Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2001
Αυξημένα τα έσοδα - καθηλωμένες οι δαπάνες

Προβληματικός ο στόχος για πλεόνασμα

Με ρυθμό σχεδόν τετραπλάσιο του πληθωρισμού κινούνται τα κάθε είδους κρατικά έσοδα, σε αντίθεση με τις κρατικές δαπάνες, οι οποίες σε πραγματικές τιμές παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη του 2001 έφτασαν το 1,88 τρισ. δρχ. Η αύξησή τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι 11,9% και ξεπερνά ακόμη και το στόχο 8,2% του προϋπολογισμού. Στο σκέλος των εσόδων ο ΦΠΑ εμφανίζει σημαντική αύξηση σε ποσοστό 11,2% και κινείται πάνω από το στόχο (10,4%) του προϋπολογισμού. Τα «λοιπά έσοδα» σημείωσαν αύξηση 12,2% και επίσης διαμορφώνονται πολύ πάνω από το ετήσιο στόχο 7,3%. Το υπουργείο Οικονομικών δεν παραθέτει αναλυτικά στοιχεία, ωστόσο από τη σχετική ανακοίνωση προκύπτει ότι η αύξηση των «λοιπών εσόδων» προέρχεται από «τις αυξημένες εισπράξεις του φόρου εισοδήματος».

Σε αντίθεση με τα έσοδα, οι δαπάνες στο δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη αυξήθηκαν μόλις κατά 3,1%. Σε πραγματικές τιμές είναι χαμηλότερες και από τις περσινές, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 3,5%. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών (1,26 τρισ. στο πρώτο δίμηνο του 2001) «στο γεγονός ότι το 2000 είχαν καταβληθεί αυξημένες προκαταβολές σε επιχορηγούμενους φορείς (ΟΓΑ, ΙΚΑ κλπ.)» και βέβαια ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής ψηφοθηρίας με χρήματα του δημοσίου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απρίλη του 2000. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που δαπανήθηκαν φέτος κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κατά 7,9%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πληρωμές για τόκους στο δίμηνο έφτασαν τα 910 δισ. δρχ. Οι πρωτογενείς δαπάνες μαζί με τις καταβολές τόκων έφτασαν σε 2,172 τρισ. έναντι 1,882 τρισ. των εσόδων. Ετσι, οι δανειακές ανάγκες στο δίμηνο διαμορφώθηκαν σε 290 δισ. και ο ρυθμός μείωσής τους σε σχέση με πέρσι υπολείπεται κατά πολύ του στόχου για επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Είναι προφανές ότι τα έσοδα του δημοσίου, από τα επίσημα τουλάχιστον στοιχεία, πηγαίνουν πολύ καλά. Αυτό που τίθεται εν αμφιβόλω είναι η επίτευξη του πλεονάσματος, δηλαδή της πολιτικής εκείνης που αποφασίστηκε από την ΕΕ και η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι μια αντιαναπτυξιακή πολιτική. Πάντως, τα στοιχεία του πρώτου διμήνου δεν ενδείκνυνται για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν 87 δισ. δρχ., έναντι 260 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ