Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συμφωνία συγκυβέρνησης Συντηρητικών - DUP

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε συμφωνία στήριξης της νέας συντηρητικής κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προχώρησαν χτες ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το τρισέλιδο κείμενο συμφωνίας αναφέρει μεταξύ άλλων τη χορήγηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 1 δισεκατομμυρίου στερλινών μέσα στην επόμενη διετία στη Βόρεια Ιρλανδία για τον εκσυγχρονισμό δομών σε σχολεία, νοσοκομεία, οδικά δίκτυα, αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο των «συμμαχικών» υποχρεώσεων έναντι του ΝΑΤΟ, εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης στη γεωργία ενόψει των συνεπειών από τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Βrexit).

Το βορειοϊρλανδικό DUP δεν θα συμμετάσχει με υπουργούς στη νέα κυβέρνηση, αλλά δεσμεύεται να στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών σε κάθε ψηφοφορία εμπιστοσύνης, σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα εμπλακεί σε ό,τι αφορά την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης για το βορειοϊρλανδικό.

Η Μέι υποστήριξε πως το κόμμα της «μοιράζεται» με το DUP «την επιθυμία εξασφάλισης ισχυρής κυβέρνησης που θα προωθήσει τα προγράμματα και θέματα, όπως η διαπραγμάτευση του Brexit και ζητήματα εθνικής ασφάλειας». Υποσχέθηκε αργότερα σε ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί «από κανέναν Ευρωπαίο πολίτη να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο» μετά το Βrexit.

Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στηλίτευσαν την ικανότητα της Μέι να εξασφαλίσει «από το πουθενά» πόρους 1 δισ. στερλινών για τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ στο προεκλογικό μανιφέστο του κόμματός της σχεδίαζε νέες, άγριες περικοπές δημόσιας χρηματοδότησης για την Υγεία, την Εκπαίδευση, τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ αυξημένες είναι οι λαϊκές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και στέγασης για σημαντικό μέρος των λαϊκών νοικοκυριών και των νέων ζευγαριών, που επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την πύρινη λαίλαπα στον πύργο «Γκρένφελ» που οδήγησε στο θάνατο πολλές δεκάδες ανθρώπους.

Τέλος, συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώνονταν ως αργά το βράδυ της Κυριακής στο Ανατολικό Λονδίνο, μετά την οργή που προκάλεσε η είδηση θανάτου 25χρονου μαύρου άνδρα, ο οποίος φέρεται πως ξυλοκοπήθηκε άγρια στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου για τροχαία παράβαση. Κατά τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άτομα, οι περισσότεροι αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ