ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Φακέλωμα» ευρωενωσιακών διαστάσεων στο όνομα της ασφάλειας

Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μηχανισμών «φακελώματος» αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν για την ενίσχυση της «διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών» των κρατών - μελών, σε συνέχεια και των όσων αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 - 23 Ιούνη.

Συγκεκριμένα, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της «διασυνοριακής εγκληματικότητας» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναβάθμιση του «Οργανισμού για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας», eu-LISA - που σήμερα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργική διαχείριση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) κ.ά. - με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν μετά τη μεταρρύθμισή του, ο οργανισμός eu-LISA θα αναλάβει την κεντρική λειτουργική διαχείριση των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ, την προετοιμασία, την ανάπτυξη και τη λειτουργική διαχείριση των νέων συστημάτων πληροφοριών: Το σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) και το σύστημα πληροφοριών και αδείας ταξιδίου της ΕΕ (ETIAS) καθώς και το αναβαθμισμένο ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών ποινικού μητρώου για υπηκόους τρίτων χωρών και ανιθαγενείς (ECRIS-TCN).

Επιπλέον, θα αναπτύξει μια ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης, μια κοινή υπηρεσία βιομετρικής αντιστοίχισης και ένα κοινό αποθετήριο δεδομένων ταυτότητας, «ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ και η εύκολη επιτόπια πρόσβαση σε αυτά από τους αστυνομικούς και τους τελωνειακούς υπαλλήλους».

Η απόφαση προβλέπει ακόμα την ανάπτυξη αυτόματων μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας των δεδομένων που θα εντοπίζουν αυτόματα ενδεχόμενα εσφαλμένα ή ασυνεπή δεδομένα. Στη συνέχεια, το κράτος - μέλος που εισήγαγε τα δεδομένα θα ειδοποιείται, ούτως ώστε να τα αποσύρει ή να τα επικαιροποιεί.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε χτες ότι «οι συνοριοφύλακες, τα όργανα επιβολής του νόμου και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μετανάστευσης πρέπει να έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή για να επιτελέσουν το έργο τους. Η ασφάλεια των πολιτών μας εξαρτάται από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των εν λόγω πληροφοριών. Με την ενίσχυση της εντολής που προτείνουμε σήμερα, ο οργανισμός eu-LISA θα αναδειχθεί στο ψηφιακό κέντρο αριστείας της ΕΕ, προκειμένου να κάνει το όραμά μας για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών πραγματικότητα».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενωση Ασφάλειας, Τζ. Κινγκ, πρόσθεσε ότι στόχος είναι η «αντιμετώπιση των υπαρχόντων περιορισμών στον τρόπο παροχής πληροφοριών από τα συστήματά μας, εκπληρώνοντας έτσι τη δέσμευσή μας για τη διασφάλιση ισχυρών και έξυπνων συστημάτων για τα σύνορα και την ασφάλεια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
«Κοκορομαχίες» με αφορμή τη συγκέντρωση στα Εξάρχεια

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΝΔ με στόχο τη χάραξη κάλπικων διαχωριστικών γραμμών, την ώρα που η στρατηγική τους σύμπλευση βγάζει «μάτι», βρέθηκε και χτες η απαγόρευση της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησε για προσπάθεια εξυπηρέτησης άλλων σκοπών και κατήγγειλε ότι η συγκέντρωση θα λειτουργούσε ως προβοκάτσια. Στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία μιλώντας στο «STAR» κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΟΑΣΥ ότι «δεν βρίσκεται απλώς σε ανοιχτή γραμμή με τη ΝΔ, αλλά λειτουργεί ως εντολοδόχος της ΝΔ». Επιπλέον, έκανε λόγο για σχέδια της ΝΔ «για πολιτική αποσταθεροποίηση και για δημιουργία τεχνητών αδιεξόδων» που «πέφτουν στο κενό».

Απ' την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπός της Β. Κικίλιας δήλωσε για την απαγόρευση της συγκέντρωσης ότι «η απόφαση είναι πολιτική και προέρχεται από τον πολιτικό προϊστάμενο. Αποτελεί επισφράγιση της αποτυχίας τους. Στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Με τη χτεσινή του απόφαση ο υπουργός αποδέχτηκε ότι τα Εξάρχεια είναι άβατο. Σε μία ειρηνική εκδήλωση έδωσε απαγορευτικό».

Σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ και πώς αξιοποιήθηκε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ούτε οι ενέργειες τύπου ΠΟΑΣΥ ούτε η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ωφελούν πραγματικά το λαό και τους κατοίκους της περιοχής. Το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν μια πολιτική κόντρα, με την εμπλοκή της Αστυνομίας και άλλων μηχανισμών, μακριά απ' τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της εγκληματικότητας και των αιτιών που τα γεννούν».

Πολιτικό μνημόσυνο για την σ. Κατερίνα Γιαννουλέλλη

Την Κυριακή 2/7, στις 11 το πρωί, οι ΚΟ Πρόνοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτικό μνημόσυνο της συντρόφισσας Κατερίνας Γιαννουλέλλη που «έφυγε» από κοντά μας στις 16/5/2017. Το μνημόσυνο θα γίνει στην αίθουσα του πέμπτου ορόφου κτιρίου επί της Χαλκοκονδύλη 37, στην πλατεία Βάθης.

Τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας απαγγέλλουν οι χρυσαυγίτες

Νέο αποκαλυπτικό βίντεο για τον ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που μάλιστα τραβήχτηκε σε εκδήλωση που έγινε μόλις την προηγούμενη βδομάδα, βγήκε στη δημοσιότητα. Στο βίντεο φαίνεται ο χρυσαυγίτης βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Καρακώστας να απαγγέλλει ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας μπροστά στον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκο, σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής που έγινε στις 22 Ιούνη, στον Ασπρόπυργο.

Το εν λόγω «ποίημα» «Die Fahne hoch» («Ορθό το λάβαρο»), που έγινε γνωστό ως «Horst Wessel Lied», αποτέλεσε δεύτερο ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας, μαζί με την πρώτη στροφή του γερμανικού εθνικού ύμνου από το 1933 έως το 1945, και το έγραψε ο Χορστ Βέσελ (Horst Ludwig Wessel), αξιωματικός της ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης SA. Σημειωτέον, στη Γερμανία το «Die Fahne hoch» απαγορεύεται να απαγγέλλεται δημόσια.

Νέα κατάθεση Γιαννουσάκη

Μετά τη συμπληρωματική κατάθεσή του (28/6) στην τρίτη τακτική ανακρίτρια για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης του φορτίου των ναρκωτικών, χτες, ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το πλοίο «Νoor 1», Ευθ. Γιαννουσάκης, βρέθηκε ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Π. Μπρακουμάτσου. Η κατάθεση αφορούσε στοιχεία για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει υποβάλει σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πειραιά και αξιωματικού ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με τον Ευθ. Γιαννουσάκη, τα δύο αυτά πρόσωπα τον πίεζαν, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, να καταθέσει για την υπόθεση επιβαρυντικά στοιχεία για Ελληνα επιχειρηματία. Τη Δευτέρα θα βρεθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να υποστηρίξει την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, καθώς, όπως φέρεται να υποστηρίζει, όσο παραμένει έγκλειστος στο χώρο των φυλακών, εξακολουθεί να κινδυνεύει.

Και άλλη δίωξη για εξοπλιστικά

Νέα ποινική δίωξη για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ασκήθηκε με παραγγελία που έδωσε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που είχε υπογραφτεί επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και αφορά τα ελικόπτερα τύπου «Σινούκ». Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό. Με απόφαση της Εισαγγελίας η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τον πρώην υπουργό ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα ο φάκελος διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια Κατά της Διαφθοράς. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γ. Σμπώκος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Α. Κάντας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας SΟΝΑΚ που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά, Θ. Λιακουνάκος και Ηλ. Αρκουμανέας. Η σύμβαση είχε υπογραφτεί τον Απρίλη του 1998.

Αναίρεση βουλεύματος για μέλη του ΤΑΙΠΕΔ

Στην αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013 - 2014, προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαρ. Βουρλιώτης.

Η παραπομπή αφορούσε σε απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και για τα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν ήταν τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, ενώ η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη είχε προκάλεσε... εκνευρισμό στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, όπου επισημάνθηκε πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, όπως είχε ψηφιστεί παλαιότερα και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο αντεισαγγελέας άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Τον τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 17 Ιούλη δόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών. Η αρχική προθεσμία έληγε σήμερα, ωστόσο είχαν υποβληθεί 4,63 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,1 εκατ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ