Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ
Κατασκευάζεται με ρυθμό χελώνας

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή

Το ζήτημα της κωλυσιεργίας, που πιθανά να οφείλεται στην πρόθεση ματαίωσης της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού του Τεμένους στο Νέστο από τη ΔΕΗ, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Σπύρος Στριφτάρης. Το έργο, πολλαπλής χρησιμότητας, έχει αποφασιστεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια να κατασκευαστεί, αλλά η ΔΕΗ τώρα εξετάζει τελικά να μην προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, προκειμένου, όπως εύλογα προκύπτει, να παραδοθεί στους ιδιώτες, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, αν θα παρέμβει προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Από πολλά χρόνια είχε αποφασιστεί από τη ΔΕΗ η εκμετάλλευση του υδροδυναμικού του ποταμού Νέστου. Η σχετική τεχνοοικονομική μελέτη κατέληξε σαν βέλτιστη λύση στη δημιουργία 3 υδροηλεκτρικών σταθμών (ΥΗΣ) του Θησαυρού της Πλατανόβρυσης και του Τεμένους. Σημειώνεται ότι οι σταθμοί αυτοί, εκτός από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετούν και αρδευτικές ανάγκες. Ειδικότερα ο σταθμός του Τεμένους, εκτός από τη δική του παραγόμενη ενέργεια, δημιουργεί και συνθήκες παραγωγής πρόσθετης ενέργειας στην Πλατανόβρυση με τη βελτίωση της λειτουργίας του.

Η κατασκευή 2 φραγμάτων (θησαυρού και Πλατανόβρυσης) έχει ολοκληρωθεί, ενώ του Τεμένους είχε προγραμματιστεί η έναρξη κατασκευής του προ ετών και συγκεκριμένα έχει δημοπρατηθεί προ 3ετίας. Σημειώνεται πως το κόστος της κιλοβατώρας έχει εκτιμηθεί ότι είναι ικανοποιητικό και πάντως χαμηλότερο από σταθμό φυσικού αερίου. Διαπιστώνεται όμως ότι η προώθηση του έργου του Τεμένους διαρκώς αναβάλλεται και τελευταία ζητήθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ επανεξέταση της σκοπιμότητάς του. Διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η ΔΕΗ δε θα προωθήσει την κατασκευή του Σταθμού Τεμένους, αφήνοντας αυτό το πεδίο ελεύθερο στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει επιπλέον μείωση της οικονομικής απόδοσης του ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα. Τελικά, η μη κατασκευή του ΥΗΣ Τεμένους από τη ΔΕΗ θα έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση κερδών του κεφαλαίου, που είτε θα κατασκευάσει το Σταθμό ή θα τον υποκαταστήσει με Σταθμό Φυσικού Αερίου με συνέπεια να αυξηθεί το κόστος της κιλοβατώρας για τη ΔΕΗ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα παρέμβει προκειμένου η ΔΕΗ να επισπεύσει την κατασκευή του ΥΗΣ Τεμένους και επίσης αν θα επιτρέψει την εκχώρηση του δικαιώματος της ΔΕΗ να κατασκευάσει τον ΥΗΣ Τεμένους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχειρούν αποπροσανατολισμό (2003-02-01 00:00:00.0)
Ενα ακόμη σκάνδαλο υπό εκκόλαψη (1998-07-03 00:00:00.0)
"Ξεχειλίζουν" τα ερωτήματα για το φράγμα (1998-05-02 00:00:00.0)
Ανησυχίες για το "Μετσοβίτικο" (1998-04-22 00:00:00.0)
Αποκλεισμός εργοταξίων για το νερό (1997-06-10 00:00:00.0)
Στο Δέλτα του Νέστου δε γιόρτασαν τα πουλιά (1996-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ