ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τεταμένη η κατάσταση, στο απόγειο οι ανταγωνισμοί

Επιμένει η Τουρκία στο θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ

Νέο «λάδι στη φωτιά» της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία έριξε ο Πρόεδρος Ερντογάν, με αφορμή το βαρύ οπλισμό στους Κούρδους της Συρίας...
Νέο «λάδι στη φωτιά» της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία έριξε ο Πρόεδρος Ερντογάν, με αφορμή το βαρύ οπλισμό στους Κούρδους της Συρίας...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συγκεχυμένη, αλλά σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα διάφορα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία, καθώς αφενός εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας, με αιχμή του δόρατος το Κουρδικό και τη ρευστότητα στη μεθόριο της Νοτιοανατολικής Τουρκίας με τη Βόρεια Συρία, αφετέρου οι Ισραηλινοί εντείνουν τις επιθέσεις σε βάρος του συριακού στρατού από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, διαμηνύοντας την ετοιμότητά τους για κλιμάκωση της έντασης έναντι του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ»...

Συνέχεια στην κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας, με αφορμή τον αμερικανικό βαρύ πολεμικό εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων YPG - SDF της Συρίας, έδωσε προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν «κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος» που θα χυθεί από αμερικανικά όπλα, τα οποία έχουν δοθεί σε Κούρδους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «ένα τρομοκρατικό κράτος στη Βόρεια Συρία να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», επισημαίνοντας πως ο τουρκικός στρατός «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στη Συρία». Αναρωτήθηκε επίσης με νόημα: «Θα συνυπάρχουμε στο ΝΑΤΟ και εσείς θα συνεργείτε με τρομοκρατικές ομάδες. Τι είδος συνύπαρξη είναι αυτή; Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία ίδρυσης του ΝΑΤΟ πρέπει να αναθεωρηθεί».

Και συνέχισε: «Δυστυχώς, οι χώρες που λέμε ότι είναι σύμμαχοί μας, χώρες που θεωρούμε φίλους, δε θεωρούν πρόβλημα τη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχοποιούν την ενότητα της Τουρκίας (...) Δεν ξέρω τι μέλλον θα έχετε στη Συρία με την τρομοκρατική οργάνωση που διαλέγετε (σ.σ. να συνεργαστείτε), αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε μέλλον μαζί μας».

Πάντως, χτες οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF ανακοίνωσαν πως ανέκτησαν ακόμη μία δυτική συνοικία της πόλης Ράκα (τη συνοικία αλ Καντισίγια) στη Βόρεια Συρία, όπου οι τζιχαντιστές έχουν φτιάξει το λεγόμενο «χαλιφάτο» τους.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές κατά του Σύρου Προέδρου Ασαντ, του Ιράν και της σιιτικής λιβανέζικης «Χεζμπολάχ». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ «θα ενεργήσει» για να εμποδίσει, πρώτον, την απόκτηση προηγμένων όπλων «που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι» από τη λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ», δεύτερον, τη δημιουργία «μόνιμης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας» στα σύνορά της και, τρίτον, την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία στο Ισραήλ.

Πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, ο συριακός στρατός κατήγγειλε το Ισραήλ για την εξαπόλυση νέων, παράνομων επιθέσεων εναντίον του με απώτερο στόχο τη δημιουργία «ασπίδας προστασίας» υπέρ τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα», νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ») που δρουν στην περιοχή. Τέλος, Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πως είναι θέμα ημερών η πλήρης ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο τμήμα της χώρας από τους τζιχαντιστές, μετά από πολιορκία περίπου εννιά μηνών.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων συμφώνησαν Ιράν και Κατάρ

Ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων συμφώνησαν σε προχτεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες του Κατάρ και του Ιράν, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο και τις απαιτήσεις των μοναρχιών του Κόλπου, που έχουν επιβάλει αποκλεισμό και περιορισμούς σε βάρος του Κατάρ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ μετέδωσε πως ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τηλεφωνώντας την Κυριακή στον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη πολιορκία» του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι εάν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ περιφερειακών χωρών, οι πιέσεις, οι απειλές ή οι κυρώσεις δεν είναι ο κατάλληλος δρόμος για την επίλυση διαφορών».

Παράλληλα, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ζήτησε τη μεσολάβηση της ΕΕ για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου, τονίζοντας ότι οι χώρες που κατηγορούν το Ιράν και το Κατάρ για «τρομοκρατία» επιχειρούν να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη «για τις δικές τους αποτυχίες στις προσπάθειες που καταβάλλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λαού τους». Και κατέληξε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ: «Οταν η εξωτερική πολιτική γίνεται ένα εμπόρευμα, τότε η αγοραπωλησία στρατιωτικού εξοπλισμού γίνεται κριτήριο για τον καθορισμό ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης».

Στην υπόθεση παρενέβη εκ νέου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που επικρότησε την απόρριψη των απαιτήσεων των χωρών του Κόλπου από το Κατάρ χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογες και ανέφικτες». Κατηγόρησε τις δυνάμεις αυτές ότι διατύπωσαν απαιτήσεις που «παραβιάζουν» τους «διεθνείς κανονισμούς», απορρίπτοντας ξανά την αξίωσή τους για κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ. Πάντως, ρεπορτάζ της λονδρέζικης εφημερίδας «Τάιμς» υποστήριξε χτες πως η Τουρκία, μετά τους πρώτους 100 στρατιώτες που έστειλε πριν από μερικές μέρες στο Κατάρ, ετοιμάζεται να στείλει και άλλους 1.000.

Διαπιστώνοντας τη διατήρηση της όξυνσης στην περιοχή του Κόλπου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, ζητώντας «εξομάλυνση της ρητορικής», με τη σημείωση ότι «δεν θα είναι εύκολο» να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των άλλων χωρών του Κόλπου έναντι του Κατάρ έως τις αρχές Ιούλη.

ΚΚ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Καλεί σε δράσεις ενάντια στο γκρέμισμα των μνημείων

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας καταδικάζει την επέκταση των απαγορευτικών μέτρων που αφορούν «την προώθηση του κομμουνισμού ή οποιουδήποτε άλλου ολοκληρωτικού καθεστώτος». Σύμφωνα με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη βδομάδα, θα πρέπει να καταστραφούν μέσα σε 12 μήνες τουλάχιστον 469 μνημεία της σοβιετικής περιόδου, ανάμεσά τους περίπου 250 που είναι αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό και την Απελευθέρωση της Πολωνίας από τη ναζιστική κατοχή, στους κομμουνιστές αντάρτες της Λαϊκής Φρουράς και του Λαϊκού Στρατού.

«Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό ότι αυτή η απαγόρευση ενάντια στα μνημεία στρατιωτών που έπεσαν στον αγώνα κατά του φασισμού, πέρασε κατά την 76η επέτειο από τη ναζιστική επίθεση στη Σοβιετική Ενωση. Υπενθυμίζουμε ότι το πολωνικό έθνος δεν εξοντώθηκε από τους ναζί και αυτό το οφείλει στους Σοβιετικούς στρατιώτες. Κατά την Απελευθέρωση της Πολωνίας, περίπου 600.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού σκοτώθηκαν».

«Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Η πολύχρονη προπαγάνδα που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, επιδιώκει να σβήσει τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό και τον συνέτριψαν. Σε πολλά μέρη η κοινωνία αντιστέκεται στα σχέδια για αλλαγή ονομάτων σε δρόμους και μετακίνηση μνημείων. Το ΚΚ Πολωνίας υποστηρίζει όλες τις δράσεις για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και καλεί σε συμμετοχή στις πρωτοβουλίες ενάντια στη διαστρέβλωση της Ιστορίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Να καταδικαστεί η επέκταση των εβραϊκών εποικισμών

Εκκληση για «μια σοβαρή και επείγουσα θέση κατά της κλιμάκωσης της παράνομης στρατηγικής επέκτασης των εποικισμών του Ισραήλ» απηύθυνε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι. Σε δήλωσή του, επισήμανε ότι «οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί διπλασιαστήκαν κατά 70% το 2016 σε σχέση με το 2015» και ότι «η επεκτατική πολιτική του Ισραήλ έχει στόχο να εμποδίσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και παρακείμενου Παλαιστινιακού Κράτους, με απώτερο σκοπό τον εκτοπισμό του λαού μας από τη γη του και την επιβολή νέων δεδομένων, που θα εξασφαλίσει τη διευθέτηση ενός εκατομμυρίου παρανόμων ισραηλινών εποίκων στα εδάφη του Παλαιστινιακού Κράτους στο εγγύς μέλλον, ειδικά όταν ο αριθμός των παράνομων εποίκων ανέρχεται στους 750.000 εποίκους σε 237 παράνομους εποικισμούς».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Μ. Τουμπάσι καλεί την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τις οργανώσεις της χώρας μας και γενικά τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβουν τις πολιτικές και νομικές ευθύνες τους και να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ ώστε να τερματίσει την οικοδόμηση και την επέκταση των αποικιακών εποικισμών και να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με το πρόσφατο ψήφισμα με αριθ. 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 23ης Δεκεμβρίου 2016».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων

ΤΙΡΑΝΑ.--

Η χαμηλή συμμετοχή των Αλβανών ψηφοφόρων στις κάλπες και η διαφαινόμενη νίκη του σημερινού πρωθυπουργού και αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, είναι τα βασικά στοιχεία των προχτεσινών αλβανικών βουλευτικών εκλογών.

Αλβανικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως το ποσοστό αποχής ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών και πως κυμάνθηκε μεταξύ 45% έως 54%. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε καταμετρηθεί πάνω από το 50% των ψηφοδελτίων, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης εικόνα για την κατανομή των κομμάτων στη νέα 140μελή Βουλή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα φαινόταν να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπασά, με περίπου 49% (και πιθανότητα εκλογής περίπου 76 βουλευτών). Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά ερχόταν δεύτερο, με περίπου 28% (πτώση περίπου 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2013) και περίπου 40 έδρες. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης (SIM), με περίπου 15% και 20 έδρες.

Στη νέα αλβανική βουλή διαφαινόταν πιθανή η εκλογή βουλευτών από πέντε κόμματα, μεταξύ των οποίων το κόμμα «Δημοκρατική Ενταξη και Ενότητα», γνωστό ως «κόμμα των Τσάμηδων», που φαινόταν να εξασφαλίζει τουλάχιστον δύο βουλευτές, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που φαινόταν πιθανό να εκλέξει έναν βουλευτή.

ΗΠΑ
Εγκρίθηκαν εν μέρει οι απαγορεύσεις στο Μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαν «δικαίωση» της πολιτικής του στο Μεταναστευτικό είδε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει εν μέρει κυβερνητική απόφαση για την απαγόρευση της εισόδου ταξιδιωτών στις ΗΠΑ από Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη. «Είναι καθαρή νίκη για την εθνική μας ασφάλεια» είπε ο Τραμπ. Η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει την εφαρμογή των απαγορέυσεων Τραμπ μόνον για πρόσωπα που «δεν έχουν εγκαθιδρύσει σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ