ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνέδριο ανακύκλωσης αδιεξόδων
  • Αυτογελοιοποίηση για το αεροδρόμιο των Σπάτων
  • Από τους «υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους», στον εκθειασμό του έργου και την παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας στα εγκαίνια

Συνέδριο ανακύκλωσης των αδιεξόδων της και του εσωκομματικού παιχνιδιού, εκτιμάται ότι θα είναι το Ε` Συνέδριο της ΝΔ, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με δεδομένο ότι σε αυτό το συνέδριο κανένας δε θέτει ζήτημα ηγεσίας και ο Κ. Καραμανλής παραμένει ο «αδιαφιλονίκητος» αρχηγός, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προσπάθειες των διαφόρων ομάδων και βουλευτών να ενισχύσουν τη θέση και επιρροή τους στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς και σε καταστατικές αλλαγές δευτερεύουσας σημασίας. Μπροστά σε αυτή τη «φτώχεια» ιδεών και πολιτικής, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί ως αντιπερισπασμό να βγάλει ως «μήνυμα» το άνοιγμα προς όλους τους πολίτες και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. «Δε μας χωρίζει τίποτα, δεν έχουμε αντιπάλους τους πολίτες. Αντίπαλοί μας είναι η διαφθορά, η αναξιοκρατία και ο κομματισμός», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής Μ. Γιαννάκου είπε χθες ότι οι προτάσεις που φθάνουν από τα στελέχη απαιτούν «τη διεύρυνση του πολιτικού λόγου... προς τα αριστερά της ΝΔ».

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα τον Κ. Καραμανλή, ενώ προτείνει άρση των διαγραφών, εκλογή της ΚΕ με ενιαία λίστα, εκλογή γραμματέα και θητεία για τον πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, η κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ γνωρίζει νέες «μέρες δόξας» και αυτογελοιοποίησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων. Ενώ αρχικά είχε υψώσει τους τόνους χάρη των εντυπώσεων, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας συμφωνεί με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, της εκχώρησης στους ιδιώτες κ.ά., αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα παραστεί στα σημερινά εγκαίνια ο Κ. Καραμανλής, τελικά χθες αποφασίστηκε να παρευρεθεί σύσσωμη η ηγεσία της ΝΔ! Ταυτόχρονα, έκανε θεαματική στροφή και στην επιχειρηματολογία. Ξεχνώντας τις διαχειριστικού χαρακτήρα «ενστάσεις» της, σχετικά με τη «χρήση των κονδυλίων» και το κόστος της σύμβασης, επιλέγει να προβάλει ότι το αεροδρόμιο είναι έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ. «Το αεροδρόμιο είναι σπουδαίο έργο και σημασία έχει το αποτέλεσμα», δήλωσε η Μ. Γιαννάκου, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι «δεν είμαστε μίζεροι. Εμείς σχεδιάσαμε αυτό το αεροδρόμιο και παλέψαμε πάρα πολύ σκληρά... Αρα, χαιρόμαστε που θα τεθεί αυτό το έργο αύριο στη λειτουργία».

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε πως οι βουλευτές του κόμματος θα ταχθούν κατά του ασυμβίβαστου βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας, στην περίπτωση που η πρόταση της πλειοψηφίας δεν ορίζει ότι το θέμα θα παραπεμφθεί σε νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, συζητήθηκε ακόμη και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η ΝΔ επιδιώκει πρώτα να γίνεται ψηφοφορία για τις τροπολογίες που έχει καταθέσει και μετά, εφόσον απορρίπτονται, να γίνεται ψηφοφορία επί των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Μητσοτάκης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, απέφυγε να προχωρήσει σε δηλώσεις, σχετικά με το αντικείμενο της σύσκεψης και περιορίστηκε να αναφέρει ότι και θα παραστεί και θα μιλήσει στο συνέδριο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αμύνεται «επιτιθέμενος» στο ΠΑΣΟΚ...

Μια πιο «επιθετική» στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ επιλέγει ο Συνασπισμός, νιώθοντας να απειλείται από την κυοφορούμενη ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού, στα πλαίσια της οποίας πολύς λόγος γίνεται για διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος, ενώ περισσεύουν οι προτάσεις συνεργασίας από και προς στελέχη του ΣΥΝ.

Ταυτόχρονα, η συγκρότηση του «Φόρουμ της κεντροαριστεράς», οι φωνές από το εσωτερικό του για σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, η ομολογουμένως αρνητική δημόσια εικόνα του ΣΥΝ, καθώς και τα όσα προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχουν θορυβήσει την Κουμουνδούρου, η οποία αναγκάζεται να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς της τόνους.

Μετά το άνοιγμα του Ν. Κωνσταντόπουλου στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, προχτές ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ισχυρίστηκε μετά βεβαιότητας πως το κόμμα του «είναι στόχος της ηγεσίας του κ. Σημίτη και των επικοινωνιακών κέντρων που ελέγχει από το 1996 και μετά». Συμπλήρωσε ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει διακηρυχτεί με τόσο κυνικό τρόπο ως πολιτικός στόχος ενός κυβερνητικού επιτελείου η διάλυση ενός κόμματος της Αριστεράς»!

Αναφερόμενος στο «άνοιγμα» στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «πιστεύω ότι η πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ δεν εγκρίνει τις τακτικές του Μαξίμου και κυρίως τη νοοτροπία να προσφέρεται το κράτος προς αξιοποίηση για να διεμβολιστούν άλλα κόμματα. Εμείς μ' αυτό τον κόσμο θέλουμε να έχουμε επικοινωνία».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος χρέωσε στον «όψιμο εχθρό» του ΣΥΝ, στην κυβέρνηση, την υποταγή της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος «στις πρακτικές του παραγοντισμού μιας εξουσίας, η οποία θέλει να φτιάχνει επικοινωνιακές εντυπώσεις» και κατέληξε πως «το Μέγαρο Μαξίμου διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία: συνωμοτεί εναντίον των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της Αριστεράς και εναντίον του εαυτού του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσπάθησε να κάνει και «αυτοκριτική» χωρίς ωστόσο να θίξει την ουσία που έγκειται στην πολύμορφη και πολύπλευρη στήριξη που παρείχε και παρέχει κατά καιρούς ο Συνασπισμός στο κυβερνών κόμμα, ως συνέπεια συγγενικών πολιτικών και ιδεολογικών αφετηριών. Ετσι η προσπάθειά του περιορίστηκε σε αιχμές εναντίον στελεχών του ΣΥΝ. Είπε συγκεκριμένα: «Δε μας φταίνε οι άλλοι, όταν εμείς δε χειριζόμαστε καλά τη συλλογικότητά μας και τις εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες», με αποτέλεσμα «να προσφέρουμε τη συλλογικότητα βορά σε σχόλια που δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις».

Αφησε ακόμη σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την ίδια τακτική, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε αδρανείς και να αφήνουμε να μας πηγαίνουν όπου και όπως θέλουν κάποιοι χωροτάκτες ή γεωμέτρες των παρασκηνίων». Καταλήγοντας ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρότρυνε να «μην αναλωθούμε και ρευστοποιηθούμε σε μικροσυναλλαγές κομματικής σκοπιμότητας», φωτογραφίζοντας και τα στελέχη της ανανεωτικής τάσης του κόμματός του και συμπληρώνοντας με νόημα «ο παραγοντισμός και ο αμοραλισμός είναι το σαράκι των δημοκρατικών, κοινοβουλευτικών και κοινωνικών δομών και θεσμών».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Τα συμφέροντα των ολίγων διαχειρίζεται η κυβέρνηση

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του προέδρου του ΔΗΚΚΙ στη Θεσσαλονίκη

«H κυβέρνηση δε λύνει προβλήματα προς όφελος του λαού. Διαχειρίζεται απλώς τα συμφέροντα των ολίγων, των αεριτζήδων και των οικονομικά ισχυρών. Διαχειρίζεται επίσης και προωθεί τη βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή, προς όφελος των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Γι' αυτό τα εθνικά μας θέματα συνεχώς οπισθοδρομούν. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι ανησυχητικές και είναι το αποτέλεσμα της εξαρτημένης εξωτερικής πολιτικής».

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις ξεκίνησε τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Η συνέντευξη κάλυψε την πολιτική του ΔΗΚΚΙ σε μια σειρά ζητήματα, όπως οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ταύτιση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σοβαρά πολιτικά και οικονομικά θέματα, καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού, το ρόλο των «εξωθεσμικών» παραγόντων στον καθορισμό της πολιτικής σε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένων των «εθνικών θεμάτων» και παρουσίασε τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ για τον πραγματικό, όπως είπε, εκσυγχρονισμό και παραγωγική ανάπτυξη που να υπηρετούν τον άνθρωπο. Τέλος, παρουσίασε την πρόταση του ΔΗΚΚΙ για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Με την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που τη χαρακτήρισε «συντηρητική και αντιδημοκρατική», ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι «υπονομεύονται και περιορίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών». Βρισκόμαστε, σήμερα, μπροστά σε μια οργανωμένη και καλοστημένη πολύπλευρη επιχείρηση, που έχει ως στόχο, να βάλει «στο γύψο το λαό και τη δημοκρατία, με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Ο κ. Τσοβόλας κάλεσε, πριν είναι πολύ αργά, σε αγώνα για «πρόοδο, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, για πολιτική και οικονομική Δημοκρατία, για τις ανθρώπινες αξίες και τον πολιτισμό, για Πολιτική ξανά αντί για Διαχείριση». Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε προεκλογικά το λαό, για να του υφαρπάσει την ψήφο, με ψεύτικες υποσχέσεις για κατώτατη εθνική σύνταξη 152.000 δρχ., για την οποία απάτη «ούτε συγνώμη δε ζήτησε». Παρουσίασε τέλος τα 20 σημεία της πρότασης του ΔΗΚΚΙ για «ένα σύγχρονο αλλά δίκαιο και εγγυημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Χαρακτήρισε την κοινωνική ασφάλιση σαν «αυτοδίκαια, καθολική και υποχρεωτική για όλους τους Ελληνες πολίτες, εργαζόμενους, εργοδότες, συνταξιούχους και άνεργους, με ελάχιστο όρο την αξιοπρεπή διαβίωση και την πλήρη, ίση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, ταυτόχρονα με τη δίκαιη, ανάλογη με την προσφορά, διανομή εσόδων».

ΒΥΡΩΝΑΣ
Εκδήλωση τιμής για τον Νικηφορίδη

Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, τιμώντας τη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Βυρωνιώτη Νίκου Νικηφορίδη που φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εκτέλεσή του, πραγματοποιούν την Κυριακή 1η Απρίλη την 6η «Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία».

Οι οργανωτές, με ανακοίνωσή τους, καλούν όλους τους αγωνιστές της ειρήνης του Λεκανοπεδίου να βρεθούν στις 10.00 πμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο) στο Βύρωνα. Να πάρουν μέρος στην ειρηνοδρομία για να τιμήσουν τον αγωνιστή Νίκο Νικηφορίδη που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα ακολουθήσει συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ