ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Καλεί σε συνέχιση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων», επισημαίνει η παράταξη σε ανακοίνωσή της

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Σε συνέχιση του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους η ΔΑΣ ΟΤΑ και καταγγέλλει το «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης, ΝΔ, άλλων κομμάτων, της ΚΕΔΕ και των ΜΜΕ, που συντονισμένα αντιπάλεψε τις διεκδικήσεις των συμβασιούχων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Με ανακοίνωσή της, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η παράταξη της ΔΑΣ καλεί «τα σωματεία των δήμων, τις Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων να συνεχίσουν, άμεσα να συνεδριάσουν και μέσα από μαζικές διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις) να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους. Να αναπτύξουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες εκεί που οι δημοτικές αρχές προχωρούν σε απολύσεις ή αφήνουν τους συναδέλφους απλήρωτους», προσθέτοντας ότι ο αγώνας πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία, να βγει έξω από τα όρια των γκαράζ και των δημαρχείων.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Τίποτα δεν έχει τελειώσει - υπογραμμίζει η ΔΑΣ - καθώς οι απολύσεις και η απληρωσιά στους δήμους σπάει κόκαλα. Οι δήμαρχοι μετά και την ψήφιση της τροπολογίας νομίζουν ότι τους λύθηκαν τα χέρια. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι αυτοί θα απολύουν τους συναδέλφους ή θα τους αφήνουν απλήρωτους και εμείς θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων να ανακαλέσουν όλες τις απολύσεις, να πληρώσουν κανονικά τους συναδέλφους και να προχωρήσουν σε μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

Οσον αφορά στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, «το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων. Για παράδειγμα, μια σειρά δήμοι προχωρούν σε απολύσεις των συναδέλφων συμβασιούχων, άλλοι έχουν αφήσει τους συναδέλφους απλήρωτους ή δήμοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε σύσταση νέων θέσεων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση από τη μεριά της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, καμιά διεκδίκηση απέναντι στις απολύσεις και την απληρωσιά.

Δεν υπάρχει και καμία δικαιολογία ότι δεν ήξεραν ή δεν ενημερώθηκαν, αφού από τα σωματεία, από την πρώτη στιγμή, έρχονταν από παντού τα μηνύματα των απολύσεων και της απλήρωτης εργασίας για τους συμβασιούχους. Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ ("Συνδικαλιστική Ανατροπή", ΔΑΚΕ), η οποία παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σφυρίζει αδιάφορα ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύει την προσπάθεια οργάνωσης των συμβασιούχων στα σωματεία».

Η παραπάνω καταγγελία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά όταν η παράταξη της ΔΑΣ έθεσε και πάλι το ζήτημα να εγγράφονται στα σωματεία και να ψηφίζουν οι συμβασιούχοι, να έχουν δύναμη και φωνή στην Ομοσπονδία. Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, «η στάση της πλειοψηφίας για άλλη μία φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Μετά τις βαρύγδουπες αγωνιστικές κουβέντες για τους αγώνες μαζί με τους συμβασιούχους έκαναν καθαρό ότι οι συμβασιούχοι δεν έχουν θέση δίπλα στους μόνιμους και αορίστου, επομένως η σταθερή τους θέση απέναντι στους συμβασιούχους δείχνει πόσο υποκριτική ήταν η στάση το προηγούμενο διάστημα...».

Συνεχίζονται οι απολύσεις συμβασιούχων από δήμους

Σε απολύσεις συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας, που πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, προχωρά ο δήμαρχος του δήμου Δίου - Ολύμπου, όπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία» και η Σωματειακή Επιτροπή Συμβασιούχων Δήμου Δίου - Ολύμπου, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Οι απολύσεις αυτές γίνονται παρά και ενάντια στην «από 6/7/17 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία προβλέπει την ανανέωση των συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους μέχρι της 31/3/18». Οπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο και η Σωματειακή Επιτροπή, «σε συνάντηση που έγινε ανάμεσα στο δήμαρχο, το ΣΙΥΝΠ και τους απολυμένους εργαζόμενους, ο δήμαρχος για να δικαιολογήσει τις απολύσεις επικαλέστηκε ένα νόμο του 1920. Πάλι καλά που δεν επικαλέστηκε κανέναν νόμο της τουρκοκρατίας. Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος απολύει εργαζόμενους με διάφορες διάτρητες και αστείες δικαιολογίες, οργιάζουν οι φήμες ότι προσλαμβάνει εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις. Γιατί άραγε;».

Το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή των συμβασιούχων ζητούν από τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο να απαντήσουν στις «αυταρχικές και βαθιά αντιδημοκρατικές ενέργειες του δημάρχου του δήμου Δίου - Ολύμπου», αφού αυτές εκτός των άλλων παραβιάζουν και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο στο Λιτόχωρο και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Απολύσεις συμβασιούχων και στο Κιλκίς

Απολύσεις συμβασιούχων από τη δημοτική αρχή καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κιλκίς. Οπως σημειώνει, με απόφαση του δημάρχου της πόλης «και χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στέλνονται στην ανεργία οι συμβασιούχοι του δήμου Κιλκίς στην καθαριότητα. Η μόνη προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 17 Ιούλη, όπου εκτός από τον δήμαρχο δεν τοποθετήθηκε κανένας δημοτικός σύμβουλος ή παράταξη».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κιλκίς σημειώνει πως «ο δήμαρχος Κιλκίς, αν και είχε τη δυνατότητα να κρατήσει τους συμβασιούχους έως το Μάρτη του 2018, επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από όσους δημάρχους "έτρεξαν" να απολύσουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Επέλεξε, δηλαδή, να ταχθεί με τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της ΕΕ η οποία θέλει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, φτηνή εργατική δύναμη». Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, «ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες στήριξαν την προκήρυξη 2μηνων προγραμμάτων για να αντικαταστήσουν τους προηγούμενους συμβασιούχους. Στήριξαν και στηρίζουν την ανακύκλωση των ανέργων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους - άνεργους και για τις υπηρεσίες του δήμου».

Και στην περίπτωση αυτή, προσθέτει η παράταξη, «αποδείχθηκε στην πράξη ότι η τροπολογία της κυβέρνησης όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018».

Στάση εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής

Σε στάση εργασίας κατεβαίνουν αύριο, Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής απαιτώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Κατά τη διάρκεια της στάσης, στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εργατικό δυστύχημα σε πλοίο

Τραγικό θάνατο βρήκε 29χρονος εργαζόμενος, ελληνικής υπηκοότητας, στο πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1» με σημαία Κύπρου, όταν αυτό έπλεε σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, κοντά στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Σιγκαπούρη - Σαγκάη, όταν ο 29χρονος εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κύτος του πλοίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η σορός του εργαζόμενου μεταφέρθηκε στο Βιετνάμ, ενώ μέχρι και χτες οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το εργατικό δυστύχημα παρέμεναν άγνωστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ