις 20.00, στις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνουν το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη). Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη (Δημαρχείου) Χαϊδαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ