ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Απεργούν σήμερα διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης
  • Επισιτισμός - Τουρισμός: Συνεχίζοντας τη θεματολογία του μπροστά στην απεργία του κλάδου στις 20/7, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί δύο ρεπορτάζ: Για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Κεντρικής Μακεδονίας και για τους σπουδαστές των σχολών μαθητείας και κατάρτισης που εργάζονται στον κλάδο
  • -- Εμποροϋπάλληλοι - Αυτοαπασχολούμενοι: Την Κυριακή 16/7 η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη η απεργιακή συγκέντρωση - Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν οι Λαϊκές Επιτροπές από τις συνοικίες του Πειραιά

Η σημερινή απεργία αποτελεί σημαντικό σταθμό στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργάτες στη Ζώνη από την αρχή του έτους
Η σημερινή απεργία αποτελεί σημαντικό σταθμό στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργάτες στη Ζώνη από την αρχή του έτους
Με νέα 24ωρη απεργία, σήμερα, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κλιμακώνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα περιλαμβάνει ανάκτηση απωλειών τους κατά τα χρόνια της κρίσης και θα προβλέπει ικανοποιητικά μεροκάματα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην πλατεία Κοραή, όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία.

Κλιμάκωση ενός πολύμορφου αγώνα από τις αρχές του χρόνου

Η σημερινή απεργία είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός του πολύμορφου αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι της Ζώνης από τις αρχές του χρόνου, ο οποίος ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Μέσα από την επίμονη προσπάθεια των δυνάμεων του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και των Παραρτημάτων του σε Πέραμα και Σαλαμίνα, μέσα από περιοδείες, συσκέψεις, συνεχή κουβέντα στους τόπους δουλειάς, καρνάγια, συνεργεία, επισκευαζόμενα πλοία, έχει ενταχθεί στη μάχη η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στις αποφάσεις του Συνδικάτου. Η ίδια η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδικάτου για τη σημερινή απεργία πάρθηκε σε ανοιχτή συνεδρίαση στο Παράρτημα του Συνδικάτου στο Πέραμα. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμα ότι αν οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει έως το Σάββατο 15/7 την κλαδική ΣΣΕ, τότε οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τη δράση τους με διάφορες μορφές πάλης μέσα στον Αύγουστο, προκηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Πέρα από τις μορφές πάλης που επιλέγουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερη σημασία έχει το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, απαιτώντας: Υπογραφή ΣΣΕ για τη Ναυπηγοεπισκευή, με επαναφορά σε ισχύ της τελευταίας υποχρεωτικής ΣΣΕ (όπως ίσχυε ανά ειδικότητα), του 2009 - 2010. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ανθρώπινα ωράρια, 7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο. Το πλαίσιο αυτό έχει πυροδοτήσει την έμπρακτη συμπαράταξη και αλληλεγγύη συνδικάτων άλλων κλάδων και Λαϊκών Επτροπών, που αναλαμβάνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες και διαμηνύουν ότι η πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ αφορά κάθε κλάδο και κάθε λαϊκό νοικοκυριό.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετοχή στη σημερινή απεργία έχει κηρύξει το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Νομού Αττικής και Νήσων, ενώ κάλεσμα για τη στήριξή της και για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση απευθύνουν: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο επίσης καλεί τα σωματεία - μέλη του να ενισχύσουν και οικονομικά τον αγώνα. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕ), η Πανελλήνια Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά κ.ά.

Κάλεσμα σε όλο το λαό του Πειραιά να σταθεί αλληλέγγυος, να στηρίξει τον αγώνα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και να συμμετάσχει στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, απευθύνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Περάματος, Νίκαιας - Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Σαλαμίνας, οι οποίες όλες τις προηγούμενες μέρες συνέβαλαν στην προετοιμασία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης με περιοδείες και εξορμήσεις σε γειτονιές και τόπους δουλειάς.

Θέλουν τους εργάτες σύγχρονους δούλους - Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στον αγώνα

Το περιεχόμενο και οι μορφές αυτού του αγώνα, το μήνυμα που εκπέμπει σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις (υπολογίζονται στις 60) έχουν ήδη υπογράψει ΣΣΕ με αυτούς τους όρους, έχει θορυβήσει την εργοδοσία (μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές κ.λπ.) και την κυβέρνηση, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, στην επίσκεψή του στη Ζώνη στις 30 Ιούνη, εν μέσω των κινητοποιήσεων, έσπευσε να κάνει κήρυγμα για «εργασιακή ειρήνη» και «παραγωγική συνεργασία». Οπως είπε, για να προχωρήσει η «ανάκαμψη της ναυπηγοεπισκευής» και να έρθουν δουλειές στη Ζώνη, «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να κρατηθούν σε επίπεδο αμοιβαίων σεβασμών των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των εργαζομένων, με στόχο την παραγωγική συνεργασία (...) Η Ναυπηγοεπισκευή είναι ένας τομέας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μέσα από την εργασιακή ειρήνη».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τα μονοπώλια, όπως η «Cosco», ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην απελευθέρωση προβλημάτων που προκύπτουν στην προσπάθεια ανάπτυξης των επενδύσεων» στο λιμάνι...

Στην ίδια γραμμή του κεφαλαίου και παίρνοντας σκυτάλη από την αντίστοιχη αρθρογραφία της «Αυγής», η εφημερίδα «Καθημερινή» έσπευσε πριν από δυο μέρες και αυτή να ταχθεί ανοιχτά ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, γράφοντας ότι προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις στη Ναυπηγοεπισκευή και να προσελκυστούν πελάτες - εφοπλιστές είναι η «ομαλή και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα παράδοση των πλοίων. Να πάψουν δηλαδή τα φαινόμενα των μεγάλων καθυστερήσεων, που προκαλούσαν στο όχι και τόσο απώτερο παρελθόν οι απεργίες».

Με άλλα λόγια, αυτό που λένε η κυβέρνηση και όλα τα επιτελεία του συστήματος είναι ότι οι εργάτες θα πρέπει να δουλεύουν σαν σύγχρονοι δούλοι, είτε με καπιταλιστική κρίση είτε για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

«Με τη μαζική μας συμμετοχή απαντάμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη που φέρνουν μετά και το τέταρτο μνημόνιο θα καλυτερέψει τη ζωή του λαού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και προσθέτει: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ανάπτυξη αυτή δεν χωράει τα εκατομμύρια των εργαζομένων και του λαού που ματώνουν, αλλά μια χούφτα βιομήχανους - εφοπλιστές - τραπεζίτες».

«Καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά», προσθέτει, «τι εννοούν όταν μιλάνε για "δίκαιη ανάπτυξη". Εννοούν ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε να χάνουμε όλο και περισσότερα, να δεχτούμε αμίλητοι τη νέα επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Να δεχτούμε να δουλεύουμε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες».

«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε», διαμηνύει το Συνδικάτο, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στη σημερινή απεργία και τους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Διεθνιστική αλληλεγγύη στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα

Τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από μια σειρά χώρες.

Συγκεκριμένα, την αλληλεγγύη τους για τις απεργιακές μάχες των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή, στο Εμπόριο και τον Τουρισμό εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:

  • USB (Ιταλία)
  • CTP (ΛΔ Κονγκό)
  • FSOC (Κανάριες Νήσοι)
  • ICEU (Σρι Λάνκα)
  • «Left Bloc» (Αυστρία)
  • LAB (Χώρα των Βάσκων)
  • ΣΕΜΜΗΚ - ΠΕΟ (Κύπρος)
  • Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ