Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να καλυφθούν τώρα όλες οι ελλείψεις με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος

Σημειώνοντας ότι η Θεσσαλία ενδεχόμενα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές, λόγω του μεγάλου ορεινού - δασικού όγκου που διαθέτει, ανάλογα και με τα καιρικά φαινόμενα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θεωρούν ότι με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας και της κυβέρνησης, πρέπει να υπάρχει:

  • Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και τη στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.
  • Ολοκληρωμένος και αναλυτικός σχεδιασμός για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.
  • Σε συνεργασία με τους δήμους, πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχουν στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
  • Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα.
  • Ελεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρησή του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Ελεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, προβάλλει την ανάγκη για:

  • Αμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης.
  • Η κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα. Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, 3ετούς, 5ετούς θητείας, συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες (5ετούς, 3ετούς, συμβασιούχοι) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των κενών.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.
  • Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες προηγούμενων πυρκαγιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ