Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Καθημερινά τροφοδοτείται ο δικομματικός καυγάς, προκειμένου να συντηρείται ο κουρνιαχτός που καλύπτει τη στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή για το νέο γύρο αποτέλεσε η αμισθί τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, Βασιλικής Θάνου, στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Η ΝΔ μίλησε για «μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζει «καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της πως «η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής».

Στο ίδιο πνεύμα η ΔΗΣΥ, μιλώντας για «θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στο χώρο της Δικαιοσύνης» και για «υπονόμευση των θεσμών (...) επικίνδυνη για την Δημοκρατία», και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, που εξέφρασε ανησυχία «για το πού οδηγείται η χώρα» και καταλόγισε στους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ότι «δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς γι' αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών». Επικριτικός ήταν και για την Β. Θάνου, μιλώντας για «δικαστές που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις».

Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μίλησε για χυδαιολογίες και σπίλωση υπολήψεων απ' την πλευρά της ΝΔ, θυμίζοντας αντίστοιχες περιπτώσεις με δικαστικά στελέχη που ανέλαβαν θέσεις σε κυβερνήσεις της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο καυγάς για το περιβόητο σύστημα παράλληλων πληρωμών του Γ. Βαρουφάκη, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνη ότι ο τότε υπουργός είχε παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο σε Υπουργικό Συμβούλιο. Χτες και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, δήλωσε στον «ΑΝΤ1» ότι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Ανακοινώσεις και δηλώσεις

Στο μεταξύ, απαντώντας σε προχτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε, μιλώντας σε διημερίδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ότι «αυτά που είπα στη Βουλή και προκάλεσαν την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων είναι απλώς μετριοπαθής επανάληψη όσων συζητά δημόσια ο ελληνικός λαός και όσων συζητούν κατ' ιδίαν όταν βρίσκονται μόνοι τους και μεταξύ τους οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς». Αναρωτήθηκε επίσης αν «αυτοί που υπέγραψαν την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων προβληματίζονται γιατί άραγε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής τα τελευταία 15 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Εισαγγελέων καλούσε μεταξύ άλλων «όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της Δικαιοσύνης».

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, αυτή τη φορά όμως για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σχετικά με το «πόθεν έσχες», από το οποίο εξαιρούνται οι δικαστές μέχρι να εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ. Η Ενωση καταδικάζει ως «απρεπείς, συκοφαντικές και αναρμοδίως εκφρασθείσες τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού ότι οι δικαστές δεν θέλουν δήθεν να καταθέτουν δηλώσεις "πόθεν έσχες"».

Και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε χτεσινή σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό της για τις συνεχείς και ολοένα κλιμακούμενες επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης, κάθε φορά που δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με συγκεκριμένες θέσεις και επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ