ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αύριο η απεργία και η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα

Σε νέα κινητοποίηση καλεί σήμερα η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων, στις 10 π.μ., στους στύλους του Ολυμπίου Διός

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Με πολύμορφες δραστηριότητες συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, απέναντι στην εντεινόμενη και συντονισμένη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, άλλων αστικών κομμάτων, δικαστικών αρχών, δημοτικών αρχών και αστικών ΜΜΕ.

Σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τους αποκλεισμούς αμαξοστασίων, ενώ η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων καλεί σε συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Αύριο, Πέμπτη, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, με την Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων να καλεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Για αύριο έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου).

Κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι από ταξικά συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων και συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου με συνθήματα απαίτησαν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Δυνάμεις της αστυνομίας, ένστολοι και αστυνομικοί με πολιτικά, τους επιτέθηκαν όταν προσπάθησαν να ανοίξουν πανό για να διαμαρτυρηθούν για τις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων. Το πανό που επιχείρησαν να ξεδιπλώσουν ανέγραφε «Αμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

Σε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα καλεί σήμερα η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων
Σε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα καλεί σήμερα η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων
Με αφορμή το γεγονός και την επέμβαση της αστυνομίας, ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Φοβούνται ακόμη και αυτό το πανό. Δεν θέλουν να βλέπουν ούτε το σύνθημα με το αίτημα».

Οσο διαρκούσε η κινητοποίηση, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνταν συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσίασε την τρίτη εκδοχή της νομοθετικής ρύθμισης που τελικά ψήφισε αργότερα η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία, όπως και οι δύο προηγούμενες, δεν ικανοποιεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Το μεσημέρι ακολούθησε συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπου αποφασίστηκαν η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι αύριο και η πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης της ΕΕ μετά την απεργιακή συγκέντρωση. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι λόγω καύσωνα θα υπάρχει αυξημένο προσωπικό ασφαλείας.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στη συντονισμένη επίθεση

Σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησής τους από κυβέρνηση και δημάρχους.

Στη Θεσσαλονίκη οι συμβασιούχοι, έχοντας στο πλευρό τους το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, παραμένουν στα αμαξοστάσια και στους ΧΥΤΑ. Παράλληλα, χτες, κινητοποιήθηκαν ενάντια στην επιδίωξη της δημοτικής αρχής να ανακηρύξει με συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εργολάβο - ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο της αποκομιδής για τρεις μέρες. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, προβλέποντας παράλληλα αυξημένο προσωπικό ασφαλείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην πόλη. Οσον αφορά τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η επιμονή της να προχωρήσει τον διαγωνισμό (ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης δήλωσε αργότερα ότι θα υπογράψει ο ίδιος τη σύμβαση με τον ιδιώτη) επιβεβαιώνει το ρόλο που έχει αναλάβει ως «λαγός» για την παράδοση του τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Οικονομική Επιτροπή, Γιάννης Δελής, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αρνούμενος να την νομιμοποιήσει με την παρουσία του. Σε δήλωσή του επισημαίνει πως η δημοτική αρχή έχει βαλθεί να ολοκληρώσει «το έγκλημα που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο με την "πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος" για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη της καθαριότητας της πόλης για 3 μέρες καταρχήν και για 192.000 ευρώ, "και για όσο χρειαστεί", όπως δήλωσε, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της ιδιωτικοποίησης στην καθαριότητα της Θεσσαλονίκης που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα της πόλης».

Στην Πάτρα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με αποκλεισμούς αμαξοστασίων. Σήμερα, προχωρούν σε συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, στις 10 π.μ. Αύριο συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, δρομολογώντας πούλμαν με αναχώρηση στις 6.30 π.μ. από τον Αγιο Ανδρέα (τηλ. επικοινωνίας: 697.4933.778, 694.6297.985, 694.4557.511).

Στην Τήνο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει την ανάθεση, από το δήμο, της αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτη. Στη Νέα Ιωνία ο δήμαρχος, μιλώντας χτες το πρωί στους συμβασιούχους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο του δήμου, τους απείλησε ευθέως λέγοντας ότι «θα μας έχετε απέναντι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν σήμερα δεν βγούνε κάποια δρομολόγια απορριμματοφόρων».

Την ίδια ώρα, με υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τους «δίκαιους αγώνες των εργαζομένων», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, έσπευσε να τους υπονομεύσει, δηλώνοντας ότι «οι πόλεις μας πρέπει να καθαριστούν χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι περισσότερο υπεύθυνοι από την νομοθετική εξουσία».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε «άστοχη και υπερβολική» την απόφαση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ενώ ποντάροντας στον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» ζήτησε από τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους», λέγοντας ότι «μόνο έτσι θα υπηρετήσουν την αποστολή τους και δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Μεταξύ ανεργίας και «ομηρίας» χιλιάδες εργαζόμενοι...

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, υπογραμμίζοντας ότι δεν απαντά στις αγωνίες και τα αιτήματα των εργαζομένων

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εγκρίθηκε χτες η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, τονίζοντας ότι δεν απαντά στις αγωνίες και τα αιτήματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ οι βουλευτές του υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των συμβασιούχων για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

«Παρών» δήλωσαν στην τροπολογία η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ενώ, αφού πρώτα επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ίδιας ουσιαστικά πολιτικής με αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση, καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Αναλυτικότερα, η τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017 μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018, για να απολυθούν στη συνέχεια, ή και ακόμα νωρίτερα, αν έχουν καταρτιστεί οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων στις θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν από τον ΑΣΕΠ. Οι συμβασιούχοι, δηλαδή, θα απολυθούν έτσι κι αλλιώς μέσα στους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα, προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς αυτή η μοριοδότηση ωστόσο να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατατέθηκε στην τροπολογία, αφαιρέθηκε το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους να τον ορίσουν αυτοί. Με βάση τις μέχρι τώρα αιτήσεις των δήμων, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 2.500. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των σημερινών συμβασιούχων αποκλείονται έτσι κι αλλιώς, καθώς είναι υπερτριπλάσιοι.

Τέλος, στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη που αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού οι ΟΤΑ θα πρέπει να κάνουν την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδια μέσα. Μια γενικόλογη πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς προσκρούει σε αντίθετες νομοθετικές ρυθμίσεις που διατηρεί η κυβέρνηση και διασφαλίζουν τη δυνατότητα παράδοσης των υπηρεσιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Επιβεβαιώνεται ότι μένουν «στον αέρα» χιλιάδες συμβασιούχοι

Σαφής ήταν η παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, πως η κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν ικανοποιεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά αντίθετα δρομολογεί χιλιάδες απολύσεις. «Δεν δημιούργησα την παραμικρή προσδοκία ότι θα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου», ανέφερε στην ομιλία του, προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές».

«Ξεκινάμε καταρχάς με 2.500 θέσεις εργασίας που μπορούν να γίνουν πολύ παραπάνω», ισχυρίστηκε ο υπουργός, μεταφέροντας την ευθύνη στους δήμους, που καλούνται να υποβάλουν αιτήματα για θέσεις εργασίας, εφόσον όμως διαβεβαιώσουν ότι η σχετική δαπάνη για τη μισθοδοσία θα καλυφθεί από τα δημοτικά τέλη.

Ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «ρεαλιστική διέξοδο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», ενώ επικαλέστηκε «τα προβλήματα σε αυξημένη τουριστική περίοδο» για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Μεταξύ της κυβέρνησης και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ανταλλάχθηκαν κατηγορίες για το «ποιος δημιούργησε το πρόβλημα», όταν και οι μεν και οι δε υλοποίησαν και υλοποιούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας» και στο Δημόσιο, όπως και για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από τη ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη μοριοδότηση υπέρ των συμβασιούχων με δύο οκτάμηνα και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η Τοπική Διοίκηση «να αποφασίζει τον τρόπο που θα μαζεύει τα σκουπίδια», δηλαδή να ανοίξει ακόμα πιο διάπλατα ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών επιχειρήσεων στην καθαριότητα.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν απαντά στις αγωνίες και τα αιτήματα όλων αυτών που μέρες τώρα αγωνίζονται για τη διασφάλιση της δουλειάς τους», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική τροπολογία.

Επισήμανε ότι για όλους τους συμβασιούχους το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά μπορεί να ικανοποιηθεί με έναν τρόπο: «Η κυβέρνηση να μετατρέψει τώρα τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Ετσι θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους και οι δήμοι θα έχουν τους αναγκαίους εργαζόμενους για την καθαριότητα».

Σημείωσε ακόμη ότι η ενισχυμένη πριμοδότησή τους για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την οποία προβλέπει η τροπολογία, δεν ξεπερνάει τη μοριοδότηση άλλων κριτηρίων, που σημαίνει ότι δεν διασφαλίζει τη δουλειά των ήδη συμβασιούχων. Πρόσθεσε ότι η αφαίρεση του ορίου ηλικίας των πενήντα ετών που έθετε η αρχική τροπολογία αποτελεί ένα βήμα για όλους αυτούς που βρίσκονται στη δύσκολη ηλικία των 50 - 67 ετών, ωστόσο ούτε αυτό από μόνο του μπορεί να διασφαλίσει την πρόσληψή τους μέσω του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα των συμβασιούχων στα νοσοκομεία, όπου με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες, ένα πολύ μεγάλο μέρος μένει τελικά εκτός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων γιατί στηρίζει την παράδοση όλων των κερδοφόρων αρμοδιοτήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Αν πράγματι θέλετε να μην πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν έχετε παρά να καταργήσετε το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει, εσείς όμως το αφήνετε άθιχτο. Ετσι οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό να πάρουν αυτό το φιλέτο», είπε, στηλιτεύοντας παράλληλα τη στάση δημάρχων - «λαγών», όπως της Θεσσαλονίκης, που ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες.

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους συμβασιούχους να βγάλουν συμπεράσματα και από τη στάση της ΝΔ, που ζητάει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να δοθεί η αποκομιδή σε ιδιώτες.

«Οι συμβασιούχοι για άλλη μια φορά έφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της σταθερής δουλειάς», υπογράμμισε. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να γενικεύσουν αυτό τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά, ενάντια σε αυτό το καθεστώς ζούγκλας, που έχουν δημιουργήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατόπεδο, βγάζει όλη τη βρώμικη δουλειά από εκεί που την άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δουλεύουν για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολάβων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό των αρμόδιων υπουργών ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με ρεαλιστικό τρόπο, σημείωσε: «Είναι ρεαλισμός να πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχοι, αφού όλες οι κυβερνήσεις και εσείς μέσα τους ξεζουμίσατε;».

Ο Μ. Συντυχάκης απαίτησε να γίνει δεκτή εδώ και τώρα η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα, για την άμεση μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Μόνη διέξοδος η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την είσοδο εργολάβων

Την απόπειρα εμπαιγμού των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους από την κυβέρνηση καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οι δήμαρχοι Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, υπογραμμίζουν ότι ο μόνος δρόμος που δίνει διέξοδο στους εργαζόμενους και ανάσα στους δήμους είναι η μετατροπή όλων των προσωρινών συμβάσεων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των δημάρχων έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υπέγραψε μνημόνια που τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Προσπαθεί να μας πείσει ότι γυρεύει μια θετική διέξοδο για τους χιλιάδες συμβασιούχους και ότι τάχα ζητάει εναγωνίως δρόμο για να μην μπούνε οι εργολάβοι στους δήμους.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από αυτά που διακηρύσσουν υπόγεια και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα στελέχη της.

Ας τους ρωτήσουμε λοιπόν εμείς απλά: Οι 80 περίπου δήμοι, που σήμερα είναι κοντά στο "κόκκινο", πώς άραγε μπορούν να προκηρύξουν θέσεις για πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων και μάλιστα σε αριθμό ίσο με τους σημερινούς συμβασιούχους, όταν η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση να έχει ο κάθε δήμος τέτοιο ύψος ανταποδοτικών που να καλύπτει σήμερα μέχρι τον καταληκτικό μισθό τους εργαζόμενους που θα προσλάβει;! Αλήθεια, πού να τα βρουν οι δήμοι μας ετούτα τα ποσά, μέσω των ανταποδοτικών τελών, αν δεν χαρατσώσουν τους δημότες τους; Ποιον κοροϊδεύουν η κυβέρνηση και τα στελέχη της; Επειδή εμείς, ως δήμαρχοι, ξέρουμε το εύρος της αλήθειάς τους, ας αποδείξουν ότι δεν είναι έτσι.

Ενας τρόπος πολιτικός και καθαρός υπάρχει. Να μετατρέψει τώρα η κυβέρνηση τις προσωρινές συμβάσεις όλων σήμερα των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Ετσι μόνο δίνει διέξοδο σε εργαζόμενους και ανάσα σε εκατοντάδες δήμους.

Τέλος, αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις πόρτες των δήμων στους εργολάβους, μπορεί να το καταφέρει πολύ απλά, καταργώντας το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει!».

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους

Δεκάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους.

Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη σημασία έχει η αλληλεγγύη από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, από τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, τον οποίο επικαλούνται συνεχώς τα αστικά επιτελεία για να χτυπήσουν την κινητοποίηση, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονται για τη δική τους πανελλαδική απεργιακή μάχη στις 20 Ιούλη.

Σε ανακοίνωσή του, το κλαδικό Συνδικάτο σημειώνει: «"Παπαγάλοι" στα κανάλια, στελέχη των κομμάτων, δήμαρχοι που στηρίζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου, όλοι αυτοί κόπτονται για το πώς θα συνεχίσουν να δουλεύουν ανενόχλητα τα σύγχρονα γκέτο του τουρισμού! Κόπτονται για το πόσο γρήγορα θα καταργήσουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, όπως έχει γίνει στις χλιδάτες επιχειρήσεις στον επισιτισμό και τον τουρισμό».

Και ξεκαθαρίζει: «Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό το επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε αντίστοιχες κινητοποιήσεις με απεργία στις 20 Ιούλη. Δεχόμαστε αντίστοιχη επίθεση από την κυβέρνηση και την εργοδοσία στο δικαίωμα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Ξέρουμε καλά ότι η ανάπτυξη που μας προπαγανδίζουν κάθε μέρα, είναι ανάπτυξη που θα κερδίζουν μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και προϋποθέτει τη μείωση μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τους μισθούς των 400 ευρώ, την κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τη μονιμοποίηση και γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα (...) δεν έχουμε άλλο δρόμο από την οργάνωση του αγώνα μας σε κοινό μέτωπο ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια».

Αλληλεγγύη από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να σταθούν αγωνιστικά στο πλευρό των συμβασιούχων στους δήμους, που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι «η κοροϊδία των συμβασιούχων συνεχίζεται και τώρα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι "θα βρεθεί κάποια λύση", που συνοδεύονται με τις ορμήνιες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις», είναι η «ίδια τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν μας καλούσε να φύγουμε από τα μπλόκα και θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, που ποτέ, όμως, δεν ικανοποίησε».

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι», επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «στεκόμενοι στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων των ΟΤΑ, παλεύουμε για να μην περάσουν η καθαριότητα και άλλες δημοτικές υπηρεσίες στους ιδιώτες, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, να κατασκευαστούν δημοτικά έργα και υποδομές που θα βελτιώνουν τη ζωή του αγροτικού κόσμου στα χωριά».

Κάλεσμα αγώνα από τη «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο την Πέμπτη

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο και στην πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων στους δήμους στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ., καλεί η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση», σημειώνοντας τα εξής:

«Η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ - ΟΤΑ αποτέλεσε άλλο ένα επεισόδιο μιας νέας κοροϊδίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο προς τους συμβασιούχους, αλλά και προς όλους τους εργαζόμενους.

Κοροϊδεύει για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι "εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας στους δήμους".

Κοροϊδεύει, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση - με τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης - έχει αποφασίσει προ πολλού να παραδώσει την καθαριότητα στους ιδιώτες, αλλά και γιατί μόλις χτες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος δήλωσε πως "δίνουμε νέο περιθώριο χρόνου μέχρι την 10η Ιούλη στους δημάρχους Πελοποννήσου να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή όχι την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες".

Κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι εισηγείται "τον απεριόριστο αριθμό προσλήψεων", αρκεί αυτές να γίνουν από τα ταμεία των δήμων, όταν είναι γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι έχουν οδηγηθεί οικονομικά "στο κόκκινο" κι όταν την ίδια στιγμή οι μνημονιακοί περιορισμοί στις προσλήψεις 1:4 είναι σε ισχύ.

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός πρότεινε στην ΠΟΕ - ΟΤΑ 10.000 απολύσεις, αφού και αυτές οι κατ' ευφημισμό 2.500 προσλήψεις είναι αβέβαιο αν θα καλυφθούν από τους τωρινούς συμβασιούχους. Οσο για τα περί αυξημένης μοριοδότησης και την άρση του περιορισμού λόγω ηλικίας, αυτή είναι επί της ουσίας χωρίς αντίκρισμα και το ξέρουν καλύτερα απ' όλους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Η τροπολογία της κυβέρνησης και οι πρωθυπουργικές "δεσμεύσεις" δεν είναι σχέδιο παραμονής των συμβασιούχων στις δουλειές τους, αλλά σχέδιο απολύσεων.

Η ευθύνη είναι στην κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί τα σκουπίδια είναι στους δρόμους, όχι μόνο γιατί απολύει αυτούς που καθαρίζουν τις πόλεις, αλλά και γιατί μαζί με δημάρχους, εισαγγελείς, προωθεί σχέδια καταστολής των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Συνεχίζουμε! Ολοι και όλες για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων την Πέμπτη 29 Ιούνη.

Μόνιμη δουλειά ζητάει η εργατιάκαι ΟΧΙ απολύσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ».

Με τη φωνή των μονοπωλίων του Τουρισμού...

Επιβεβαιώνοντας τα όσα καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού για την κυβέρνηση, η ίδια η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, βγήκε αργά χτες το απόγευμα και ζήτησε «άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων», ισχυριζόμενη ότι η απεργία των εργαζομένων στους δήμους «θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα».

Ως γνήσια εκπρόσωπος μάλιστα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, έσπευσε να... μεταφέρει ότι «το υπουργείο Τουρισμού έχει γίνει αποδέκτης κύματος παραπόνων από φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζητούν άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και να αποφευχθεί πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ