Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το βλέμμα στις «αγορές»

Τις διαδικασίες για την κατάρτιση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη, ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, με την αποστολή της σχετικής εγκυκλίου σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Σε αυτήν τίθεται πλαφόν στα όρια των κρατικών δαπανών για το επόμενο έτος, ενώ σε κάθε περίπτωση, στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς ενσωματώνονται οι στόχοι και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, με γνώμονα την απογείωση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τίθενται πάλι ανώτατα όρια των κρατικών δαπανών ανά υπουργείο, που μάλιστα δεν αποκαλύπτουν ολόκληρο το μέγεθος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, αφού, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «ενδέχεται να αναμορφωθούν σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ενδεικτικά, στο υπουργείο Υγείας, οι δαπάνες θα έχουν «ταβάνι» τα 3,7 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2017. Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη γραμμή του σφαγείου θα βρεθούν και τα προνοιακά επιδόματα της λαϊκής οικογένειας, τα οποία άλλωστε βρίσκονται στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τρίτης «αξιολόγησης», που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Μνημόνια διαρκείας προς άρση της επιχειρηματικής «αβεβαιότητας»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα «εξόδου στις χρηματαγορές» προς αναζήτηση νέων κρατικών δανείων, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη σταδιακή άρση της «επενδυτικής αβεβαιότητας», ως αποτέλεσμα βέβαια της δεύτερης «αξιολόγησης» αλλά και των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται για τη συνέχεια, με βάση τη συμφωνία της με τους «θεσμούς».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σε χτεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους έχει αποσταλεί προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, που θα συζητήσει το θέμα στις 20 Ιούλη.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο «θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα», τόνισε.

Μιλώντας στη «Wall Street Journal», και επαναλαμβάνοντας τις επισημάνσεις της πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας, μεταξύ άλλων, εστίασε στα παρακάτω ζητήματα:

-- Σχετικά με τα παζάρια για το κρατικό χρέος, εκτίμησε πως «αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι θα είναι αναπόφευκτο άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης».

-- Αναφερόμενος στην ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης», επισήμανε: «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη και να εξετάσει την αγορά ελληνικού χρέους, ακόμη και φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και ότι οι πιστωτές θα καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παράσχουν περισσότερη σαφήνεια γύρω από το ζήτημα».

Οπως προκύπτει, η «βιώσιμη έξοδος» στις χρηματαγορές, καθώς και η ένταξη στα προγράμματα της ΕΚΤ, απαιτούν διαδοχικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην πορεία εμπέδωσης κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στη Νομισματική Ενωση, καλώντας μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, όπως είναι η Γερμανία, να δρομολογήσουν «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση των εισαγωγών και των επενδύσεων. Οπως είπε, «κανείς δεν λέει στη Γερμανία να μειώσει τις εξαγωγές της».

Εκθεση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Την ίδια ώρα, και ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται, η νέα έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμούς 1,6% για το 2017, 2,4% για το 2018 και 2,7% για το 2019. Μάλιστα, η ανάκαμψη των νέων επενδύσεων αναμένεται στο 11,6% το 2019.

Παράλληλα και παρά τη βελτίωση των συνθηκών και των δεδομένων που διαπιστώνονται σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην έκθεση, επισημαίνεται πως «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», καθώς «το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές». Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ αναδεικνύει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αυτό της διαχείρισης και απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ