Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων

ΤΙΡΑΝΑ.--

Η χαμηλή συμμετοχή των Αλβανών ψηφοφόρων στις κάλπες και η διαφαινόμενη νίκη του σημερινού πρωθυπουργού και αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, είναι τα βασικά στοιχεία των προχτεσινών αλβανικών βουλευτικών εκλογών.

Αλβανικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως το ποσοστό αποχής ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών και πως κυμάνθηκε μεταξύ 45% έως 54%. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε καταμετρηθεί πάνω από το 50% των ψηφοδελτίων, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης εικόνα για την κατανομή των κομμάτων στη νέα 140μελή Βουλή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα φαινόταν να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπασά, με περίπου 49% (και πιθανότητα εκλογής περίπου 76 βουλευτών). Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά ερχόταν δεύτερο, με περίπου 28% (πτώση περίπου 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2013) και περίπου 40 έδρες. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης (SIM), με περίπου 15% και 20 έδρες.

Στη νέα αλβανική βουλή διαφαινόταν πιθανή η εκλογή βουλευτών από πέντε κόμματα, μεταξύ των οποίων το κόμμα «Δημοκρατική Ενταξη και Ενότητα», γνωστό ως «κόμμα των Τσάμηδων», που φαινόταν να εξασφαλίζει τουλάχιστον δύο βουλευτές, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που φαινόταν πιθανό να εκλέξει έναν βουλευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ