ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Θερινό ωράριο από τις 3 Απρίλη

Από τη Δευτέρα 3 Απρίλη και μέχρι τις 31 Οκτώβρη θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινή απόφαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών μεγαλοκαταστημάτων και την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο διάστημα αυτό τα καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ και το Σάββατο μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων εφαρμόζει το ωράριο με τα τρία απογεύματα τη βδομάδα κλειστά και το Σάββατο να λειτουργούν μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Απόφαση «Συσπείρωσης»

Την ένταξη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) στην Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση αποφάσισε, σε συνεδρίαση του, το Διοικητικό Συμβούλιό της. Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση για την ένταξή της στην Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, η ΕΟΑΣΚ επισημαίνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο πριν αποφασίσει, μετά από συζήτηση πήρε υπόψη της τα εξής:

  • Η διακήρυξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις διεκδικήσεις, τόσο σε νομαρχιακό, όσο και σε πανθεσσαλικό επίπεδο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ψηφίσματά μας.
  • Την αρνητική στάση των ακριβοπληρωμένων με 2 δισ. δρχ. το χρόνο από τον ΕΛΓΑ τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδήγησαν και οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στην οικονομική καταστροφή.
  • Την τεράστια ευθύνη των τριτοβάθμιων οργανώσεων για τον εκφυλισμό του αγροτικού κινήματος πανελλαδικά και την εχθρική στάση που κράτησαν και κρατούν απέναντι στους αγώνες των αγροτών.
  • Την ίδια ταυτότητα των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο (ΑΤΕ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Νέοι Αγρότες, ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, κόστος παραγωγής).
  • Την ανάγκη για ενιαία αντίσταση και αιτήματα σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Την ανάγκη συντονισμού του αγώνα πανελλαδικά για την αποτελεσματική διεκδίκηση, για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

Η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση δεν έρχεται να δημιουργήσει μια τρίτη Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ούτε μια παράταξη με μέλη. Μοναδικός στόχος της είναι να συντονίσει τον αγώνα πανελλαδικά, να καθοδηγηθεί από τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και να καθοδηγήσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των αγροτών, των Συντονιστικών Επιτροπών, Συνεταιρισμών, Ομοσπονδιών και Ενώσεων. Οι Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί παραμένουν μέλη των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων και οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες μέλη των Συνομοσπονδιών.

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ καλεί τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων να συζητήσουν τη διακήρυξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση και να ενταχθούν σ' αυτή για καλύτερα αποτελέσματα της οργάνωσης και του αγώνα».

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ
Κατασκευάζεται με ρυθμό χελώνας

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή

Το ζήτημα της κωλυσιεργίας, που πιθανά να οφείλεται στην πρόθεση ματαίωσης της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού του Τεμένους στο Νέστο από τη ΔΕΗ, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Σπύρος Στριφτάρης. Το έργο, πολλαπλής χρησιμότητας, έχει αποφασιστεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια να κατασκευαστεί, αλλά η ΔΕΗ τώρα εξετάζει τελικά να μην προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, προκειμένου, όπως εύλογα προκύπτει, να παραδοθεί στους ιδιώτες, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, αν θα παρέμβει προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Από πολλά χρόνια είχε αποφασιστεί από τη ΔΕΗ η εκμετάλλευση του υδροδυναμικού του ποταμού Νέστου. Η σχετική τεχνοοικονομική μελέτη κατέληξε σαν βέλτιστη λύση στη δημιουργία 3 υδροηλεκτρικών σταθμών (ΥΗΣ) του Θησαυρού της Πλατανόβρυσης και του Τεμένους. Σημειώνεται ότι οι σταθμοί αυτοί, εκτός από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετούν και αρδευτικές ανάγκες. Ειδικότερα ο σταθμός του Τεμένους, εκτός από τη δική του παραγόμενη ενέργεια, δημιουργεί και συνθήκες παραγωγής πρόσθετης ενέργειας στην Πλατανόβρυση με τη βελτίωση της λειτουργίας του.

Η κατασκευή 2 φραγμάτων (θησαυρού και Πλατανόβρυσης) έχει ολοκληρωθεί, ενώ του Τεμένους είχε προγραμματιστεί η έναρξη κατασκευής του προ ετών και συγκεκριμένα έχει δημοπρατηθεί προ 3ετίας. Σημειώνεται πως το κόστος της κιλοβατώρας έχει εκτιμηθεί ότι είναι ικανοποιητικό και πάντως χαμηλότερο από σταθμό φυσικού αερίου. Διαπιστώνεται όμως ότι η προώθηση του έργου του Τεμένους διαρκώς αναβάλλεται και τελευταία ζητήθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ επανεξέταση της σκοπιμότητάς του. Διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η ΔΕΗ δε θα προωθήσει την κατασκευή του Σταθμού Τεμένους, αφήνοντας αυτό το πεδίο ελεύθερο στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει επιπλέον μείωση της οικονομικής απόδοσης του ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα. Τελικά, η μη κατασκευή του ΥΗΣ Τεμένους από τη ΔΕΗ θα έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση κερδών του κεφαλαίου, που είτε θα κατασκευάσει το Σταθμό ή θα τον υποκαταστήσει με Σταθμό Φυσικού Αερίου με συνέπεια να αυξηθεί το κόστος της κιλοβατώρας για τη ΔΕΗ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα παρέμβει προκειμένου η ΔΕΗ να επισπεύσει την κατασκευή του ΥΗΣ Τεμένους και επίσης αν θα επιτρέψει την εκχώρηση του δικαιώματος της ΔΕΗ να κατασκευάσει τον ΥΗΣ Τεμένους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

ΛΕΣΒΟΣ
Αγωνιστικό ραντεβού

Αγωνιστικά καταθέτουν σήμερα τα αιτήματά τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου στον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, που από χτες βράδυ βρίσκεται στο νησί. Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 10 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου. Εκεί θα γίνει η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον υφυπουργό Γεωργίας.

Οπως τόνιζαν χτες αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα ακούσουν από πολύ κοντά τη βροντερή φωνή της αγανάκτησής τους και ίσως αντιληφθούν ότι επιτέλους πρέπει να δοθεί λύση στα προβλήματα. Αλλωστε ο υφυπουργός Γεωργίας δεν πήγε τυχαία στη Μυτιλήνη. Προηγήθηκαν δύο μαζικότατα παλλεσβιακά συλλαλητήρια, με αίτημα αιχμής τη στήριξη της τιμής στο λάδι. Αλλά αν ο Βαγ. Αργύρης πήγε στη Μυτιλήνη για να πει ό,τι ξεφούρνισε προ ημερών στα Χανιά, τότε μάλλον θα ξαναεπιστρέψει στην Αθήνα με... γεμάτες τις βαλίτσες της κυβερνητικής κοροϊδίας.

Σύσκεψη αγροτών στις Σέρρες

Σύσκεψη στο Ροδολίβος Σερρών διοργανώνουν ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδολίβους, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και του αγροτικού πληθυσμού. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στις 28/3 στις 7μμ στον κινηματογράφο «ΡΟΔΟΝ» του Ροδολίβους, καλούνται να συμμετάσχουν οι συνεταιρισμοί και οι δήμοι της επαρχίας Φυλλίδας Ν. Σερρών, καθώς και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ν. Σερρών.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σφίγγει ο κλοιός

Στη δεύτερη φάση του ξεπουλήματος μπαίνουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι μετά από σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων, αποφασίστηκε να προκριθούν οι 6 υποψήφιοι αγοραστές από τους 9 που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον. Η «sort list» που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει τις εξής εταιρίες: τη γαλλική CMN, την «General Elektrik», τη γερμανική HDW, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την ολλανδική «Royal Schelde» και την αγγλική «Vosper Thoncroft». Από τη συνέχεια της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού απορρίφθηκαν ο κυπριακός Ομιλος Λούη, ο εφοπλιστικός Ομιλος Πατέρα, που εκδήλωσε ενδιαφέρον με την «Atlantic Pacific» και η αμερικανική «Mentor Technologies».

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να δοθούν στους προκριθέντες όσα στοιχεία απαιτήσουν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και θα υποβάλουν τις... παρατηρήσεις τους. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθάρισε και πάλι χτες ότι το ξεπούλημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ