Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινήσεις και εκτιμήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντ. Κυπριανού, είχε χτες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει για όσα έγιναν στο Κρανς Μοντάνα και τους ομολόγους του, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στη Λευκωσία, ώστε από την Τρίτη να έχει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και τις ηγεσίες των κομμάτων.

Μιλώντας χτες βράδυ στον «ΑΝΤ1», ο υπουργός σημείωσε πως στο επίκεντρο των συζητήσεων με την κυπριακή κυβέρνηση θα βρεθεί το πώς θα ανοίξουν μια πιο «αποτελεσματική διαπραγμάτευση», ώστε να μην κλείσει το Κυπριακό. Επέμεινε ότι «το Κυπριακό είναι εδώ» και παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση του γγ του ΟΗΕ, ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συμβάλει στην απαρχή μιας νέας συζήτησης. Διατύπωσε, δε, την άποψη ότι αν πλέον η Τουρκία αποφασίσει να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, αυτό θα είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή για την ίδια, καθώς θα έχει «τρομερό διπλωματικό κόστος».

Οπως είπε, ακόμα, ο Ν. Κοτζιάς θα συζητήσει στη Λευκωσία τη στάση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και την περιλάλητη τελωνειακή ένωση, προσθέτοντας ότι αν προχωρήσει θα έχει πολλά δισ. ευρώ όφελος για την Τουρκία.

Συμπλήρωσε ότι αντικείμενο συνεννοήσεων στη Λευκωσία θα είναι και το πώς να εμπεδωθεί το διεθνές δίκαιο, ώστε κανείς να μην αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Βασικά να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις μεγάλων ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Αγκυρα μέχρι στιγμής επιδίδεται σε φραστικούς λεονταρισμούς και ότι ενδεχομένως θέλει να προχωρήσει και σε κάποια «πρακτικά βήματα» ώστε να αποτρέψει τις γεωτρήσεις, «αλλά αυτά θα έχουν πολύ υψηλό κόστος γι' αυτούς». Συμπλήρωσε επ' αυτού ότι η Αθήνα θα στηρίξει τη Λευκωσία και εξέφρασε την πίστη του ότι «θα υπάρξουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα στηρίξουν τα δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές δίκαιο», παραπέμποντας ουσιαστικά στην κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων τους πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, από το ΥΠΕΞ αφήνονται υπόνοιες ότι επιχειρηματικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι ετοιμάζουν νέες πιέσεις για «εδώ και τώρα λύση». Ο ίδιος ο Ελληνας ΥΠΕΞ, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», έδωσε μια τέτοια εικόνα, λέγοντας ότι και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, έπαιξε τέτοιο ρόλο «λομπίστα» σε τέτοιου περιεχομένου συναντήσεις στα βόρεια προάστια της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ