ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στον ορίζοντα ένας γενικευμένος βαλκανικός πόλεμος

Ευρεία αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην οξυμένη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Οταν ηχούν τα τύμπανα του πολέμου χρειάζεται ο συναγερμός, η κινητοποίηση του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος πραγματικά έχει γράψει σημαντικές σελίδες στο αντιπολεμικό κίνημα και για την ειρήνη στα Βαλκάνια, να μένει κάπως παθητικός περιμένοντας προς τα πού θα πάνε οι εξελίξεις». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη. Και συνέχισε:

«Δυστυχώς εμείς κάνουμε μια εκτίμηση, ότι είτε είμαστε προ των πυλών είτε στον ορίζοντα βρίσκεται ένας γενικευμένος βαλκανικός πόλεμος, που θα έχει κάτι το καινούριο - ως ένα βαθμό - σε σχέση με τα γεγονότα και τις αναμετρήσεις που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία. Αυτός ο γενικευμένος βαλκανικός πόλεμος, είναι πολύ πιθανό να φέρει αντιμέτωπες στρατιωτικά μεταξύ τους τις ίδιες τις βαλκανικές χώρες ή ορισμένες βαλκανικές χώρες και το σίγουρο είναι ότι μέσα σ' αυτό τον πόλεμο ένας από τους εμπλεκόμενους θα είναι και η Ελλάδα.

Θα μου πείτε: Πώς βγάζετε αυτό το συμπέρασμα; Προς τα εκεί τείνουν τα πράγματα. Αν π.χ. επιλεγεί η διαμόρφωση μιας στρατιωτικής δύναμης που θα επέμβει στην ΠΓΔΜ για να διασφαλίσει τάχα την ακεραιότητα και τα σύνορά της, αν σ' αυτή την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ ή κάτω από την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ - και τέτοια θα είναι - μετέχει η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες, είναι φανερό ότι ο διαμελισμός της ΠΓΔΜ θα είναι πάρα πολύ πιθανός, σχεδόν βέβαιος και κάθε προσπάθεια διαμελισμού αυτής της χώρας θα φέρει σε αναμέτρηση για τη διανομή της λείας τις γειτονικές χώρες. Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παραπλανάται από ένα καινούριο σκηνικό που πάνε να στήσουν, το οποίο έχει σε πολλές περιπτώσεις και ομοιότητες με το σκηνικό του 1999, αυτό που υπήρχε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Καμιά εμπιστοσύνη στα κροκοδείλια δάκρυά τους

«Το σκηνικό αυτό», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «εμφανίζει τη λεγόμενη Διεθνή Κοινότητα - που στάζει μέλι κυριολεκτικά το στόμα του κ. Σημίτη όταν την επικαλείται, αλλά όχι μόνο του κυρίου Σημίτη, όλης της κυβέρνησης και άλλων δυνάμεων - να κόπτεται ότι δε θέλει καμία αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Οτι θέλει διπλωματική λύση, και όχι στρατιωτική. Οτι θέλει πραγματικά την ειρήνευση στην περιοχή. Μα αυτή η Διεθνής Κοινότητα έχει όνομα. Είναι το ΝΑΤΟ, είναι οι ηγετικές χώρες της ΕΕ, ολόκληρη η ΕΕ, οι ΗΠΑ. Είναι αυτή η διεθνής κοινότητα η οποία άναψε και πυροδότησε το φιτίλι του πολέμου στα Βαλκάνια.

Λέει ο κ. πρωθυπουργός, να αναλάβει το ΝΑΤΟ τις ευθύνες του. Κατ' αρχήν η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση που μετέχει στο ΝΑΤΟ. Πώς αναλαμβάνει τις ευθύνες της η ελληνική κυβέρνηση; Επικαλούμενη τις ευθύνες του ΝΑΤΟ σα να είναι το ΝΑΤΟ υπεράνω; Τα ίδια λέει και ο Γάλλος πρωθυπουργός, τα ίδια και ο κ. Μπλερ, τα ίδια λένε όλοι. Να αναλάβει η διεθνής κοινότητα. Και το λένε αυτοί οι οποίοι απαρτίζουν το σκληρό πυρήνα της Διεθνούς Κοινότητας και την περιφέρεια. Επομένως, λοιπόν, καμία εμπιστοσύνη στα κροκοδείλια δάκρυα για την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ένας κύριος στόχος που θα υπηρετηθεί με διαμελισμένη τη γειτονική χώρα ή και χωρίς διαμελισμό. Της πλήρους, πιο βαθιάς και εκτεταμένης στρατιωτικοποίησης των Βαλκανίων. Σε συνδυασμό βεβαίως με τους οικονομικούς στόχους και την κερδοφορία. Θέλουν πραγματικά πλήρως στρατιωτικοποιημένα Βαλκάνια όπου θα είναι διασπαρμένες οι πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δήθεν ως στρατός ειρήνης, στην πραγματικότητα ως στρατός κατοχής. Αλλά θέλουν και Βαλκάνια όχι ενωμένα στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, αλλά συνδεδεμένα με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και μεταξύ τους αντιμαχόμενα. Θέλουν δηλαδή να υπάρχουν έριδες στα Βαλκάνια για να βρίσκονται όλοι αυτοί, το ΝΑΤΟ, οι ηγετικές δυνάμεις, οι ιμπεριαλιστικές, δήθεν για την περιφρούρηση της ενότητας. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ηγετικές, ιδιαίτερα, δυνάμεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί στην ΕΕ, βρίσκουν διέξοδο με την εξαγωγή τους στα Βαλκάνια».

Ποια είναι η Θέση μας

Αναλύοντας, στη συνέχεια, τη θέση του ΚΚΕ, η ομιλήτρια σημείωσε:

«Αν ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του συμφωνήσει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, τότε χρειάζεται να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση πάνω στην ελληνική κυβέρνηση. Και βεβαίως και με διεθνή βαλκανική προέκταση. Αλλωστε αυτή τη συμβολή την έχουμε, αφού αύριο θα αρχίσει ο νέος κύκλος συγκεκριμένης δράσης του ΑντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου που βρίσκεται εδώ στη Θεσσαλονίκη και που το ΚΚΕ στηρίζει με τη συμμετοχή του, μαζί με άλλες δυνάμεις.

Λοιπόν, πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Να μη δεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν, αλλά αντίθετα, να προτάξουμε έστω αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένα, δίκαια ρεαλιστικά αιτήματα υπέρ της ειρήνης και κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια.

Το ΚΚΕ θεωρεί, ότι ισχύει και σήμερα ως σύνθημα δράσης και απαίτησης, το "να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια". Διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα να ειρηνεύσουμε στα Βαλκάνια. Θα μου πείτε αν φύγει το ΝΑΤΟ, οι πληγές θα γιάνουν αμέσως; Οχι. Ομως, οι όποιες αν θέλετε δυσκολίες υπάρξουν, θα είναι πολύ λιγότερες. Στο κάτω κάτω όλοι αυτοί που κινούνται στρατιωτικά ή πολιτικά για την όξυνση, δε θα έχουν τις πλάτες του ΝΑΤΟ, των μυστικών υπηρεσιών των χωρών αυτών, δε θα έχουν αυτή την τόσο άμεση στρατιωτική και υλική υποστήριξη.

Θεωρούμε ότι πρέπει η θέση που λέει να μην αλλάξουν τα σύνορα να είναι ακόμη πιο ισχυρή αλλά να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα πρακτικά. Αν δε συνοδευτεί με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα, σημαίνει ότι θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να τα αλλάξουν. Και τα συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα είναι: Τα σύνορα των βαλκανικών κρατών να τα φυλάσσει το κάθε κράτος με τον εθνικό του στρατό και με τη δική του ευθύνη. Δηλαδή τα σέρβικα σύνορα να τα φυλάξει ο σέρβικος στρατός και όταν λέμε σέρβικα σύνορα συμπεριλαμβάνεται και το Κοσσυφοπέδιο. Και για το κάθε κράτος, ο εθνικός στρατός πρέπει να φυλάξει τα σύνορά του.

Επίσης, αφοπλισμός του UCK σε όλες τις μορφές και τις παραφυάδες του.

Να μη σταλεί στρατιωτική δύναμη για να υπερασπίσει δήθεν την ΠΓΔΜ. Και μάλιστα να μην υπάρχει καμία ελληνική συμμετοχή. Εμείς θα αντιταχθούμε σθεναρά στην ελληνική συμμετοχή. Αντίθετα ζητάμε να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες και ζητώντας την απόσυρση του ΝΑΤΟ εννοείται ότι όλοι οι φαντάροι όπου κι αν ανήκουν πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Αυτή είναι η θέση μας. Και δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική πρόταση γι' αυτή την περίοδο.

Αυτή μπορεί να είναι η αρχή. Και αν θέλετε συμβάλλουμε στη μείωση της στρατιωτικοποίησης στα Βαλκάνια διότι η πλήρης στρατιωτικοποίηση σημαίνει όχι μόνο λαοί υποταγμένοι και θηράματα στο ΝΑΤΟ και στο μεγάλο κεφάλαιο, σημαίνει ότι τα στρατιωτικοποιημένα πλήρως Βαλκάνια, θα χρησιμοποιηθούν ευρύτερα προς ανατολάς, σαν μια δύναμη επίθεσης και κρούσης προς τη Ρωσία και τις άλλες χώρες. Δε γίνεται το μακελειό στα Βαλκάνια μόνο για τα Βαλκάνια. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα προς ανατολάς», κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα

Συμπληρώνονται δυο χρόνια από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Στις 24 Μάρτη του 1999, ξεκίνησε το έγκλημα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. Με αφορμή την τραγική αυτή επέτειο, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βαλκανική Χερσόνησο, διοργανώνονται μια σειρά από κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

- Η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση και το Εργατικό ΚέντροΑγρινίου διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή συγκέντρωση - συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας και ώρα 7.30 μ.μ.

- Συγκέντρωση διοργανώνει η αντιπολεμική επιτροπή μαζικών φορέων της Αρτας σήμερα στις 7.30μ.μ. στο Κιλκίς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την ΕιρήνηΓκύζη και Πολυγώνου διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. με θέμα: «Δυο χρόνια ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια, οι τελευταίες εξελίξεις και η ανάγκη παραπέρα μαζικοποίησης και συντονισμού της δράσης σε αντιπολεμική, αντιΝΑΤΟική κατεύθυνση». Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Νικηφόρου Λύτρα 26 Γκύζη).

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς - Κορυδαλλού διοργανώνουν πικετοφορία σήμερα στις 6.30 το απόγευμα. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ταξιάρχη Κορυδαλλού και θα τερματίσει στην πλατεία Αγ. Νικολάου, στη Νίκαια.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής σήμερα Παρασκευή και ώρα 6.00 μ.μ., 70 φορείς και προσωπικότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Γραμματεία. Με αφορμή, την τραγική δεύτερη επέτειο από την έναρξη των βάρβαρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, τα μέλη της γραμματείας καλούν το λαό του νομού να δώσει βροντερό «παρών» και να διαδηλώσει, στην πορεία που θα ακολουθήσει, την αντίθεσή του στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την περιοχή.

Στη Θεσσαλία

- Στη Λάρισα το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα από την πλατεία Ταχυδρομείου και από εκεί οι φιλειρηνιστές θα πραγματοποιήσουν λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα γίνει καθιστική διαμαρτυρία. Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

- Στο Βόλο το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Μαγνησίας θα γίνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας. Ενώ το ραντεβού των φιλειρηνιστών της Καρδίτσας έχει οριστεί στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

- Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα, που το διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου θα γίνει επίσης σήμερα, στις 7.30, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης, οι φιλειρηνιστές του νομού θα μεταβούν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στην αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του βρώμικου πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ