ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγγυάται στο κεφάλαιο κέρδη και σταθερότητα

Eurokinissi

Το γνωστό κυβερνητικό «τροπάρι» για τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που δέχτηκαν ώθηση απ' την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, με κομπασμούς για τη θετική της αποτίμηση απ' τις αγορές, επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «η πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου», ενώ επανέλαβε και τα όσα εξασφάλισε η κυβέρνηση για το εγχώριο κεφάλαιο, χωρίς βέβαια καμία αναφορά στα όσα αντιλαϊκά περιλαμβάνει.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι η συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τον νέο «εθνικό» στόχο της εξόδου στις αγορές, επικαλέστηκε ως πειστήριο της «επιτυχίας» την αντίδραση των αγορών λέγοντας ότι «οι θέσεις και εκτιμήσεις αυτές, παρά την κακόπιστη στάση της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνονται από τη συμπεριφορά των αγορών, τις επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων με ιστορικά χαμηλά επιτόκια για την περίοδο της κρίσης, την εισροή κεφαλαίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και από τις αποφάσεις του οίκου "Moody's" που αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα με θετική προοπτική. Την ίδια στιγμή, την προηγούμενη εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν χαμηλά κρίσης με καθημερινή μείωση των επιτοκίων, ενώ η πορεία αυτή συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με την μείωση των spreads, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν σταθερά τη στιγμή που το σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης σημειώνει αύξηση επιτοκίων».

Σε ερώτηση για το αν θα επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές για δανεισμό, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών ομολόγων και των δευτερογενών αγορών και στη βάση των συμπερασμάτων, που καθημερινά εξάγουμε, θα επιλέξουμε τον καταλληλότερο χρόνο για έξοδο στις αγορές (...) Δεν θα γίνει βιαστικά, αλλά αντιθέτως θα γίνει με τέτοιους όρους, ώστε να μην αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες έξοδοι, οι οποίες θα προετοιμάσουν τελικά το έδαφος για την οριστική επανάκτηση της πρόσβασής μας στις αγορές στο τέλος του προγράμματος».

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με δεδομένη αυτή τη θετική πορεία, τα καταστροφολογικά σενάρια που προσπάθησε επί οχτώ συνεχείς μήνες να εξυφάνει η ΝΔ έχουν καταρρεύσει» και γι' αυτό επιλέγει να αντιπολιτευτεί με ακόμα πιο «ακραίο τρόπο».

«Ανακεφαλαιώνοντας», εξάλλου, την κυβερνητική προσπάθεια για στήσιμο κάλπικων διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ, γύρω απ' όλα τα τρέχοντα ζητήματα, από την απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ έως την υπόθεση του «Noor 1», τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ και τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την τρομοκρατία, ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει επιλέξει «πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων στους πολίτες», εμφανίζοντας την κυβέρνηση ως εγγυητή της κανονικότητας και της ασφάλειας: «Εμείς θα συνεχίσουμε, παρά τις δυσκολίες, τη μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και την κανονικότητα στην ελληνική πολιτεία, να βάλουμε τέλος στις πρακτικές της διαφθοράς και της παρανομίας, να εγγυηθούμε την νομιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εταξε στο κεφάλαιο επενδυτικό παράδεισο

«Κάλεσμα» στον «κόσμο της αγοράς» να ετοιμάζεται για «επενδύσεις» στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στο Συνέδριο του «Economist», τάζοντας στο κεφάλαιο έναν ...επενδυτικό παράδεισο.

«Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά», διαβεβαίωσε, στον ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου.

Συνοψίζοντας το δικό του «Εθνικό Σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση» για την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», έταξε στο κεφάλαιο «βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων», «εμπροσθοβαρή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων», «μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο κράτος», «με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023», με στόχο «μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, όχι στο 3,5% του ΑΕΠ, που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση».

Ειδικά για τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, υποσχέθηκε μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%, αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ «και αν στην πορεία καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάπως μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμα πιο επιθετική μείωση φορολογίας από αυτήν που έχουμε ήδη εξαγγείλει».

Εταξε, επίσης, «ένα μικρότερο, αλλά καλύτερο κράτος. Με καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει». «Αποτελεί κεντρική μας πολιτική επιλογή να ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», συνέχισε ζητώντας, για παράδειγμα, «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Δηλώνει «διαθέσιμη» για τις αστικές κυβερνήσεις της επόμενης μέρας

Την διαθεσιμότητά της για το στήσιμο σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών, ικανών να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο, ενσωματώνοντας πλατύτερα στρώματα στους στόχους του, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του χώρου της στους ενδοαστικούς συσχετισμούς, ανέπτυξε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο «STAR», στο φόντο και του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά αύριο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που εκτίμησε πως «από το φθινόπωρο και μετά μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις», είπε πως «πιστεύω ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας περνάει μέσα από τη δυνατότητα που θα έχουν οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν ένα εθνικό σχέδιο για τον τόπο. Για να το κάνουμε όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια και αυτοκριτική απ' όλους», βάζοντας όρους στην τέτοια προσπάθεια να τα βρούνε.

Κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «δεν τη θέλουν τη συνεννόηση, νομίζουν ότι μέσα από αυτή την καρικατούρα του δικομματισμού, μπορούν να κρατήσουν δυνάμεις», είπε πως «εμείς είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας (...) επεξεργαζόμαστε το σχέδιο "Ελλάδα" (σ.σ. το σχέδιο της ΔΗΜΣΥ για αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας) και φιλοδοξούμε ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτατη προγραμματική συμφωνία», διεκδικώντας πάνω σε αυτήν τη βάση «να μειωθούν τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχυθεί η ΔΗΜΣΥ για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συνεννόηση».

Σημειώνοντας πως ζητούμενο είναι η «κοινωνική συναίνεση για να προχωρήσουμε από 'δω και πέρα» και διερωτώμενη για το αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «έχουν αποφασίσει να αλλάξουν; (...) να βάλουν νερό στο κρασί τους, να κάνουν την αναγκαία αυτοκριτική και να έρθουν να συμφωνήσουν γύρω από μια προγραμματική συμφωνία» και να μπουν σε κυβερνήσεις συνεργασιών όπως «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», κατέληξε σχετικά με τη διαθεσιμότητά τους στο ΠΑΣΟΚ: «Εάν η ΔΗΜΣΥ δεν είναι 2ο κόμμα έτσι ώστε να μπορεί να δώσει λύση, την ερώτηση για "το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης" θα πρέπει να την απευθύνετε στα δύο πρώτα κόμματα. Εμείς θα έχουμε το πρόγραμμά μας ως βάση για ευρύτατη προγραμματική συμφωνία και θα είμαστε εκεί με το πρόγραμμα πάνω στο τραπέζι (...) Δεν θέλουμε νέες αδύναμες κυβερνήσεις, που θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα και θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο για τον τόπο. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Και θα είμαστε μέρος της λύσης. Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε αυτόν το ρόλο»...

Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ

Απαγορεύτηκε, τελικά, με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας, η προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στην πλατεία Εξαρχείων. Η απόφαση της ΓΑΔΑ, που εκδόθηκε χτες το απόγευμα, κάνει λόγο για «σοβαρότατο κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας ασφάλειας» και απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και του Κολωνακίου, όπου είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση από αυτοαποκαλούμενους αντιεξουσιαστές.

Η απόφαση, όπως αναμενόταν, ξεκίνησε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ. Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ ανέφερε πως «για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο... Παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού... Ο Ν. Τόσκας, αν είχε στοιχειώδη ευθιξία, σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί». Σε δική του ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «η ΝΔ επιβεβαιώνει ποιος ήταν ο εμπνευστής και διοργανωτής της προβοκάτσιας».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση για φοροελέγχους

Με την αιτιολογία ότι «οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων αντίκεινται στην αρχή της ασφάλειας δικαίου» και διατάξεις του Συντάγματος, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε οριστικά και με απόλυτο τρόπο ότι για όλους τους αναδρομικούς φοροελέγχους ισχύει κανόνας πενταετούς παραγραφής, με τυχόν εξαιρέσεις, με τις οποίες όμως δεν ασχολήθηκε το δικαστήριο και με δυνατότητα «εύλογης παράτασης», χωρίς ωστόσο αυτή να καθορίζεται από την απόφαση.

Η απόφαση του ΣτΕ πάρθηκε με βάση προσφυγή μεγάλης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία είχαν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα λόγω ανακριβών δηλώσεων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οδηγούνται σε παραγραφή εκατοντάδες φορολογικές υποθέσεις, ενώ ανάμεσά τους είναι και εκείνες που αφορούν στις γνωστές «λίστες» καταθετών του εξωτερικού.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των συντακτών, υπονόησε σκοπιμότητα αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα πως «πολλές φορές το ΣτΕ, όταν καλείται να σταθμίσει τον περιορισμό πιθανών ατομικών δικαιωμάτων με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έχει επιχειρηματολογήσει ότι το δημόσιο συμφέρον κρίνεται πιο σημαντικό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προχώρησε σε μια στάθμιση (...) Θα όφειλαν και οι Ελληνες δικαστές να γνωρίζουν - και νομίζω ότι το γνωρίζουν - ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μια σειρά από πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες καθυστέρησαν διαδικασίες ελέγχου που βασίζονταν σε στοιχεία που εμπεριέχονταν σε συγκεκριμένες λίστες φοροδιαφυγής», συμπληρώνοντας με τα γνωστά περί «μάχης» της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ