ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επίκειται νέος γύρος διαπραγμάτευσης» για το όνομα της ΠΓΔΜ

Αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ έγινε χτες, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, και η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας για τη συνταγματική ονομασία της πρώτης, δείχνοντας ότι «τρέχουν» οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την απρόσκοπτη προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Το «γαϊτανάκι» ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, που ανέφερε ότι τίθεται «θέμα δεδηλωμένης» για την κυβέρνηση, επειδή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος - ο οποίος κάθε φορά ερμηνεύει ανάλογα πώς τον βολεύει τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είχε υποστηρίξει για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ πως η θέση του κόμματός του είναι «η απόφαση των πολιτικών αρχηγών στο Συμβούλιο του 1992, ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό».

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον ΠτΔ για επανακαθορισμό της «εθνικής θέσης».

Απαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας, αφού ...διαβεβαίωσε ότι «με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειριστήκαμε το Κυπριακό, με την ίδια υπευθυνότητα θα διαχειριστούμε όταν έρθει η ώρα και το ονοματολογικό», πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι «έχει αλλάξει η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα» είναι «προφανές ότι επίκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης».

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, δείχνοντας πως οι εξελίξεις «τρέχουν», σημείωσε πως την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο οποίος ήταν πριν από πέντε μέρες στη γειτονική χώρα.

Παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα

Την προσπάθεια του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα όπως το «σχέδιο Ανάν» και το όνομα της ΠΓΔΜ, στηλίτευσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να επικαλείται ο Πάνος Καμμένος μία απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 για το όνομα της ΠΓΔΜ. Αφού υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ δεν υπέγραψε αυτή την απόφαση, πρόσθεσε: «Εμείς δεν υπογράψαμε γιατί είχαμε ένα πακέτο διαφωνίας, δεν υπογράψαμε γιατί δεν συμφωνούσαμε με την αποτύπωση όπως έμπαινε το όνομα, αλλά βάζαμε ζήτημα: Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, γεωγραφικός χώρος υπάρχει, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και υπήρχαν τα γνωστά αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος».

Συμπλήρωσε πως σε σχέση με εκείνη την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η θέση των άλλων κομμάτων άλλαξε μέσα στο χρόνο. «Ολοι όσοι υποστήριξαν την απόφαση για τον όρο "Μακεδονία" - να μην υπάρχει - ταυτόχρονα αναγνώριζαν το ζήτημα της γεωγραφικότητας του όρου. Κάτω όμως από τα συλλαλητήρια τα οποία είχαν προκαλέσει, και που πηγαίνανε όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων, δεν μπορούσαν να έχουν μια άλλη απόφαση», σημείωσε.

Αναφορά έκανε και στη συνάντηση που είχε γίνει σχετικά με το «σχέδιο Ανάν». Επισήμανε ότι «δεν βγήκε κανένα ανακοινωθέν από εκείνη τη συνάντηση, όπως ξέρετε. Κι ο λόγος είναι ότι το ΚΚΕ διαφωνούσε με το σχέδιο. Δηλώσαμε ότι δεν θα το υπογράψουμε. Και τότε εκτιμήθηκε να μην υπάρχει κανένα ανακοινωθέν, αφού δεν μπορούσε να βγει ένα ομόφωνο "υπέρ" του "σχεδίου Ανάν"».

Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε τη δημοσίευση των πρακτικών από τις συναντήσεις, ώστε να πάψει και το «πολιτικό κουτσομπολιό», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
«Στοιχισμένοι» στον «εθνικό στόχο» της γεωστρατηγικής αναβάθμισης

Στην ίδια γραμμή, αυτή της «σύμπλευσης» για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, αφού επισήμανε ότι «θέλουμε και στηρίζουμε για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει», πρόσθεσε ότι «σε συνεννόηση με τον διεθνή παράγοντα, πρέπει να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό διότι «σε λίγες μέρες» θα ξεκινήσουν «έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες». Για το λόγο αυτό κατέθεσε ως πρόταση την «ενθάρρυνση της ΕΕ, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, να δηλώσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα, δεν χρειάζεται καμία άλλη εγγύηση ασφάλειας, και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δείχνοντας ανάγλυφα ότι ο «καυγάς» και η δρομολόγηση των επικίνδυνων εξελίξεων είναι για το «πάπλωμα» της Ενέργειας, ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου, οι συνεργασίες με χώρες της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, οι συμμαχίες με χώρες της περιοχής, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία και του μεγάλου ενεργειακού κέντρου και του κόμβου μεταφοράς Ενέργειας. Αναφέρομαι στον αγωγό που θα ξεκινάει από την Κύπρο, θα επεκτείνεται νότια της Κύπρου και θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα, που θα μπορεί να δώσει μια καινούρια δυνατότητα εφοδιασμού Ενέργειας σε όλη την ΕΕ». Αναφέρθηκε στις μπίζνες της εγχώριας αστικής τάξης με αυτές της Αιγύπτου και του Ισραήλ, για να καταλήξει ότι «είναι η ώρα πλέον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την ύπαρξη ισχυρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, να μετατρέψουμε μία περιοχή συγκρούσεων σε μία περιοχή ειρήνης».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης αναρωτήθηκε σε «ποια κατάσταση είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις και τι αμυντικά σχέδια έχει η Ελλάδα», προτείνοντας «να συζητήσουμε σε ένα ενδεχόμενο απειλής και θερμού επεισοδίου τι κάνουμε, πού είμαστε».

Ενώ ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι εκτιμήσεις που παρέθεσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις και της ΕΕ».

Υπερασπιστής της «εθνικής» γραμμής της κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ήταν «διπλωματική νίκη της Ελλάδος, η οποία αποκάλυψε πλήρως τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας».

Υπουργός Εξωτερικών: Εγιναν θετικά βήματα στην Ελβετία

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είπε ότι «έγιναν θετικά βήματα» στη Διάσκεψη της Ελβετίας, επειδή «θέτουν το Κυπριακό σε διαφορετική τροχιά». Ως ένα από τα «θετικά βήματα», όπως είπε, ήταν «τόσο ο τρόπος που βάλαμε την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και «μπορέσαμε να έχουμε εκφρασμένη τη θέληση και γνώμη της, κατά τις διμερείς συναντήσεις, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα στο έδαφος κράτους - μέλους της, που διεκδικούσε και απαιτεί η Τουρκία», και πως «για πρώτη φορά βρέθηκαν στις διαπραγματεύσεις οι Τούρκοι μόνοι τους». Προέβλεψε ότι είναι πιθανόν «να δούμε τουρκικές προκλήσεις», προσθέτοντας πως «οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι», χωρίς «να θέλω να υποτιμήσω ή να υπερεκτιμήσω κανέναν».

Αντιδράσεις για δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών

Να σημειωθεί ότι χτες στο ζήτημα της ονομασίας καταγράφηκε και παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης, με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μ. Ροτ, σε επίσκεψή του στα Σκόπια, να φέρεται, σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, να δήλωσε «πεπεισμένος ότι η "μακεδονική" κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να μειώσει τις εντάσεις και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη (σ.σ. με τους γείτονές της). Κανείς έξω από τη "Μακεδονία" και έξω από την Ελλάδα δεν κατανοεί τη διαμάχη (σ.σ. για το όνομα), η οποία είναι εντελώς παράλογη. Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε την ιστορία στην ιστορία και να ξεκινήσουμε μαζί για το κοινό μας μέλλον».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε με ανακοίνωσή του, καλώντας «τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Michael Roth, να είναι πιο προσεκτικός όταν επισκέπτεται χώρες των Βαλκανίων, να αποφεύγει να προσπαθεί να παραδίδει μαθήματα ιστορίας και να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων του». Σε ένα τέτοιο κλίμα, χτες βράδυ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» είπε ότι οι Σκοπιανοί είναι «κακομαθημένοι» από το «διεθνή παράγοντα» και «απροετοίμαστοι» κατά τον ίδιο να προχωρήσουν τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος.

Κατασκευάσματα...

Το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ εφηύρε «σύμπλευση των κομμάτων» κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Κυπριακό. Κι αν αυτή η σύμπλευση ισχύει για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σίγουρα δεν ισχύει αυτό για το ΚΚΕ. Δεν μπορεί να μην είδανε στην ΕΡΤ την τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή - πλάνα της οποίας άλλωστε είχαν στο δελτίο - που αναφέρθηκε στο ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν από την αρχή ναρκοθετημένη, αφού είχε ως βάση ένα σχέδιο (κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου για δύο συνιστώντα κράτη) διχοτομικής έμπνευσης. Δεν μπορεί να μην είδαν την κριτική του ΚΚΕ στην κυβέρνηση για το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε, την κριτική στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που αντιμετωπίζουν το Κυπριακό στο πλαίσιο των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων κι ανταγωνισμών στην περιοχή, που τίποτα καλό δεν φέρνουν για τον κυπριακό λαό. Οπως δεν έφερε τίποτε και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, είχαν κάνει σημαία τους. Δεν μπορεί να μην είδαν την πρόταση του ΚΚΕ για την επίλυση του Κυπριακού, που βασίζεται στην ύπαρξη ενός ενιαίου κράτους, όπου ο κυπριακός λαός - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - θα είναι κυρίαρχος και απαλλαγμένος από ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις. Από πού κι ως πού «σύμπλευση» λοιπόν; Αλλά έτσι είναι. Οταν η πρεμούρα σου είναι να εξωραΐσεις την κυβερνητική πολιτική, ανακαλύπτεις πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ