ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παρέμβαση για τα μεγάλα προβλήματα στην πυροπροστασία

Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ περιφερειακοί σύμβουλοι ζητάνε να υπάρξει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με αυτό το θέμα

Από παλιότερη φωτιά σε περιοχή του νομού Λάρισας

Eurokinissi

Από παλιότερη φωτιά σε περιοχή του νομού Λάρισας
Αίτηση συζήτησης, προ ημερήσιας διάταξης, στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, για το θέμα της πυροπροστασίας στη Θεσσαλία, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές, Αστέρης Χαλάτσης και Γιώργος Λούμας.

Στην αίτηση σημειώνεται ότι και η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει το σύστημα της πυρασφάλειας στη Θεσσαλία με πολλά προβλήματα, που εντάθηκαν περισσότερο μετά και από την πρόσφατη αποδυνάμωση που υπέστησαν αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια, προκειμένου να στελεχωθούν τα Πυροσβεστικά Κέντρα που λειτουργούν ήδη στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τους εθνικούς δρόμους, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, που τους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους.

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ περιφερειακοί σύμβουλοι, για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, που είναι ακόμα μεγαλύτερες αν συγκριθούν με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας λείπουν τουλάχιστον 20 άτομα, με βάση το οργανόγραμμα, από τον 1ο ΠΣ Λάρισας, που είναι ο μοναδικός σταθμός εντός μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και ένας από τους πρώτους σταθμούς του Πυροσβεστικού Σώματος πανελλαδικά σε διαχείριση συμβάντων. Από τον 2ο ΠΣ (εδρεύει στην 110 Πτέρυγα Μάχης) επίσης λείπει προσωπικό, ενώ από τον 3ο ΠΣ (εδρεύει στη ΒΙΠΕ Λάρισας) λείπουν τουλάχιστον 16 άτομα. Η 8η ΕΜΑΚ λειτουργεί με 20 άτομα για ειδικές αποστολές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον πενταπλάσια.

Βουνά όπως ο Κίσσαβος είναι εκτεθειμένα στις ορέξεις των εμπρηστών και στις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος

Eurokinissi

Βουνά όπως ο Κίσσαβος είναι εκτεθειμένα στις ορέξεις των εμπρηστών και στις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος
Στην Ελασσόνα, τη μεγαλύτερη γεωγραφικά επαρχία της Ελλάδας, με το μεγάλο ορεινό όγκο του Ολύμπου, το προσωπικό μειώθηκε επικίνδυνα μετά και τις μετακινήσεις στο Πυροσβεστικό Κέντρο Πυργετού για τις ανάγκες της ΠΑΘΕ, ενώ οι πυροσβέστες παραγωγικής σχολής και οι οδηγοί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Στα Φάρσαλα, το Πυροσβεστικό Κέντρο, που κατατάσσεται 9ο πανελλαδικά σε αριθμό συμβάντων από τα 120 όλης της χώρας, έχει μόνο 10 μόνιμους, που μετά βίας στελεχώνουν 1 πυροσβεστικό όχημα.

Στην Αγιά, που έχει ένα μεγάλο ορεινό όγκο (Κίσσαβος, Μαυροβούνι), υπηρετούν μόλις 15 άτομα με 3 οχήματα.

Το Πυροσβεστικό Κέντρο εθνικών οδών στον Πυργετό, που συγκροτήθηκε πρόσφατα, αποκλειστικά με μεταφορά 18 μονίμων και συμβασιούχων από άλλους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, έπρεπε να έχει 24 άτομα και να μην είναι στην υπηρεσία της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Εκτός από το προσωπικό, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (φόρμες, στολές και μέσα αντιμετώπισης χημικών ατυχημάτων, ορειβατικός εξοπλισμός κ.ά.), σε υλικοτεχνική υποδομή - οχήματα, στη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιρίων και των οχημάτων, στις δαπάνες για την προμήθεια καυσίμων κ.ά.

Από τα 29 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τα 13 είναι αμιγώς οχήματα δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, ενώ τα 7 είναι απαρχαιωμένα (25-30 ετών) και πλέον επικίνδυνα, προερχόμενα από την πρώην Δασική Υπηρεσία. Σε ό,τι αφορά τα μέσα προστασίας και ιματισμού, η τελευταία χορήγηση έγινε το Μάη του 2009, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι ιματισμό και υποδήματα, επιβαρυνόμενοι με τεράστιο κόστος. Φέτος δόθηκαν στολές (πριν λίγο καιρό) δωρεά από ιδιώτη!

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς στο Βόλο και στη ΒΙΠΕ Βόλου, όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς, όπως σε 111 Πτέρυγα Μάχης, Αεροδρόμιο Αγχιάλου, Αλμυρό (πρόσφατα μεταφέρθηκε στον Δρυμώνα και έχει στην ευθύνη και την εποπτεία του εθνικού δρόμου), Αργαλαστή, Σκιάθο, Αεροδρόμιο Σκιάθου, Σκόπελο, Αλόννησο. Αλλά και στους σταθμούς - περίπολα (Καλά Νερά, Νεοχώρι, Γορίτσα, Κατηχώρι). Η υλικοτεχνική υποδομή της υπηρεσίας έχει ελλείψεις, ο στόλος των αυτοκινήτων είναι γερασμένος και οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο Βόλο άθλιες.

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στην πόλη των Τρικάλων, όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς (Οιχαλίας, Καλαμπάκας, Πύλης). Από τα 20 οχήματα συνολικά (περιπολικά - υδροφόρες), τα 8 είναι «δεμένα» σε χώρο ευθύνης (δάση κ.λπ.) και άλλα 3-4 με πολλά προβλήματα έως παροπλισμένα. Επομένως μένουν 8 οχήματα για όλη την Περιφερειακή Ενότητα, με μεγάλο ορεινό - δασικό όγκο, για να παρέμβουν στα διάφορα περιστατικά.

Σημαντική έλλειψη θεωρείται επίσης η απουσία «κλίμακας» για όλη τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά και ενός οχήματος «10 τόνων» για την ΠΕ Τρικάλων. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα με σωλήνες και λάστιχα. Είναι τραγική η κατάσταση με τον ατομικό εξοπλισμό, που εκτός από ελλείψεις, είναι και πολύ παλιός. Π.χ. δεν υπάρχουν φιάλες - μάσκες, κ.λπ. Σε πλήρωμα 3 πυροσβεστών υπάρχει μία φιάλη και μία μάσκα! Ο συντηρητής των οχημάτων δεν πληρώνεται κανονικά και γι' αυτό αρνείται να κάνει τις επισκευές.

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με επίσης μεγάλο ορεινό - δασικό όγκο, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στην Καρδίτσα, όσο και στους περιφερειακούς ΠΣ (Μουζάκι, Παλαμά, Σοφάδες), σε οχήματα και εξοπλισμό γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που δίνονται το 2017 για την αντιπυρική προστασία από τους ΚΑΠ των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας είναι μόνο 166.600 ευρώ (167.100 ευρώ πέρσι) και ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.


Να καλυφθούν τώρα όλες οι ελλείψεις με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος

Σημειώνοντας ότι η Θεσσαλία ενδεχόμενα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές, λόγω του μεγάλου ορεινού - δασικού όγκου που διαθέτει, ανάλογα και με τα καιρικά φαινόμενα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θεωρούν ότι με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας και της κυβέρνησης, πρέπει να υπάρχει:

  • Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και τη στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.
  • Ολοκληρωμένος και αναλυτικός σχεδιασμός για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.
  • Σε συνεργασία με τους δήμους, πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχουν στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
  • Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα.
  • Ελεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρησή του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Ελεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, προβάλλει την ανάγκη για:

  • Αμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης.
  • Η κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα. Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, 3ετούς, 5ετούς θητείας, συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες (5ετούς, 3ετούς, συμβασιούχοι) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των κενών.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.
  • Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες προηγούμενων πυρκαγιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ