Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
«Στοιχισμένοι» στον «εθνικό στόχο» της γεωστρατηγικής αναβάθμισης

Στην ίδια γραμμή, αυτή της «σύμπλευσης» για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, αφού επισήμανε ότι «θέλουμε και στηρίζουμε για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει», πρόσθεσε ότι «σε συνεννόηση με τον διεθνή παράγοντα, πρέπει να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό διότι «σε λίγες μέρες» θα ξεκινήσουν «έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες». Για το λόγο αυτό κατέθεσε ως πρόταση την «ενθάρρυνση της ΕΕ, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, να δηλώσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα, δεν χρειάζεται καμία άλλη εγγύηση ασφάλειας, και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δείχνοντας ανάγλυφα ότι ο «καυγάς» και η δρομολόγηση των επικίνδυνων εξελίξεων είναι για το «πάπλωμα» της Ενέργειας, ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου, οι συνεργασίες με χώρες της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, οι συμμαχίες με χώρες της περιοχής, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία και του μεγάλου ενεργειακού κέντρου και του κόμβου μεταφοράς Ενέργειας. Αναφέρομαι στον αγωγό που θα ξεκινάει από την Κύπρο, θα επεκτείνεται νότια της Κύπρου και θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα, που θα μπορεί να δώσει μια καινούρια δυνατότητα εφοδιασμού Ενέργειας σε όλη την ΕΕ». Αναφέρθηκε στις μπίζνες της εγχώριας αστικής τάξης με αυτές της Αιγύπτου και του Ισραήλ, για να καταλήξει ότι «είναι η ώρα πλέον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την ύπαρξη ισχυρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, να μετατρέψουμε μία περιοχή συγκρούσεων σε μία περιοχή ειρήνης».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης αναρωτήθηκε σε «ποια κατάσταση είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις και τι αμυντικά σχέδια έχει η Ελλάδα», προτείνοντας «να συζητήσουμε σε ένα ενδεχόμενο απειλής και θερμού επεισοδίου τι κάνουμε, πού είμαστε».

Ενώ ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι εκτιμήσεις που παρέθεσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις και της ΕΕ».

Υπερασπιστής της «εθνικής» γραμμής της κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ήταν «διπλωματική νίκη της Ελλάδος, η οποία αποκάλυψε πλήρως τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας».

Υπουργός Εξωτερικών: Εγιναν θετικά βήματα στην Ελβετία

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είπε ότι «έγιναν θετικά βήματα» στη Διάσκεψη της Ελβετίας, επειδή «θέτουν το Κυπριακό σε διαφορετική τροχιά». Ως ένα από τα «θετικά βήματα», όπως είπε, ήταν «τόσο ο τρόπος που βάλαμε την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και «μπορέσαμε να έχουμε εκφρασμένη τη θέληση και γνώμη της, κατά τις διμερείς συναντήσεις, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα στο έδαφος κράτους - μέλους της, που διεκδικούσε και απαιτεί η Τουρκία», και πως «για πρώτη φορά βρέθηκαν στις διαπραγματεύσεις οι Τούρκοι μόνοι τους». Προέβλεψε ότι είναι πιθανόν «να δούμε τουρκικές προκλήσεις», προσθέτοντας πως «οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι», χωρίς «να θέλω να υποτιμήσω ή να υπερεκτιμήσω κανέναν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ