ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρχίζουν οι τριήμερες αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις
  • Στις 10.00 το πρωί ξεκινούν οι εργασίες της διήμερης συνάντησης των Βαλκανικών Κομμάτων και Κινημάτων
  • Την Κυριακή, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Λευκό Πύργο, το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Από σήμερα και για τρεις μέρες, στη Θεσσαλονίκη, θα χτυπά η καρδιά του Βαλκανικού Αντιπολεμικού Κινήματος. Στις 10 το πρωί, με την έναρξη της διήμερης συνάντησης Βαλκανικών Κινημάτων και Κομμάτων, ξεκινούν οι τριήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, που θα κορυφωθούν με το μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 25 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, στόχο έχουν να συμβάλουν στον παραπέρα συντονισμό της δράσης στη Βαλκανική γύρω από το αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ και να αφεθούν οι λαοί ελεύθεροι να ορίσουν τις τύχες τους. Στο πλαίσιο της συνάντησης, το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή κομμάτων και κινήσεων από τη γειτονική χώρα.

Η διήμερη συνάντηση πραγματοποιείται στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τις εργασίες της θα ανοίξει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Εκ μέρους των κομμάτων που στηρίζουν τη δράση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου θα χαιρετίσουν οι: Τάσος Ιντζές π. βουλευτής, μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Μαρία Ζευγώλη μέλος της Γραμματείας της ΠΕ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

Στη διήμερη συνάντηση θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες, αλλά και διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες κλπ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν: Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Ραψομανίκης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντώνης Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α, εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου διεθνολόγος, λέκτορας του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Από τους εκπροσώπους των βαλκανικών οργανώσεων θα μιλήσουν οι: Μίντσο Μίντσεφ καθηγητής Πανεπιστημίου της Σόφιας, Ντίτσο Στεφάνοφ αντιναύαρχος ε.α πρώην διοικητής του Στόλου Μαύρης Θάλασσας (Βουλγαρία), Τάνια Λενάρντ πρώην υπεύθυνη σύνταξης της Γιουγκοσλαβικής Τηλεόρασης πρώην βουλευτής, Κεμάλ Οκουγιάν εκδότης του μαρξιστικού περιοδικού ΣΟΛ (Τουρκία), Σίλβιου Σομίκου πρώην βουλευτής (Ρουμανία), Τεοντόφ Πελιβάνοφ καθηγητής της Νομικής Σχολής Σκοπίων.

«Νομίζω ότι ειδικά αυτή την περίοδο και ειδικά μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών και όλων αυτών που ακολούθησαν, η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί τίθενται επί τάπητος τα διάφορα θέματα, συζητούνται, συνειδητοποιούνται και πιθανόν βρίσκονται και κάποιες λύσεις για αντιμετώπισή τους», αναφέρει η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη. Και δίνοντας το στίγμα της παρέμβασής της, που έχει θέμα «Παγκοσμιοποίηση και Βαλκάνια», σημειώνει: «Η παγκοσμιοποίηση όπως εφαρμόζεται - γιατί θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί κατ' αυτόν το φρικαλέο τρόπο - είναι απάνθρωπη, είναι μονόχνοτη, είναι κάτι εναντίον του οποίου θα έπρεπε να δώσουμε μάχες για να σταματήσει. Γιατί έχει φέρει το περίπου μισό του ανθρώπινου πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας. Γεγονός απαράδεκτο σε έναν κόσμο όπου ο πλούτος εξακολουθεί να ανέρχεται, αλλά δυστυχώς συγκεντρώνεται σε ολοένα λιγότερα χέρια».

Παλλαϊκός ξεσηκωμός

Τιμώντας αγωνιστικά την αγωνιστική ιστορία του τόπου, ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης ετοιμάζεται για τη μαζική συμμετοχή του στο παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από το Λευκό Πύργο στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, ανήμερα της 25ης Μάρτη. Από τη Φλώρινα και την Κοζάνη, μέχρι την Ξάνθη και τον Εβρο, οι φίλοι της Ειρήνης, οι αγωνιστές, δημοκράτες και πατριώτες, καθημερινά μεταφέρουν το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα στους συμπολίτες τους και όλοι μαζί ετοιμάζονται να στείλουν ακόμη πιο αποφασιστικό το μήνυμα ανυποταγής στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Δηλώνουν αποφασισμένοι, απέναντι στο διαρκές έγκλημα που εξελίσσεται στη Βαλκανική, να αντιτάξουν το μέτωπο του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να απαγορευτεί η χρήση των πυρηνικών όπλων, να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή με ευθύνη των καταστροφέων, να υπάρξει σεβασμός των συνόρων. Δηλώνουν την πίστη τους στη θέση πως οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών.

Εξάλλου μαζί θα περπατήσουν, πλάι - πλάι, οι Ελληνες αγωνιστές, και οι δεκάδες εκπρόσωποι των Βαλκανικών Κινημάτων και Κομμάτων που θα μετέχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις.

Μαζικοί φορείς και Κινήσεις Ειρήνης της Μακεδονίας - Θράκης έχουν οργανώσει τη συγκροτημένη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από:

- Σέρρες στις 9.30 π.μ. μπροστά από το γραφείο τουρισμού του ΚΤΕΛ.

- Νάουσα στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Ειρήνης.

- Βέροια στις 10 π.μ. από την πλατεία Ωρολογίου.

- Κατερίνη στις 9.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία.

- Αλεξανδρούπολη στις 6 π.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.

- Καβάλα 9.30 π.μ. από το Δημοτικό Κήπο.

- Κομοτηνή 7 π.μ. μπροστά από τη Γενική Τράπεζα.

- Ξάνθη 8 π.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας.

Από τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά) οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στην Κοζάνη και από εκεί με λεωφορεία θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη.

Αντιπολεμική πολιτιστική παρέμβαση

Στο πλαίσιο του τριημέρου αντιιμπεριαλιστικής δράσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις 8 απόψε το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. θα παρουσιαστεί ένα θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821 και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των βαλκανικών λαών. Γι' αυτή την εκδήλωση συνεργάστηκαν τα μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας και οι καλλιτέχνες της πόλης: Λάζαρος Ανδρέου, Σάκης Παπαδημητρίου, Αννα Σιταρίδου, Ρούλα Παντελίδου, Δημήτρης Αραμπατζόγλου, Νίκος Παναγιωτίδης, Ελένη Μακίσογλου, Κώστας Γακίδης, Βασίλης Νταραμάρας. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης κάνει ο Βασίλης Κασούρας.

«Είναι μια προσπάθεια που πατάει επάνω σε μια ιστορική διαδρομή του 1821 με αναφορές κύρια στο πρόσωπο, την ιστορία και την προσφορά του Ρήγα Φεραίου. Γιατί ο Ρήγας Φεραίος είναι ο πρώτος κήρυκας της επανάστασης και της αλλαγής, της δημοκρατίας και της ελευθερίας στα Βαλκάνια. Είναι αυτός που ενέπνευσε την αγωνιστική διάθεση σε όλους τους βαλκανικούς λαούς», ανέφερε ο Γ. Τεμεκενίδης.

Εκθέσεις

Επίσης το διήμερο 23-24 Μάρτη (Παρασκευή και Σάββατο) στο κτίριο Α` της αποθήκης Β` του Λιμανιού θα λειτουργεί αντιπολεμική έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τους βομβαρδισμούς και τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις, έκθεση ζωγραφικής μαθητών από τη Ρουμανία και έκθεση σκίτσου με έργα Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων.

Αλλαγή συνόρων σημαίνει πόλεμος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε:

«Με την εμπειρία - δε λέω του 20ού αιώνα, λέω των τελευταίων δέκα χρόνων - αποδείχτηκε πως αυτό που έλεγε η κυβέρνηση, αυτό που λέει και η ΝΔ, αυτά που με μισόλογα λέει η ηγεσία του ΣΥΝ, ότι η διεθνής κοινότητα είναι αυτή που διασφαλίζει την ειρήνη, όλα αυτά, τινάζονται στον αέρα.

Η ΠΓΔΜ έγινε αμερικάνικη βάση. Το επιχείρημα της εγκατάστασης αμερικάνικης βάσης στη χώρα αυτή ήταν για λόγους ασφάλειας. Λειτούργησε έτσι; Οχι. Και θα ήταν περίεργο να λειτουργούσε. Ακόμα και όταν ο αμερικάνικος, ο γερμανικός, ο δυτικοευρωπαϊκός παράγοντας μιλάει για την ασφάλεια αυτής της χώρας, τη θέλει ασφαλή και με σταθερά σύνορα τόσο όσο του χρειάζεται. Αν δεν του χρειάζεται θα τα αλλάξει.

Και τέλος, η βελούδινη αλλαγή των συνόρων που διακήρυξε ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, δεν είναι πολιτική πολεμική; Για να γίνει βελούδινη αλλαγή συνόρων σημαίνει ότι έχει προηγηθεί πόλεμος. Αυτό το δόγμα είναι μόνο του ΥΠΕΞ, δεν είναι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι του ΝΑΤΟ; Με αυτή την έννοια εμείς όταν ακούμε τον όρο "διεθνής κοινότητα" ανατριχιάζουμε και γελάμε μαζί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ